Evo zašto su glasovi muškaraca glavna meta kampanje Kamale Haris, koja već ima podršku većine ženskih birača

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 0

Sistemska podrška žena dovela je Kamalu Haris na korak do pobede nad Donaldom Trampom na predstojećim izborima, ali njen izborni tim hitno radi na jačanju svog položaja kod druge grupe birača, koja bi mogla da na kraju odluči o pobedniku glasanja - muškarcima!

U poslednjim nedeljama kampanje, muški birači su među glavnim ciljevima kampanje potpredsednice SAD Kamale Haris, jer pokušava da smanji deo Trampove prednosti trošenjem desetina miliona dolara na TV reklame tokom utakmica bejzbol lige, prenosa koledž fudbala i fudbalskih mečeva u ključnim bojnim državama i šire.

To je takođe jedan od najvažnijih zadataka guvernera Minesote, Tima Volca, posebno među belim muškarcima, preneo je CNN u analizi kampanje.

"Kamala Haris ne govori o istorijskoj prirodi izbora", rekao je Volc, demokratski potpredsednički kandidat, svojim pristalicama na skupu. "Ona se samo posveti poslu i obavlja ga".

Iako Kamala Haris i Tim Volc retko razgovaraju o polu ili istorijskoj prirodi njene kandidature, veličina razlike u podršci među polovima mogla bi odlučiti ishod novembarskih izbora.

"Kampanja Kamale Haris radi na tome da probije plafon izlaznosti među ženama", rekao je jedan savetnik i dodao:

"Kao i da pronađe muškarce koje je moguće pridobiti".

Muški birači, naravno, nisu jedinstvena grupa.

Strategije obe strane imaju slične ciljeve, s tim da Tramp radi na proširenju svoje prednosti kod belih muškaraca, dok ostvaruje napredak među mladim crnim i latino biračima.

Harisova pokušava da poveća izlaznost među crnim i latino muškarcima, mladim i starijim, čak i dok pokušava da umanji republikansku prednost među belim muškarcima radničke klase.

Entoni Ernandez, 36 godina, ključna je meta obe kampanje.

"Oboje imaju svoje kvalitete, oboje imaju svoje mane", rekao je Ernandez, birač iz Severne Karoline koji se dvoumi između Trampa i Harisove.

"Bilo bi fenomenalno imati prvu ženu predsednika. To je uzbudljivo! Takođe, Donald Tramp je snažan predsednik. On postiže rezultate".

Ernandez, kuvar u staračkom domu, zaustavio se da popriča u sredu ujutru u Hendersonvilu, gradu u Plavim planinama zapadne Severne Karoline, državi koju je Tramp dvaput osvojio, a za koju se demokrate bore ove godine.

Rekao je da je uzbuđen što će glasati u novembru na svojim trećim predsedničkim izborima ali da ovog puta takođe razmatra gde Harisova i Tramp stoje po pitanju reproduktivnih prava.

"Nije baš kul što bi on imao moć nad pravima žena“, rekao je Ernandez o bivšem predsedniku, kojeg je podržao 2016. godine.

"Mislim da bi to trebalo da bude stvar žena ili bi trebalo da bude njihov izbor".

Iako je rekao da nije siguran da li će prava na abortus biti presudno pitanje za njega, rekao je da ga je Harisova svojim snažnim nastupom na debati protiv Trampa naterala da je shvati mnogo ozbiljnije. Rekao je da će proučiti oba kandidata i doneti odluku neposredno pre izbora.

Volc se fokusira na uverljive muškarce

Dok je podrška i uzbuđenje širokog spektra žena održalo Harisovu nakon njenog brzog uspona na vrh demokratske liste, nakon što se predsednik Džozef Bajden povukao, savetnici priznaju da je više muškaraca otvoreno za ubeđivanje u završnoj fazi trke.

Volc često govori kao bivši srednjoškolski trener kakav je nekad bio, kao i otac i suprug, kada se obraća pitanjima prava na abortus.

"Idite kod svih svojih komšija i izložite im stav o ovome", rekao je Volc tokom vikenda u Viskonsinu i nastavio:

"Želite li da Džej Di Vens odlučuje o zdravlju vaše supruge i ćerke? Ili biste radije to ostavili njima i njihovom lekaru?“.

Njegova česta opaska o pravima na abortus, pozivajući ljude da slede srednjezapadno zlatno pravilo "brini o svom poslu", odjeknula je kod Tobija Pirsa, koji je došao da vidi Volca na mitingu u utorak uveče.

"Brini o svom poslu je sada moj moto. To je divan način da se govori o čitavoj stvari sa abortusom i reproduktivnim pravima", rekao je on.

Pirs, penzionisani konsultant, ide od vrata do vrata kao volonter demokratske kampanje. Rekao je da nailazi i na republikance, od kojih su neki otvoreni za njegovu poruku, dok neki nisu.

"Ove godine, sve će se svesti na pitanje pristojnosti. Ranije je bilo pitanje 'S kim biste želeli da popijete pivo?' Sada mislim da je zemlja na drugačijem mestu", nastavio je Pirs.

Na mitingu za Volca, koji su natopile kišne kapi, Aleks Vigil i Kevin Miler rekli su da oboje veruju da bi iscrpljenost Trampom mogla pomoći demokratama da ostvare napredak u bojištu Severne Karoline, navodeći anegdotske primere kako bi potkrepili svoj stav.

"Vidim mnogo manje Trampovih zastava na našem parkingu", rekao je Vigil, koji radi u prodavnici alata.

"Vidim da su mnogi od mojih kolega, koji su ranije bili za Trampa, sada malo više uzbuđeni zbog toga da se okrenu od njega".

Vigil, vojni veteran, rekao je da se nada da su kamuflažni šeširi sa oznakama Harisove i Volca jedan primer kako je demokratska lista postala popularnija među muškarcima. Ali Miler je rekao da i dalje veruje da se demokrate suočavaju sa velikim izazovima kod mnogih birača u njegovoj državi.

"U Severnoj Karolini, to je verovatno još uvek izazov u ruralnim oblastima“, rekao je Miler.

"Oni jednostavno ne veruju ništa sa druge strane, ali se nadam da će biti iznenađenje i da će biti mnogo više muškaraca nego što mislimo".

Volc iznosi jasan stav

Volc je bio na čelu kampanje Harisove za privlačenje članova sindikata i radničkih grupa, ključnih područja u kojima pokušava da proširi svoju podršku među belim biračima radničke klase.

Međunarodno bratstvo timstera saopštilo da neće formalno zauzeti stranu u trci između Harisove i Trampa, što je prvi put u skoro tri decenije da sindikat nije podržao predsedničkog kandidata.

Volc je pokazao da se oseća prijatno u komunikaciji sa biračima kroz sport. Naglašava svoju trenersku ličnost dok drži motivacione govore pristalicama na kampanjama, koji bi jednako dobro mogli funkcionisati u svlačionici.

Često povezuje osnovne argumente kampanje sa lokalnim sportskim timovima gde god da govori, kao što je to učinio u Superioru, u Viskonsinu, prošlog vikenda.

"Lične odluke i lične slobode, poštujemo to, poštujemo to. Možda se ne slažemo sa time. Možda se ne slažemo sa time. Gledajte, razumem. Neki od vas biraju Pekerse umesto Vajkingsa, to je vaš izbor", rekao je publici u Viskonsinu, koja ga je u šali izviždala kao odgovor.

"Nemamo nijedan prsten Super Boula. Samo mi dajte moj trenutak", poručio je s osmehom.

Volcova uloga u demokratskoj kampanji deo je šireg nastojanja Harisove da dopre do birača iz radničke klase. Kampanja redovno ističe radničke korene Harisove i Volca, ukazujući na prethodne Volcove uloge kao javnog školskog učitelja i kratki period rada Harisove u Mekdonaldsu tokom studija.

Volc često pravi oštru razliku između odrastanja Harisove i Trampovog dok se obraća publici iz radničke klase.

"Možete li da zamislite Donalda Trampa kako radi u Mekdonaldsu i pokušava da napravi Mekfluri ili nešto slično?“ rekao je članovima sindikata državnih službenika na njihovom kongresu u Los Anđelesu prošlog meseca.

Deo Volcovog apela kod muških birača dolazi iz njegovih estetskih izbora. Brendiran kao „tata u kariranoj košulji“ od strane senatorke Minesote Ejmi Klobučar tokom njenog govora na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, Volc često nosi kamuflažni šešir i opuštenu odeću na terenu.

Pojačava svoj imidž običnog čoveka pričama iz svog ličnog života tokom kampanje, bilo da deli priče o svom psu Skautu ili, kao što je to učinio u jednom nedavnom intervjuu, naglašava važnost pravilnog održavanja oluka.

"Trudim se da ne sudim ljudima, ali kada vidim lepo održavan oluk, to mnogo govori o osobi", rekao je u razgovoru sa Karimom Rahmom, voditeljem serijala "Subway Takes" na društvenim mrežama.

"Ne, mislim da su oluci velika stvar. Stvarno su važni".

Taj razgovor je istakao kako kampanja Harisove i Volca pokušava da se pojavi u nepolitičkim programima, nadajući se da će dopreti do mlađih birača koji su manje partijski orijentisani i nezainteresovani za politiku.

Ali Trampova kampanja takođe cilja na mnoge od istih birača, posebno mlade muškarce čija bi odluka da li će glasati – i za koga – mogla biti prelomna tačka izbora. Narednih sedam nedelja, i dok Tramp i Haris rade na tome da zadrže svoju osnovnu podršku, potraga za neodlučnim – ili neopredeljenim biračima – nalazi se u centru strategija obe strane.

Žene čine tanku većinu biračkog tela, ali u kojoj meri Tramp može zadržati muške birače moglo bi odlučiti ishod novembarskih izbora.

(Telegraf.rs)

Video: Kamala Haris prihvatila kandidaturu za predsednika SAD

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA