Liban, Hezbolah, napad eksplozivnim pejdžerima Foto: Tanjug/AP

Nove eksplozije u Libanu, 20 mrtvih. Galant: Počela je nova faza rata. Obaveštajac: Hezbolah je ponižen

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
  • 1

Činjenice

  • Dan posle eksplozija pejdžera koje su koristili pripadnici Hezbolaha u Libanu je došlo do novog talasa detonacija
  • Eksplozije su danas odjeknule na sahranama jučerašnjih žrtava
  • Prema nepotvrđenim informacijama eksplodirali su voki-tokiji
  • Hezbolah je ove uređaje nabavio pre pet meseci u isto vreme kada i pejdžere koji su juče eksplodirali
Najnovije
23:13

Broj mrtvih u današnjim eksplozijama porastao na 20

Ministarsto zdravlja u Libanu navelo je da je broj žrtava u današnjim eksplozijama uređaja za komunikaciju poradstao na 20, dok je više od 450 osoba povređeno.

23:11

Teheran najavio da će propisno odgovoriti nakon što je ambasador Islamske republike Iran u Libanu ranjen u jučerašnjim eksplozijama pejdžera

Među ranjenima u jučerašnjoj seirji eksplozija pejdžera u Libanu nalazi se i ambasador Islamske republike Iran u Libanu Motžaba Amani, koji je navodno ostao bez oka.

Iranski ambasador u UN, u pismu koje je prenela iranska državna novinska agencija, naveo je da njegova zemlja okrivljuje Izrael i optužuje ga da je počinio dela "terorista".

"Islamska Republika Iran će propisno odgovoriti na napad na svog ambasadora u Libanu, koji je rezultirao njegovom povredom, i zadržava pravo prema međunarodnom pravu da preduzme potrebne mere koje se smatra neophodnim da odgovori na tako gnusni zločin", naveo je Amir Saeid Iravani.

20:25

Raste broj žrtava u današnjim eksplozijama: Poginulo 14 osoba, više od 450 je ranjeno

Ministarstvo zdravlja u Libanu saopštilo je najnovije informacije o posledicama današnjih eksplozija uređaja za komunikaciju koje su koristili pripadnici Hezbolaha.

Prema novom bilansu u eksplozijama je poginulo 14, a ranjeno je više od 450 osoba.

Dan ranije u eksplozijama pejdžera koji su navodno bili "filovani" vojnim eksplozivom poginulo je 12 osoba, dok je skoro 3.000 povređeno.

19:44

Izraelski obaveštajac o seriji eksplozija u Libanu: Kao da sam u filmu o Džejmsu Bondu. Hezbolah je ponižen

Napad pejdžerima na libanski Hezbolah, koji se pripisuje Izraelu, iznenadio je čak i izraelske obaveštajne stručnjake.

Izraelske službe su, kako se navodi, uspele da "nafiluju" hiljade pejdžera sa eksplozivom, koji su potom isporučeni Hezbolahu, preneo je "Bild".

U jednom udaru u utorak, ranjeno je više od 2.700 članova Hezbolaha, a delovi vojnog komandnog i kontrolnog sistema su paralizovani.

Ovo predstavlja ozbiljan udarac za Hezbolah, koji mesecima ispaljuje rakete na jevrejsku državu. Čak i po izraelskim standardima, čije su obaveštajne službe poznate po legendarnim operacijama, ovaj napad pejdžerima smatra se spektakularnim uspehom.

"Osećala sam se kao da sam u filmu od Džejmsu Bondu, iako znam za sposobnosti obaveštajnih službi", kaže Orna Mizrahi.

Tokom decenija svoje službe u izraelskom bezbednosnom aparatu, Mizrahi je radila kao obaveštajna analitičarka u vojnoj obaveštajnoj službi i savetovala premijere o pitanjima nacionalne bezbednosti.

19:04

CNN: Izrael obavestio zvaničnike Sjedinjenih Država neposredno pred napad u Libanu

Izraelski zvaničnici obavestili su SAD da će u utorak izvesti operaciju u Libanu, ali nisu izneli detalje o planu, rekla su danas tri izvora za CNN.

Kako se navodi, izvori su bili upućeni u razgovor između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i njegovog izraelskog kolege Joava Galanta u utorak ujutru.

Neimenovani izvori su rekli da su američki zvaničnici saznali o eksplozijama pejdžera iz medijskih izveštaja nakon incidenta.

Prema saznanjima CNN-a, iza napada u Libanu u utorak, u kom je ubijeno najmanje 12 osoba, a ranjeno skoro 3.000, stoje izraelska obaveštajna služba Mosad i vojska.

18:49

Oglasila se Mađarska vlada o pejdžerima koji su eksplodirali u Libanu: Misterija još nije razrešena

Mađarska vlada danas je negirala navode tajvanske kompanije Gold Apolo da je model pejdžera, koji je korišćen u masovnim eksplozijama u Libanu, u kojim je ubijeno najmanje 12 osoba, a ranjeno skoro 3.000, proizveden u Budimpešti.

''Mađarske vlasti su utvrdile da je reč o trgovačko-posredničkoj kompaniji, koja nema proizvodnu ili drugu lokaciju u Mađarskoj“, rekao je portparol vlade Zoltan Kovač na Fejsbuku.

Misterija odakle su stigli pejdžeri koji su eksplodirali u Libanu u utorak još nije razrešena.

18:36

Galant: Fokus Izraela sada je na severnom frontu, počinje nova faza rata

Izraelski ministar odbrane Joav Galant, oglasio se prvi put nakon serije novih eksplozija u susednom Libanu, kada je prema poslednjim informacijama devet osoba poginulo, a 300 povređeno.

On je, kako prenosi "Times of Israel", rekao da je "Izrael prebacio fokus na severni front i da počinje nova faza rata":

"Centar fokusa se pomerio na sever. Prebacujemo vojsku, resurse i energiju na sever. Mormao se prilagoditi na novu fazu rata. Potrebni su nam hrabrost, odlučnost i istrajnost", rekao je Galant i nadstavio:

"Nismo zaboravili taoce i nismo zaboravili svoje zadatke na jugu. To je naša dužnost i mi je istovremeno izvršavamo".

18:25

Generalni sekretar UN pozvao na deeskalaciju nasilja: Da li je ovo preventivni udar pre velike vojne operacije?

Antonio Gutereš, generalni sekretarUN, pozvao je na deeskalaciju nasilja između Izraela i Hezbolaha. On je najavio sastanak Saveta bezbednosti UN po pitanju aktuelne situacije u Libanu.

Gutereš je naveo i da bi eksplozije u Libanu mogle bi biti preventivni udar pre velike vojne operacije

"Logika da se sve te naprave eksplodiraju je da se to učini kao preventivni udar pre velike vojne operacije. Ovi događaji potvrđuju da postoji ozbiljan rizik od dramatične eskalacije u Libanonu i mora se učiniti sve da se ta eskalacija izbegne", rekao je on.

18:01

Raste broj žrtava današnjih eksplozija u Libanu, devet žrtava i više od 300 ranjenih

Libansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u današnjim eksplozijama poginulo devet osoba, dok je više od 300 ranjeno, preneo je BBC.

Dan nakon detonacija pejdžera koje su pripadnici Hezbolaha koristili za komunikaciju, danas je došlo do serije eksplozija voki-tokija. Neke od eksplozija su se dogodile na sahranama jučerašnjih žrtava, što je izazvalo dodatnu paniku među stnaovništvom.

17:48

Angažovano više od 30 vozila hitne pomoći, hatične scene u Bejrutu, lokalni stanovništvo savetuje da se ne koriste mobilni telefoni

Libanski Crveni krst je saopštio da je najmanje 30 vozila Hitne pomoći angažovano u pružanju pomoći više od sto povređenih u današnjim eksplozijama.

Svi kapaciteti su stavljeni u stanje pripravnosti, preneo je BBC.

Ekipa britanskih novinara koja boravi u Bejrutu, prenela je da je situacija u gradu haotična, naročito u predgrađu Dahije.

"Posle izveštaja da eksplodiraju uređaji za komunikaciju širom zemlje, svi su sumnjičavi zbog korišćenja mobilnih telefona ili drugih uređaja. Nekoliko puta našu ekipu su zaustavljali lokalni žitelji u Bejrutu i urgirali da odlože svoje mobilne telefone", navodi se u izveštaju BBC.

Komunikacija u gradu je poremećena, dok se Hitna pomoć i bezbednosne službe probijaju kroz blokirane ulice.

Bejrut nove eksplozije Vozilo hitne pomoći prevozi povređene: Bejrut Foto:Tanjug/AP
17:28

Prve fotografije sa mesta današnjih eksplozija, koje su se dogodile tokom sahrana nastradalih u jučerašnjim detonacijama

Na nekoliko lokacija širom Libana, uključujući i predgrađe Bejruta, Dahije, danas popodne su odjeknuel nove eksplozije. Prema nezvaničnim izveštajima eksplozije su izazvali voki-tokiji, komunikacioni uređaji koje koristi Hezbolah.

Fotografije, koje su objavljene na internetu, navodno pokazuju uređaje koji se razlikuju od pejdžera koji su eksplodirali u utorak, piše Tajms of Izrael.

17:09

Najmanje tri osobe su poginule u novim eksplozijama u Libanu, dim se vidi iznad Bejruta

Tajms of Izrael je javio da su e u talasu novih eksplozija u Libnau poginule najmanje najmanje tri osobe, dok je stotinu povređeno.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se vidi dim na nekoliko lokacija u gradu.

17:04

Snimak nove eksplozije uređaja u Libanu

Na društvenim mrežama pojavio se snimak koji navodno prikazuje trenutak kada je došlo do eksplozija uređaja na sahrani u Libanu.

Na snimku se vidi masa ljudi, a onda je u jednom trenutku došlo do praska i vrištanja.

Navodno su eksplodirali voki-tokiji članova Hezbolaha tokom sahrane u predgrađu Bejruta.

17:03

Detalji novog talasa eksplozija u Libanu: Nisu samo pejdžeri u pitanju, evo šta je još grunulo na sahranama

Početni nejasni izveštaji ukazuju na eksplozije umreženih uređaja u Bejrutu, dolini Beka i južnom Libanu.

Ako su izveštaji tačni, ovo bi bio drugi uzastopni dan potencijalne sabotaže i eksplozija u Libanu, nakon što je oko 3.000 pripadnika Hezbolaha povređeno usled eksplozija pejdžera u utorak.

Prema izveštajima, eksplozije su se dogodile paralelno sa sahranom četvorice pripadnika Hezbolaha u Libanu. Sahrana je uživo prenošena na platformi X, ali je prenos iznenada prekinut.

17:02

Nove eksplozije u Libanu, sada došlo do napada na sahranama juče ubijenih članova Hezbolaha

U Libanu je navodno došlo do novog talasa eksplozija pejdžera, javljaju mediji.

Dan nakon što su hiljade članova Hezbolaha ranjene, a neki i ubijeni, prijavljene su nove eksplozije pejdžera u Libanu.

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    18. septembar 2024 | 19:04

    BOJIM SE RAT CE SE PROSIRITI NA CELI BLISKI ISTOK !!!! KOME JE OVO POTREBNO ???!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA