Foks njuz: Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa se smejao na sudu na Floridi

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Foks njuz: Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa se smejao na sudu na Floridi

Amerikanac Rajan Vesli Raut (58), koji je uhapšen zbog bezbednosnog incidenta na Floridi koji FBI istražuje kao pokušaj ubistva republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, pojavio se danas pred federalnim sudom na Floridi smeškajući se sa svojim advokatom, piše Foks njuz.

Rajan Vesli Raut, koji je bio obučen u zatvorsku uniformu sa lancima oko ruku i nogu, ušao je u sud i osmehnuo se i smejao otprilike tri do četiri puta dok je razgovarao sa svojim advokatom imenovanim od suda pre početka saslušanja.

Kamere nisu bile dozvoljene na saslušanju federalnog suda u Vest Palm Biču na Floridi, a Raut je odgovorio na sva pitanja sudije na saslušanju koje je trajalo deset minuta i izjasniće se o krivici 30. septembra.

On je optužen za nezakonito posedovanje vatrenog oružja i posedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem, a neimenovani izvor je za Foks njuz rekao da postoji mogućnost da će uslediti dodatne federalne optužbe.

Raut već ima krivični dosije a u SAD, osobe koje su prethodno osuđivane, a uhapšene su zbog posedovanja vatrenog oružja, rizikuju maksimalnu kaznu od tri godine zatvora i novčanu kaznu do 10.000 dolara, prenosi Indipendent.

Posedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem podrazumeva maksimalnu kaznu od 365 dana zatvora i kaznu od 1.000 dolara.

Međutim, ako se utvrdi da je osoba uklonila ili promenila serijski broj, kazna može da iznosi do pet godina zatvora i 5.000 dolara.

Sudija je takođe pitao Rauta da li može da priušti branioca ili mu je potreban javni branilac.

Raut je rekao da nema dovoljno prihoda, dodavši da zarađuje oko 3.000 dolara mesečno, da nema ušteđevinu i da poseduje nula nekretnina.

Pred sudom je dodao da ima dva kamiona na Havajima u vrednosti od oko 1.000 dolara, da delimično izdržava svog 25-godišnjeg sina i da ne poseduje nikakav nakit.

Sudija Rajon Mekejb odredio je ročište za pritvor za 23. septembar, a ročište za izjašnjavanje o krivici za 30. septembar.

Zvaničnici za sprovođenje zakona kažu da se Raut krio u žbunju, samo nekoliko stotina metara od bivšeg predsednika, kada su agenti Tajne službe primetili kundak pištolja kroz ogradu.

Počeli su da pucaju na osumnjičenog, zbog čega je vozilom pobegao sa lica mesta i je ostavio vatreno oružje sa nišanom, dva ranca i GoPro kameru u golf klubu.

Agenti Tajne službe stacionirani u blizini mesta gde je Donald Tramp igrao golf, primetili su cev puške u stilu AK-a, otprilike 400 metara dalje u žbunju.

Sudski dokumenti, u koje je Foks njuz imao uvid, ipak navode da su agenti kasnije pronašli pušku u stilu SKS u oblasti iz koje je Raut pobegao.

Lokalni službenici za sprovođenje zakona su ušli u trag autombilu marke nisan, zahvaljujući svedoku koji je fotografisao registarske tablice, i uhapsili Rauta na autoputu.

Za sada nije u potpunosti jasno šta je motiv napada, ali Federalni istražni biro ga tretira kao "pokušaj ubistva".

Neimenovani izvori su za Njujork tajms rekli a su službenici za sprovođenje zakona otkrili da je serijski broj vatrenog oružja delimično izgreban, što otežava utvrđivanje porekla, ali je pištolj poslat na dalju analizu u laboratoriju u Virdžiniji.

Godine 2010. Raut je osuđen za posedovanje ukradene robe i osuđen na uslovnu kaznu.

Bio je vlasnik firme United Roofing, a jedna bivša zaposlena rekla je za Indipendent da se ne seća da je Raut bio previše zainteresovan za politiku, iako objave na njegovim nalozima na društvenim mrežama ukazuju na to da je nekada podržavao Trampa, ali je poslednjih godina postao kritičan prema bivšem predsedniku.

Ova pucnjava se dogodila oko dva meseca nakon što je Tomas Metju Kruks izveo atentat na Trampa na skupu u Batleru, u Pensilvaniji 13. jula, kada je Tramp zadobio povredu uha.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: "Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA