Ako Kamala Haris pobedi na izborima, ući će u istoriju: U kampanji ne govori o tome, bitnije su joj ove stvari

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako potpredsednica SAD Kamala Haris pobedi na izborima za predsednika u novembru, ona bi ušla u istoriju kao prva predsednica i prva tamnoputa žena na najvišoj funkciji u zemlji. Ali njena kampanja se ne oslanja na ovo, a sama Haris studiozno izbegava da bude uvučena u razgovore o svom identitetu.

Bila je kandidat na izborima tek nešto više od nedelju dana kada je njen protivnik, bivši predsednik Donald Tramp, doveo u pitanje njen rasni identitet.

Haris, čija je majka Indijka a otac sa Jamajke, odbila je da prokomentariše ovo na debati sa Trampom, i izabrala je da se ne fokusira na sebe.

"Iskreno, mislim da je tragedija što imamo nekoga ko želi da bude predsednik koji je dosledno, tokom svoje karijere, pokušavao da koristi rasu da podeli američki narod", rekla je Haris.

Iako često govori o svojim roditeljima, to je obično u kontekstu vrednosti kojima su je naučili ili da bi se naglasilo njeno vaspitanje u srednjoj klasi.

Otkako se prvi put kandidovala za funkciju, Haris nikada nije usredsredila svoje kampanje na svoju rasu ili pol, čak iako je više puta ulazila u istoriju za 20 godina javnog života.

Često izgleda iznervirano kada je pitaju o tome.

U njenom nedavnom intervjuu za CNN, voditeljka Dana Baš pitala je Haris o viralnoj fotografiji njene male rođake koja je gleda kako prihvata demokratsku nominaciju prošlog meseca.

Džo Bajden Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

Devojčica, sa kosom u pletenicama, je u prvom planu na fotografiji i posmatra Haris na sceni kako govori. Kada je Baš pitala Haris šta to znači za nju, potpredsednica je zaobišla pitanje.

"Slušajte, kandidujem se jer verujem da sam najbolja osoba koja će u ovom trenutku raditi ovaj posao za sve Amerikance, bez obzira na rasu i pol", odgovorila je Haris.

Haris želi da se fokusira na pitanja, a ne na njen identitet, kažu saveznici

Njeni saveznici vide Trampove napade kao mamac koji bi Haris uvukao u razgovor pod njegovim uslovima, a ne njenim, i koji bi mogao da odbije birače koje ona treba da pridobije.

Karen Fini, koja je radila na kampanji Hilari Klinton i poznaje Haris dugo vremena, rekla je da Tramp pokušava da govori o politici identiteta umesto o pitanjima, i da je pametno što potpredsednica to izbegava.

"Njen identitet je izložen kad god ona uđe u sobu. Ali ono o čemu birači žele da čuju jeste šta će ona učiniti da poboljša njihove živote", dodala je Fini.

(Telegraf.rs)

Video: Kamala Haris prihvatila kandidaturu za predsednika SAD

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA