Majkrosoft upozorava: Rusi pojačavaju napade na kampanju Kamale Haris lažnim snimcima

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Majkrosoft je u utorak saopštio da su ruski operativci u poslednjim nedeljama intenzivirali svoje onlajn napade na kampanju potpredsednice SAD Kamale Haris, proizvodeći i šireći video-snimke koji promovišu "apsurdne teorije zavere" s ciljem podsticanja rasnih i političkih podela u SAD.

Jedan od lažnih snimaka, za koji Majkrosoft tvrdi da je pregledan milionima puta, prikazivao je navodne pristalice Harisove kako napadaju učesnika na mitingu Donalda Trampa. Drugi video lažno je tvrdio da je Harisova 2011. godine u nesreći iz nehata oborila mladu devojku i ostavila je paralizovanu. Ruski operativci promovisali su ovu priču putem sajta koji se predstavljao kao lokalni medij iz San Franciska, rekli su istraživači iz Majkrosofta.

Oba snimka su i dalje bila dostupna na platformi X do utorka popodne, a jedan post je imao 1,5 miliona pregleda. CNN je zatražio komentar od ove društvene mreže.

Ovoj izveštaj je najnoviji dokaz da trolovi i digitalni operativci povezani sa Kremljom pojačavaju svoje napore da naruše kampanju Kamale Haris nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora, navodi CNN.

Američke obaveštajne agencije su u julu upozorile da Rusija planira "tajno korišćenje društvenih mreža" kako bi pokušala da utiče na javno mnjenje i oslabi podršku Ukrajini u ključnim državama.

Ruski prioriteti u predsedničkoj trci nisu se promenili od 2020. ili 2016. godine, kada je Moskva sprovela niz operacija uticaja usmerenih na narušavanje ugleda Džoa Bajdena i Hilari Klinton, prema Kancelariji direktora nacionalne obaveštajne službe.

CNN je zatražio komentar na izveštaj od kampanje Haris-Volc, kao i od ruske ambasade u Vašingtonu.

Rusi "teško prelazili" na napade na Harisovu

Postojao je početni period nakon što se Bajden povukao iz predsedničke trke u julu kada su ruske operacije uticaja "imale poteškoća" u pronalaženju novih načina za ciljanje demokratske liste, prema Majkrosoftu. Međutim, krajem avgusta i početkom septembra, pojavili su se snimci u kojima se napadaju Harisova i njene pristalice.

"Prelazak na fokusiranje na kampanju Haris-Volc odražava strateški potez ruskih aktera sa ciljem da iskoriste svaku percipiranu ranjivost novih kandidata", izjavio je Klint Vots, generalni menadžer Majkrosoftovog Centra za analizu pretnji, u blog postu.

Ovo istraživanje dolazi usred intenzivnih akcija američke vlade usmerenih na suzbijanje ruskih dezinformacionih napora koji ciljaju američke birače u završnici predsedničke kampanje.

Stejt department je prošle nedelje deklasifikovao obaveštajne podatke koji tvrde da je ruski medij RT u potpunosti integrisan u obaveštajne operacije Rusije širom sveta, uključujući one koje ciljaju izbore.

To je usledilo nakon optužnice koju je Ministarstvo pravde otpečatilo, a koja optužuje dva zaposlenika RT-a da su usmerili gotovo 10 miliona dolara u američku kompaniju, identifikovanu od strane CNN-a kao Tenet Media, kako bi kreirali i pojačali sadržaj u skladu s ruskim interesima.

Američki gigant društvenih mreža Meta u ponedeljak je objavio zabranu za RT zbog "aktivnosti stranog mešanja" koje sprovodi ruska mreža.

Iran je, prema američkim obaveštajnim zvaničnicima, druga strana sila koja je aktivno pokušavala da utiče na američku predsedničku kampanju. Teheran je sprovodio tajne aktivnosti na društvenim mrežama u pokušaju da oslabi kandidaturu Trampa, saopštili su američki zvaničnici. Iranski hakeri koje podržava vlada takođe su ciljali Trampovu kampanju napadom i curenjem internih dokumenata k američkim medijima, prema izjavi FBI-a i drugih agencija.

(Telegraf.rs)

Video: Đerlek: Operaciona sala je investicija od 1,5 miliona evra u naš zdravstveni sistem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA