Rusija stoji iza širenja lažnih vesti o Kamali? Tvrdili da je izazvala udes u kome je povređena devojčica

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Nepunih 40 dana ostalo je do predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama (peti novembar), a na internetu je sve više podmetačina i lažnih vesti.

Istraživači "Majkrosofta" otkrili su da je ruska propagandna grupa odgovorna za širenje lažne priče u kojoj se tvrdi da je Kamala Haris, potpredsednica SAD, bila umešana u navodnu saobraćajnu nesreću u San Francisku 2011.

Kako je preneo "The Guardian", Kamala Haris je posle udesa pobegla, a u toj nesreći je navodno jedna 13-godišnja devojčica paralizovana.

Istraživači "Majkrosofta" su otkrili da je grupa napravila video, platila glumcu da se pojavi kao navodna žrtva, i širila tvrdnju putem lažne veb stranice za nepostojeći medij iz San Franciska pod nazivom "KBSF-TV".

Grupa odgovorna za ovo, koju je "Majkrosoft" nazvao "Storm-1516", opisana je kao trol-farma povezana sa Kremljom. "Majkrosoft" navodi da je ovo otkriće znak da Rusija pojačava svoje napore da utiče na strane države uoči predsedničkih izbora. Portparol ruske ambasade u Vašingtonu nije odgovorio na zahtev za komentar od strane "Rojtersa".

"Ruske operacije uticaja su se u početku mučile da prilagode svoje aktivnosti usmerene na kampanju demokrata nakon što se predsednik Džozef Bajden povukao iz predsedničke trke 2024. godine", navodi se u blogu koji je objavio "Majkrosoft".

"Međutim, krajem avgusta, elementi ruske grupe Storm-1516 počeli su da proizvode sadržaj u kojem su potpredsednica Kamala Haris i guverner Tim Volc umešani u neverovatne lažne teorije zavere", navodi se u blogu, misleći na kandidata Kamale Haris za potpredsednika.

Storm-1516 je grupa poznata po proizvodnji obmanjujućih video materijala u kojima glumci na ekranu ili putem glasa imitiraju uzbunjivače ili novinare koji iznose lažne, skandalozne informacije, kažu stručnjaci.

Veb stranica za "KBSF-TV" napravljena je neposredno pre objavljivanja svog prvog članka o navodnom saobraćajnom incidentu, prema podacima o registraciji na internetu.

Lažna tvrdnja – da je demokratski kandidat za predsednika Kamala Haris ostavila 13-godišnju devojčicu paralizovanu u nesreći sa bekstvom – proširila se na društvenim mrežama, uključujući platformu Iks (bivši Tviter) pod heštegom #HitAndRunKamala.

Procenjuje se da je video pregledan više od 2,7 miliona puta.

"Mnogi entiteti unutar proruskog ekosistema promovisali su video i njegove tvrdnje," navodi Majkrosoftov Centar za analizu pretnji.

Ranije ovog meseca, Ministarstvo pravde SAD podnelo je optužbe za pranje novca protiv dvojice zaposlenih u ruskoj državnoj medijskoj mreži "RT", zbog navodnog plana angažovanja američke kompanije za proizvodnju onlajn sadržaja s ciljem da se utiče na izbore.

Američki zvaničnici kažu da je cilj Rusije da produbi političke podele u SAD i oslabi javnu podršku za američku vojnu pomoć Ukrajini. Kamala Haris je izjavila da će, ukoliko bude izabrana, nastaviti da podržava Ukrajinu u njenoj odbrani protiv ruske invazije.

Detaljan način o tome kako se ova lažna vest o Kamali Haris proširila, možete pogledati ovde u našem ranijem izveštaju.

(Telegraf.rs)

Video: Kamala Haris prihvatila kandidaturu za predsednika SAD

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • нибрС

    19. septembar 2024 | 07:28

    Наравно да су Руси и Срби за све криви... Ал' доћи ће крај и сатанистима са запада... Само стрпљења...

  • рагнер

    19. septembar 2024 | 06:47

    Па ако ви морате да верујете америма, ми не морамо:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA