Evropski parlament pozvao na ukidanje ograničenja Ukrajini na upotrebu zapadnog oružja u Rusiji

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Evropski parlament pozvao je danas zemlje članice EU da ukinu ograničenja Ukrajini na upotrebu zapadnog oružja za ciljeve na ruskoj teritoriji, navodi se u rezoluciji "Podrška Ukrajini država članica EU", koja je usvojena tokom plenarne sednice Evropskog parlamenta sa 425 glasova za, 131 protiv i 63 uzdržana.

"Pozivamo države članice da odmah ukinu ograničenja upotrebe zapadnih sistema naoružanja koji su isporučeni Ukrajini protiv legitimnih vojnih ciljeva na teritoriji Rusije, jer to ometa sposobnost Ukrajine da u potpunosti ostvari svoje pravo na samoodbranu prema međunarodnom pravu i čini Ukrajinu ranjivom na napade na svoje stanovništvo i infrastrukturu", navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta.

Takođe se ukazuje da bi nedovoljne zalihe municije i oružja i ograničenja njihove upotrebe mogli da ugroze dosadašnje napore i izražava žaljenje što nivo bilateralne vojne pomoći zemalja EU Ukrajini opada.

"Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju države članice da ispune svoju obavezu iz marta 2023. da isporuče milion komada municije Ukrajini i da ubrzaju isporuku oružja, sistema protivvazdušne odbrane i municije, uključujući krstareću raketu TAURUS.

Oni takođe ponavljaju svoj stav da bi sve zemlje EU i NATO saveznici trebalo da se kolektivno i pojedinačno obavežu da će izdvajati najmanje 0,25 odsto svog BDP-a godišnje za vojnu podršku Ukrajini", navodi se u Rezoluciji.

Rezolucija poziva zemlje članice EU da zadrže i prošire svoje sankcije Rusiji, Belorusiji i trećim zemljama i organizacijama koje Rusiji obezbeđuju vojne tehnologije i robu dvostruke namene.

"Poslanici Evropskog parlamenta osuđuju nedavni iranski transfer balističkih projektila Rusiji i pozivaju na strože sankcije i Teheranu i Severnoj Koreji s obzirom na njihovu vojnu podršku ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine", navodi se u rezoluciji EP i poziva na uvođenje strožih mera u borbi protiv izbegavanja sankcija za kompanije sa sedištem u EU i treće zemlje.

Poslanici EP pozivaju članice bloka da aktivno rade na postizanju najšire moguće međunarodne podrške Ukrajini i pronalaženju mirnog rešenja za rat, napominjući da svako rešenje za Ukrajinu mora biti zasnovano na punom poštovanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Poslanici Evropskog parlamenta žele da EU i partneri istomišljenici stvore održiv pravni režim za konfiskaciju ruske državne imovine koju je zamrznula EU kako bi se Ukrajini nadoknadila ogromna šteta koju je pretrpela" ističe se u dokumentu i naglašava potreba jačanja saradnje u oblasti protivvazdušne odbrane između članica EU bloka" kako bi se osigurala zaštita od pretnji koje prodiru u vazdušni prostor EU i NATO".

U dokumentu se ističe da "treba preduzeti konkretne korake za integraciju Ukrajine u politike i programe EU u oblasti odbrane i sajber bezbednosti u procesu pridruživanja EU".

Poslanici Evropskog parlamenta takođe pozivaju evropske institucije da ubrzaju usvajanje strategije evropske odbrambene industrije kako bi se obezbedila blagovremena dostupnost i snabdevanje odbrambenim proizvodima. To će, kako navode, omogućiti pravovremenu vojnu podršku Ukrajini.

"EU poziva zemlje članice da ispune svoje obaveze u vezi sa uspostavljanjem vojne proizvodnje na teritoriji Ukrajine i naglašava važnost saradnje sa ukrajinskom odbrambenom industrijom i njene dugoročne integracije u odbrambeno-tehnološku i industrijsku bazu EU", navodi se u rezoluciji.

Pored toga, poslanici Evropskog parlamenta pozvali su zemlje članice EU da izvrše pritisak na Mađarsku da prestane da blokira Evropski mirovni fond, uključujući nedavno stvoreni Fond za pomoć Ukrajini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Poslanici Evropskog parlamenta danas u Strazburu biraju novog predsednika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA