Otkriveno zašto su baš sada aktivirani eksplozivni pejdžeri: Plan je bio drugačiji, ali se nedavno izjalovio

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 1

Izrael je u utorak izazvao eksplozije hiljada pejdžera terorističke grupe Hezbolah, pri čemu je poginulo 12 ljudi, a skoro 3.000 je ranjeno, zbog straha da je Hezbolah posumnjao da su uređaji sabotirani, prema izveštajima od srede.

Izraelske obaveštajne službe prvobitno su htele da detoniraju pejdžere kao uvodni udarac u potpuni rat protiv Hezbolaha, izveštava Axios, pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike. Međutim, odlučili su da deluju ranije, kada je jedan član Hezbolaha postao sumnjičav u vezi s uređajima i planirao da obavesti svoje nadređene, piše Al-Monitor.

Samo nekoliko dana ranije, drugi član Hezbolaha je takođe posumnjao da su uređaji sabotirani, nakon čega je ubijen, prenosi Al-Monitor.

Nakon što su saznali za sumnje, izraelski lideri su navodno razmatrali pokretanje trenutnog, sveobuhvatnog rata kako bi zadržali napad na pejdžere kao početni udarac. Takođe su razmatrali mogućnost da stvari ostave kakve jesu, iako bi to značilo rizik od kompromitovanja operacije, prema izveštaju Al-Monitora.

Izrael nije komentarisao eksplozije, niti je preuzeo odgovornost, javlja Times of Israel.

The New York Times i Reuters izveštavaju da su izraelski agenti sabotirali pejdžere pre nego što su stigli u Liban, iako nije jasno gde je sabotaža izvedena.

"Mosad je ugradio ploču unutar uređaja koja sadrži eksplozivni materijal i koja prima kod. Vrlo je teško otkriti to bilo kojim sredstvima, čak i sa bilo kojim uređajem ili skenerom", rekao je visoki libanski bezbednosni izvor za Reuters.

Izvor je rekao da je 3.000 pejdžera eksplodiralo kada im je poslat kodirani signal, koji je istovremeno aktivirao eksploziv.


Drugi bezbednosni izvor rekao je za Reuters da je do tri grama eksploziva bilo sakriveno u novim pejdžerima i da Hezbolah to nije otkrio mesecima.

Mojtaba Amani, iranski ambasador u Libanu, izgubio je jedno oko, a drugo mu je ozbiljno povređeno u napadu, prema pisanju The New York Times-a.

Članovi Iranske revolucionarne garde rekli su novinama da su Amanijeve povrede ozbiljnije nego što je prvobitno prijavljeno i da će biti prebačen u Teheran na lečenje.

Video snimci sa društvenih mreža navodno prikazuju Amanija na ulici u Libanu nakon napada, sa krvlju na prednjem delu košulje.

Takođe je javljeno da su među poginulima sin jednog poslanika Hezbolaha i desetogodišnja ćerka člana te terorističke grupe.

Snimci iz bolnica, koje je pregledao Reuters, prikazuju povređene muškarce sa povredama lica različitog stepena, bez prstiju, i sa otvorenim ranama na kukovima, gde su verovatno nosili pejdžere.

"Zaista smo teško pogođeni", rekao je visoki libanski bezbednosni izvor, koji je direktno upoznat s istragom te grupe o eksplozijama.

Napad je, prema rečima nekoliko izvora za Reuters, pripreman mesecima.

U televizijskom govoru 13. februara vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah, strogo je upozorio svoje pristalice da su im mobilni telefoni opasniji od izraelskih špijuna, rekavši da ih treba razbiti, zakopati ili zaključati u metalnu kutiju.

Umesto toga, Hezbolah se odlučio da distribuira pejdžere članovima različitih grana grupe – od boraca do medicinara koji rade u njenim službama za pomoć.

Visoki libanski bezbednosni izvor rekao je da je Hezbolah naručio 5.000 pejdžera od tajvanske firme Gold Apollo, a nekoliko izvora je reklo da su u zemlju uneti početkom ove godine.

Gold Apollo je u sredu saopštio da je uređaje proizvela kompanija BAC, firma sa sedištem u Budimpešti koja ima pravo da koristi Gold Apollo brend, ali je u ostalim stvarima nezavisna.

Gold Apollo je "ovlastio BAC da koristi naš zaštitni znak za prodaju proizvoda u određenim regionima, ali dizajn i proizvodnja proizvoda u potpunosti su u nadležnosti BAC-a", navodi se u saopštenju.

"To nije bio naš proizvod. Samo je imao naš brend", rekao je osnivač i predsednik kompanije Gold Apollo, Hsu Čing-kuang, novinarima u sedištu kompanije u severnom tajvanskom gradu Novi Tajpej u sredu.

Hsu je rekao da ne zna kako su pejdžeri mogli biti modifikovani da eksplodiraju.

Takođe je napomenuo da su transakcije sa BAC-om bile "veoma čudne", i rekao da su uplate stizale sa Bliskog istoka. Nije dalje elaborirao.

Hsu je rekao da je Gold Apollo žrtva incidenta i da planira da tuži vlasnika licence.

"Možda nismo velika kompanija, ali smo odgovorna", rekao je. "Ovo je veoma neprijatno."

Hezbolah je okrivio Izrael za očigledni napad i obećao osvetu.

U saopštenju u sredu, teroristička grupa je upozorila na "oštru kaznu koju će zločinački neprijatelj (Izrael) dočekati kao odgovor na masakr u utorak."

Eksplozije su usledile nakon što su izraelski lideri navodno razmatrali veliku ofanzivu na jugu Libana kako bi isterali snage Hezbolaha severno od reke Litani, oko 17 kilometara severno od izraelske granice, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN-a iz 2006. godine.

Hezbolah od 8. oktobra 2023. skoro svakodnevno napada Izrael, nakon prekograničnog terorističkog napada koji je izvela njihova saveznička grupa Hamas dan ranije, čime je započeo trenutni rat u Gazi.

U utorak, samo nekoliko sati pre eksplozije pejdžera, bezbednosni kabinet je službeno dodao kao ratni cilj bezbedan povratak kući desetina hiljada građana koji su evakuisani iz svojih domova na severu Izraela kada je rat izbio. Takođe u utorak, služba bezbednosti Šin Bet je saopštila da je osujetila Hezbolahov plan da ubije bivšeg visokog izraelskog vojnog zvaničnika na izraelskom tlu.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uglavnom je izbegavala komentarisanje eksplozija pejdžera, dok je naglašavala da Vašington nije bio umešan niti je unapred imao saznanja o napadu.

"SAD nisu bile umešane. SAD nisu bile unapred svesne ovog incidenta, a u ovom trenutku prikupljamo informacije", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler tokom brifinga u utorak.

Prema pisanju Axios-a, izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina nekoliko minuta pre eksplozije, rekavši mu da Izrael planira operaciju u Libanu, ali je odbio da iznese detalje.

Izraelski zvaničnici koji su se sastali s američkim izaslanikom Amosom Hokštajnom u ponedeljak nisu ga obavestili o operaciji, iako su tada međusobno satima razgovarali o mogućnosti da je operacija kompromitovana, navodi izveštaj.

U utorak uveče, nakon eksplozija, izraelske odbrambene snage (IDF) izvele su vazdušni napad na grad Madždal Selm na jugu Libana. Vojska je saopštila da je cilj bio objekat u kojem su identifikovani pripadnici Hezbolaha.

Tokom noći, borbeni avioni su takođe bombardovali zgrade koje koristi teroristička grupa na jugu Libana, u Odajseju, Markabi, Blidi, Marunu al-Rasu i Čihinu, saopštio je IDF.

Hezbolah je u utorak uveče saopštio da je 12 njegovih članova ubijeno u eksplozijama pejdžera i napadima IDF-a.

U sredu rano ujutro, sirene su se oglasile u severnom izraelskom gradu Tiberijasu i okolnim zajednicama, kao i na jugu Golanske visoravni. Ovo su bile prve sirene koje su aktivirane od eksplozije pejdžera.

Vojska je saopštila da su aktivirane zbog sumnjivog drona, koji je presretnut. Nije bilo prijavljenih povreda.

Do sada su okršaji između izraelskih i Hezbolahovih snaga nakon Hamasovog napada 7. oktobra doveli do 26 civilnih žrtava na izraelskoj strani, kao i do smrti 20 izraelskih vojnika i rezervista. Bilo je i nekoliko napada iz Sirije, bez povređenih.

Hezbolah je imenovao 453 člana koji su poginuli u sukobima sa Izraelom, uglavnom u Libanu, ali neki i u Siriji. Takođe je poginulo 79 operativaca drugih terorističkih grupa, jedan libanski vojnik i desetine civila.

(Telegraf.rs)

Video: "Sve bih uradio zbog ljubavi": Pitali smo sugrađane da li bi promenili veru zbog ljubavi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    18. septembar 2024 | 12:18

    I ko su posle ovog teroristi??? Amerika, Izrael, Velika Britanija i velika grupa podguznih muva tj nato!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA