Povećana radioaktivnost na granici Rusije i Norveške: Nedaleko odatle nalazi se poligon za nuklearne testove

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Norveška agencija za radiološku i nuklearnu sigurnost (DSA) zabeležila je povećanu radioaktivnost na granici sa Rusijom.

Kako se navodi, količina cezijuma otkrivenog u filtrima za vazduh je "vrlo mala", ali su otkriveni i neki zanimljivi detalji.

Filteri iz Viksjefjela i Svanhovda u Norveškoj analiziraju se u jedinici za pripravnost za vanredne situacije u Pasviku jednom nedeljno. Radioaktivni Cezijum-137 se pojavio između 9. i 12. septembra.

Bredo Meler iz DSA-ove jedinice za pripravnost za vanredne situacije u Svanhovdu nije zabrinut.

"Nivoi su jasno viši od normalnih, ali ne predstavljaju rizik za ljude ili životnu sredinu", rekao je Meler za The Barents Observer.

"Detektovali smo 5 µBq/m3 (mikrobekerela po kubnom metru) na stanici za filtere u Svanhovdu za 37. nedelju (9-16. septembar) i izmerili smo istu koncentraciju (5 µBq/m3) na stanici za filtere u Viksjefjelu u 36/37. nedelji (5-12. septembar)", objašnjava on.

Snimci ruskog nuklearnog naoružanja u tajnoj bazi na Novoj Zemlji Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Bredo Meler kaže da će DSA obaviti dodatne analize u narednih nekoliko dana.

"Ne bismo se iznenadili ako budu na istom nivou kao što smo danas videli."

DSA navodi da drugi radioaktivni izotopi nisu otkriveni prilikom ispitivanja filtera. Takođe, nije poznato da li neka merenja na ruskoj strani granice imaju slične rezultate.

Nijedni drugi filteri u severnoj Norveškoj ili finskoj Laplandiji nisu detektovali porast Cezijuma u poslednjoj nedelji. Cezijum-137 se formira kao proizvod fisije u radu nuklearnog reaktora.

Nova Zemlja

Ruski dizajneri oružja iz Rosatoma su celo leto i početkom jeseni radili na mestu za testiranje Pankovo na Novoj Zemlji. Ovo mesto je posvećeno testiranju nuklearno pokretanog krstarećeg raketnog sistema Burevestnik za koji se veruje da ima manje-više otvoreno hlađenje mini-reaktora.

Radovi na tom mestu su strogo tajni i veoma malo informacija se objavljuje. Nema zvaničnih izveštaja da se Burevestnik testira, ali naznake se mogu videti proučavanjem svakodnevno ažuriranih satelitskih snimaka sa Arktičkog arhipelaga.

Tajna ruska baza na Novoj Zemlji Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Barents Observer je tokom leta video nekoliko teretnih brodova i specijalnih plovila u vodama oko Pankova, a tokom poslednjih nekoliko nedelja, dva velika transportna aviona Il-76 iz Rosatoma su periodično bila parkirana na aerodromu u Rogačevu na Novoj Zemlji.

Plavi avioni, kako se veruje, obavljaju operacije povezane s testiranjem Burevestnika.

Trenutno je nekoliko ledolomaca na nuklearni pogon vezano u Atomflotu u Murmansku.

Radioaktivni izotop koji se sada meri u Finmarku mogao bi, zavisno od pravca vetra, doći i izdaleka.

(Telegraf.rs)

Video: Automatski sistem detekcije prekoračenja brzine počeo sa radom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA