Kako je urušen temelj vojne strategije Hezbolaha? Eksplozije pejdžera otkrile ključnu slabost

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 4

Stotine pejdžera, koje su nosili pripadnici Hezbolaha u Libanu, eksplodiralo je gotovo istovremeno u utorak u napadu bez presedana koji po obimu i izvršenju prevazilazi seriju tajnih ubistava i sajber-napada u regionu tokom poslednjih godina.

Militantna grupa, koju podržava Iran, rekla je da su pejdžeri počeli da eksplodiraju oko 15.30 časova po lokalnom vremenu, a kao krivca navode Izrael.

Da Izrael stoji iza napada veruje i CNN, koji tvrdi da je u pitanju bila združena akcija čuvenog Mosada i izraelske vojske. Libanska vlada je rekla da je ovo bila "kriminalna agresija Izraela".

Izraelska vojska, koja je učestvovala u napadima protiv Hezbolaha od početka rata sa palestinskom militantnom grupom Hamas koju podržava Iran, u Gazi prošle godine, odbila je da javno komentariše optužbe i same eksplozije.

Pejdžeri koji su eksplodirali su novi i Hezbolah ih je kupio poslednjih meseci, rekao je libanski bezbednosni izvor za CNN. Tajvanski proizvođač je u sredu rekao da je pejdžere, koji su nosili žig kompanije, napravio evropski distributer.

Libanski izvor nije dao informacije kada su tačno pejdžeri kupljeni, kao ni model aparata. Eksperti kažu da su eksplozije, bez presedana po svom obimu i prirodi, istakle ranjivost Hezbolaha jer je njegova komunikaciona mreža bila izložena smrtonosnom efektu.

Ko je pogođen?

Eksplozije su se dogodile u više područja u zemlji, najviše u južnom predgrađu Bejruta, gusto naseljenom području, koje slovi za uporište Hezbolaha.

Na video snimcima koji kruže vide se kako pešaci na ulici ili kupci u prodavnicama padaju nakon eksplozije. Takođe, mogle su se videti otvorene rane koje krvare, otkinuti prsti, stravične povrede oka i abdomena...

U napadu je ubijeno najmanje devet ljudi, među kojima i dete. Hezbolah tvrdi da je čak 11 osoba stradalo u napadu, a da je povređeno oko 3.000 ljudi, od kojih  su prebačeni u bolnice.

Zašto Hezbolah koristi pejdžere?

Hezbolah je dugo "reklamirao tajnost" kao kamen temeljac svoje vojne strategije, odričući se visokotehnoloških uređaja kako bi izbegao infiltraciju izraelskog i američkog špijunskog softvera.

Za razliku od drugih nedržavnih aktera na Bliskom istoku, veruje se da jedinice Hezbolaha komuniciraju putem interne komunikacione mreže. Ovo se smatra jednim od ključnih gradivnih blokova moćne grupe koja je dugo bila optužena da funkcioniše kao država-u-državi.

Početkom godine, lider Hezbolaha Hasan Nasralah pozvao je članove i njihove porodice u južnom Libanu, gde su besnele borbe sa izraelskim snagama preko granice, da bace svoje mobilne telefone, verujući da bi Izrael mogao da prati kretanje terorističke mreže preko tih uređaja.

"Isključite, zakopajte, stavite u gvozdeni sanduk i zaključajte. Saradnik sa Izraelcima je mobilni telefon u vašim rukama, u rukama vaše žene i vaše dece. Ovaj mobilni telefon je saradnik i ubica", rekao je u februaru Nasralah.

Umesto toga, Hezbolah je prešao na zastarele tehnologije tako što je prešao na pejdžere, kaže Avi Melamed, bivši izraelski obaveštajni zvaničnik i analitičar za Bliski istok.

Pejdžeri bi naveli članove Hezbolaha da kontaktiraju jedni druge preko tih linija. Ali ni ta opcija nije bila bez rizika.

"Hezbolah se vratio na ove uređaje misleći da bi oni bili sigurniji za njegove borce da ih koriste umesto telefona koji bi mogli da budu ciljani GPS-om“, rekao je Melamed dodajući da su ovi vrlo niskotehnološki uređaji korišćeni protiv njih i vrlo verovatno produbljivali stres i sramotu njihovih lidera.

Kako su pejdžeri eksplodirali?

Dok se Liban povlači od napada, rasle su se spekulacije o tome kako su bežični komunikacioni uređaji niske tehnologije mogli biti eksploatisani.

Njujork tajms je u utorak izvestio da je Izrael sakrio eksploziv unutar serije pejdžera naručenih od tajvanskog proizvođača Gold Apollo i namenjenih Hezbolahu. Prekidač je ugrađen da bi ih daljinski detonirao, dodaje se.

Čini se da više fotografija iz Libana na društvenim mrežama prikazuje oštećene pejdžere Gold Apollo.

Osnivač Gold Apollo-a Hsu Čing-kuang rekao je novinarima u sredu ujutro da je njegova firma potpisala ugovor sa evropskim distributerom o korišćenju brenda Gold Apollo. Hsu je rekao da je distributer – kojeg je kasnije nazvao BAC u izjavi – uspostavio vezu sa Gold Apollo pre otprilike tri godine.

U početku je evropska kompanija uvozila Gold Apollo pejdžer i komunikacione proizvode, rekao je on. Kasnije je kompanija rekla Gold Apollo-u da želi da napravi sopstveni pejdžer i zatražila je pravo da koristi brend tajvanske kompanije, rekao je on.

Hsu je rekao da je Gold Apollo naišao na najmanje jednu anomaliju u poslovanju sa distributerom, navodeći bankovni transfer za koji je trebalo mnogo vremena da se proknjiži.

"Model AR294 proizvodi i prodaje BAC. Mi samo dajemo ovlašćenje za zaštitni znak brenda i ne učestvujemo u dizajnu ili proizvodnji ovog proizvoda“, navodi Gold Apollo u svom saopštenju.

Gold Apolo je isporučio oko 260.000 pejdžera sa Tajvana između januara 2022. i avgusta 2024. godine, ali nema podataka o slanju uređaja u Liban ili na Bliski istok, rekao je visoki tajvanski bezbednosni zvaničnik za CNN u sredu.

Dejvid Kenedi, bivši obaveštajni analitičar američke Nacionalne bezbednosne agencije, rekao je da su eksplozije koje se vide na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama izgledaju "prevelike da bi ovo bio daljinski i direktan hak koji bi preopteretio pejdžer i prouzrokovao eksploziju litijumske baterije".

"Operativci unutar Hezbolaha bi bili ključni za operaciju", dodao je on.

"Ovo je jedan od najsveobuhvatnijih koordinisanih napada koje sam lično ikada video. Logistika da se ovo izvede je neverovatna", dodao je on.

On ističe da je za ovu vrstu akcije trebalo aktivirati brojne obaveštajne komponente.

"Ljudska inteligencija (HUMINT) bi bila glavni metod koji se koristi da se ovo izvede, zajedno sa presretanjem lanca snabdevanja kako bi se izvršile modifikacije pejdžera", smatra zvaničnik Tajvana.

Koja je svrha napada?

Barem deo poruke Hezbolahu je jasan: "Možemo da vas nađemo bilo gde, bilo kada, u danu i trenutku po našem izboru i to možemo da uradimo pritiskom na dugme", kaže glavni analitičar CNN-a za sprovođenje zakona i obaveštajne službe, Džon Miler.

Operacija je takođe verovatno bila osmišljena da stvori visok nivo paranoje među članovima Hezbolaha, umanji njihovu sposobnost da regrutuju ljude i naruši poverenje u vođstvo Hezbolaha i njihovu sposobnost da obezbede svoje operacije i ljude.

Amos Jadlin, bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe i jedan od vodećih strateških stručnjaka u zemlji, rekao je da je napad pokazao "veoma impresivne sposobnosti prodora, tehnologiju i obaveštajne podatke".

On je naveo na X da je ovako Izrael mogao poslati upozorenje Nasralahu.

"Izgleda da je cilj bio da se prenese poruka koja zaoštrava Nasralahovu dilemu - koliko je spreman da plati za nastavak napada na Izrael i podršku lideru Hamasa Jahju Sinvaru?“, napisao je Iadlin.

"Organizacija, koja se ponosi tajnovitošću i visokim nivoom bezbednosti, probijena je i razotkrivena", dodao je.

Upitan zašto je Izrael mogao pokrenuti takav napad, Kim Gatas, libanski novinar i pisac za časopis The Atlantic, rekao je za CNN da bi to mogao biti pokušaj da se Hezbolah natera da se pokori i da jasno stavi do znanja da će porast njihovih napada na Izrael "naići će na još nasilja."

Ili bi to mogao biti "uvod u izraelsku kampanju velikih razmera protiv Libana, u vreme kada se Hezbolah suočava sa haosom ovog najnovijeg veoma "naučnofantastičnog napada" na svoje snage.

Zašto bi Izrael ciljao Hezbolah?

Izrael, koji tek treba da javno komentariše smrtonosni incident, predvodi listu aktera sa namerom da degradiraju Hezbolah, kažu stručnjaci.

Takođe je jedna u maloj grupi zemalja sa tehnološkom sposobnošću da se na takav način infiltrira u lanac snabdevanja.

"Koja obaveštajna služba ima demonstrativnu sposobnost da izvede ovakvu operaciju? To je veoma kratka lista sa Izraelom na vrhu“, rekao je Miler.

Izrael je bio povezan ili optužen za prethodne daljinske napade u regionu. Stručnjaci veruju da su Izrael i Sjedinjene Države odgovorni za postavljanje složenog kompjuterskog virusa zvanog stuknet koji je uništio centrifuge u iranskom nuklearnom postrojenju 2009. i 2010. godine.

Iranski nuklearni naučnik ubijen je 2020. u Teheranu uz pomoć daljinski kontrolisanog automatskog oružja, koje je bilo u vozilu koje je navodno koristilo softver za prepoznavanje lica. Ove godine, lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je eksplozivnom napravom skrivenom u kući u kojoj je odseo u iranskoj prestonici. Iran je za atentate okrivio Izrael.

Napad koji se dogodio u utorak podgrejao je tenzije u regionu koji "već gori". Neprijateljstvo između Izraela i Hezbolaha produbilo se od Hamasovih napada 7. oktobra na Izrael.

Hezbolah, koji ima zavidne zalihe oružja, govorio je kako izvode napade na Izrael u znak solidarnosti sa Hamasom i Palestincima u Gazi.

Svetski lideri su se trudili da spreče eskalaciju. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je dva puta sa svojim izraelskim kolegom, izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, prema rečima dvojice američkih zvaničnika odbrane.

Zvaničnik nije precizirao kada su pozivi održani. Iako su njih dvojica u redovnom kontaktu, neuobičajeno je zakazati dva poziva u jednom danu i pokazuje koliko ozbiljno SAD gledaju na trenutnu situaciju.

(Telegraf.rs)

Video: Specijalna jedinica Jahalon Izraelskih odbrambenih snaga za borbu protiv Hamasovih tunela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    18. septembar 2024 | 09:34

    Ako nestane obućara, Atinjani će ići bosi, ako nestane učitelja (znanja), Atina će propasti. - Sokrat.

  • Niko

    18. septembar 2024 | 08:56

    Majstori su majstori

  • Rale

    18. septembar 2024 | 11:22

    Stvarno, filmska akcija. Za neverovati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA