On je danas najtraženiji čovek na svetu, a nije imao pojma šta se događa: "Nestao je, traži ga policija!"

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Vlasnik bugarske fiktivne firme Norta Global, navodno odgovorne za prodaju pejdžera koji su eksplodirali širom Libana u rukama pripadnika Hezbolaha, nestao je na dan eksplozije i otad mu se gubi svaki trag, piše Daily Mail.

Preduzetnik Rinson Hose (39), koji živi u Norveškoj, a poreklom je iz Indije, naveden je kao vlasnik firme Norta Global.

Hose je u utorak trebalo da napusti svoj stan u predgrađu Osla i da krene na ranije planirani poslovni put. Međutim, njegov primarni poslodavac, norveški medijski konglomerat NHST Media Group, nije mogao da stupi u kontakt s njim, te su u sredu uveče o tome obavestili norvešku obaveštajnu službu.

Sutradan je lokalna policija saopštila da je pokrenuta preliminarna istraga "o informacijama koje su izašle na videlo".

"Svesni smo informacija, ali za sada nemamo komentar", rekla je portparolka norveške policije u Oslu Uni Grundal.

U ovom trenutku nema dokaza koji bi ukazivali na to da je Hose namerno pomogao u pronalaženju pejdžera korišćenih za napad na članove Hezbolaha, kao ni da je znao za operaciju iza koje, kako tvrdi Hezbolah, stoji Izrael.

Mediji pišu da se Hose preselio u Norvešku 2015. godine, nakon što je dve godine radio za jednu firmu iz Londona. Hose živi u Oslu sa suprugom i ima norveško državljanstvo, piše The Sun.

Njegove komšije u tihom predgrađu Osla rekli su za Reuters da ne znaju mnogo o njemu.

Međutim, jedna njegova prijateljica izjavila je za norvešku novinsku stranicu VG da je bila šokirana kada je saznala da ga povezuju s eksplozijama u Libanu.

"Sviđao se celom mom krugu prijatelja. Godinama je čuvao svoju kosu kako bi mogao da je donira obolelima od raka. Za mene je on čovek velikog srca", rekla je prijateljica nestalog Hosea.

Norta Global osnovana je u aprilu 2022. godine, a sedište firme je registrovano u jednoj zgradi u Sofiji gde je prijavljeno gotovo 200 drugih preduzeća.

Kompanija je, na svojim zvaničnim web stranicama, pre nego što su obrisane u četvrtak, oglašavala usluge savetovanja, tehnološke integracije, zapošljavanja i autsorsinga.

"Tražite li agilnu kompaniju da vam pomogne da uspete ili da pronađe pravo tehnološko rešenje za vas? Ne tražite dalje", pisalo je na internet stranici koja je imala opcije na engleskom, bugarskom i norveškom jeziku. Reuters piše da je kontaktirao Hosea, ali da je on prekinuo telefonski poziv kada je upitan o poslovanju u Bugarskoj.

Pre je mađarski portal Telex pisao da je Norta Global bila direktno uključena u nabavu pejdžera, tvrdeći da je firma "organizovala isporuku i prodala" pejdžere Hezbolahu. Međutim, zatim je bugarska Državna agencija za nacionalnu sigurnost objavila da bugarska firma nije povezana s nabavkom pejdžera.

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA