Prva slika Titana! Na saslušanju objavljena fotografija delova podmornice na dnu okeana

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Prvu sliku podmornice Titan koja se nalazi na dnu okeana nakon katastrofalne implozije prošle godine objavila je američka obalska straža jer su istražitelji pokrenuli saslušanje o tragediji.

Podsećanja radi, u podmornici je poginulo svih pet osoba prošlog juna tokom pokušaja zarona do olupine Titanika, što je bila vest koja je šokirala planetu jer se dogodilo nakon ogromne potrage koju je pratio svet, upijajući svaki minut traganja.

Na fotografiji, slomljeni repni deo podmornice vidi se na podu severnog Atlantskog okeana. Rep je odsečen od ostatka, njegove ivice su oštre, a u blizini se vidi pocepani fragment podmornice.

Olupina je pronađena nekoliko stotina metara od lokacije Titanika i to nakon višednevne potrage, saopštili su istražitelji na saslušanju u Severnom Čarlstonu u Južnoj Karolini. Saslušanje bi trebalo da traje do 27. septembra, piše "Si-En-En".

U svom uvodu, Odbor za istraživanje marinaca naveo je da je ovaj deo podmornice, kao i druge krhotine lociran vozilom na daljinu 22. juna prošle godine, pružajući "ubedljive dokaze" da je podmornica doživela katastrofalnu imploziju - iznenadni kolaps prema unutra izazvan ogromnim pritiskom.

Podmornica Titan Foto: Obalska straža SAD

Pronađeni posmrtni ostaci su upareni sa pet muškaraca na brodu DNK testiranjem i analizom, potvrđeno je na saslušanju.

Odbor je u ponedeljak pozvao svoje prve svedoke, uključujući bivše zaposlene u firmi koja je razvila i upravljala podmornicom. Prezentacija je takođe otkrila poslednju poruku, poslatu samo šest sekundi pre nego što je izgubila kontakt sa površinom.

Poruka je bila poslata brodu i odnosila se na težinu koju bi podmornica mogla da izgubi u slučaju povratka na površinu. Nekoliko sekundi kasnije, Titan je poslednji put bio "pingovan", nakon čega mu se gubi trag.

Međunarodna misija traganja i spasavanja odvijala se narednih dana, u udaljenim vodama nekoliko stotina milja jugoistočno od Njufaundlenda u Kanadi.

Saslušanje će uključivati "istorijske događaje pre nesreće, usklađenost sa propisima, dužnosti i kvalifikacije članova posade, mehaničke i strukturne sisteme, reagovanje u vanrednim situacijama i podvodnu industriju", ranije je saopštila obalska straža.

Iako je glavni cilj saslušanja da se "otkriju činjenice oko incidenta", predsednik odbora Džejson Nojbauer je u ponedeljak je priznao da je grupa takođe zadužena da identifikuje "nepravilno ponašanje ili nemar akreditovanih mornara".

- Ako postoji bilo kakvo krivično delo, mi bismo dali preporuku Ministarstvu pravde - rekao je on.

(Telegraf.rs/CNN)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA