Ovih pet stvari morate da znate o novom atentatu na Donalda Trampa: On neće promeniti svoj raspored

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 1

Bivši američki predsednik Donald Tramp je bezbedan pošto je FBI saopštio da se "najverovatnije radi o pokušaju atentata" dok je igrao golf dva meseca nakon prvog pokušaja ubistva na mitingu u Pensilvaniji.

Lokalne vlasti su saopštile da su agenti američke Tajne službe koji su štitili Donalda Trampa pucali na čoveka koji je uperio automatsku pušku dok je on igrao na jednom od svojih golf terena na Floridiu Vest Palm Biču.

Evo pet stvari koje je važno znati o tome šta se dogodilo u nedelju republikanskom predsedničkom kandidatu.

Ko je osumnjičeni?

Zvaničnici su rekli da je čovek koji je uperio pušku uhapšen i da se zove Rajan Vesli Raut. Zapisi pokazuju da je Raut (58) živeo u Severnoj Karolini veći deo svog života pre nego što se preselio 2018. u Kaaava na Havajima, gde su on i njegov sin imali firmu za izgradnju šupa, prema arhiviranoj verziji sajta kompanije.

Rut je često objavljivao na društvenim mrežama o ratu u Ukrajini i imao je veb stranicu na kojoj je pokušavao da prikupi novac i regrutuje dobrovoljce da odu u Kijev kako bi se pridružili borbi protiv ruske invazije.

U junu 2020, on je objavio post na mreži Iks upućen tadašnjem predsedniku Trampu kako bi rekao da će ponovo pobediti na izborima ako izda izvršnu naredbu Ministarstvu pravde da krivično goni nedolično ponašanje policije.

Te godine je takođe objavio poruke podrške demokratskoj predsedničkoj kampanji tadašnje članice Kongresa Tulsi Gabard sa Havaja, koja je u međuvremenu napustila stranku i podržala Trampa.

Međutim, poslednjih godina, njegovi postovi sugerišu da je ogorčen na Trampa i da je izrazio podršku predsedniku Džozefu Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris.

U julu, nakon pokušaja atentata na Trampa u Pensilvaniji, Rut je pozvao Bajdena i Harisovu da posete ranjene u pucnjavi u bolnici i da prisustvuju sahrani vatrogasca ubijenog na skupu.

Birački podaci pokazuju da se registrovao kao nezavisni glasač u Severnoj Karolini 2012, a poslednji put je glasao lično tokom predizbora Demokratske stranke u državi u martu 2024.

Izveštaji o finansiranju savezne kampanje pokazuju da je Rut dao 19 malih političkih donacija u ukupnom iznosu od 140 dolara od 2019. koristeći svoju adresu na Havajima za "ActBlue", politički akcioni komitet koji podržava demokratske kandidate.

Podaci pokazuju da je Rut, dok je živeo u Grinsborou u Severnoj Karolini, imao više sukoba sa organima za sprovođenje zakona. On je 2002. osuđen za posedovanje oružja za masovno uništenje, prema onlajn evidenciji Odeljenja za popravne kazne Severne Karoline. Zapisnici ne navode detalje o slučaju.

Ali priča "Njuz&Rekorda" iz 2002. kaže da je muškarac sa istim imenom uhapšen nakon tročasovnog sukoba sa policijom. Navodi se da su ga zaustavili tokom saobraćajne kontrole, da je stavio ruku na pištolj i zabarikadirao se unutar preduzeća za pokrivanje krovova. On je bio vlasnik kompanije za pokrivanje krovova, prema državnim dokumentima o osnivanju.

Kako se sve dogodilo?

Lokalne vlasti su saopštile da je napadač bio udaljen oko 440 metara od Trampa i da se krio u žbunju dok je bivši predsednik igrao rundu golfa u njegovom internacionalnom golf klubu u Vest Palm Biču.

Rik Bredšo, šerif okruga Palm Bič, rekao je da kada ljudi uđu u žbunje oko staze, "prilično su van vidokruga". Bredšo je kazao da bi ceo teren za golf bio prekriven policijom da je Tramp aktuelni predsednik, ali pošto nije, "bezbednost je ograničena na oblasti koje Tajna služba smatra mogućim".

Trampova zaštita bila je veća od nekih njegovih kolega zbog velike vidljivosti i njegove kampanje da se ponovo kandiduje za funkciju u Beloj kući. Njegovo obezbeđenje je pojačano nekoliko dana pre julskog pokušaja atentata u Pensilvaniji zbog pretnje Trampu iz Irana.

Šta je rekao Tramp?

U mejlu upućenom pristalicama, Tramp je rekao:

"Bilo je pucanja u mojoj blizini, ali pre nego što glasine počnu da izmiču kontroli, želeo sam da prvo čujete ovo: BEZBEDAN SAM I DOBRO SAM!".

Njegov potpredsednički kandidat Džej Di Vens i američki senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline rekli su da su razgovarali sa Trampom nakon incidenta i da je Tramp "dobro raspoložen".

Tramp se takođe javio i nekim voditeljima Foks njuza. Šon Heniti, bliski prijatelj bivšeg predsednika, rekao je u emisiji da je nakon toga razgovarao sa Trampom i njegovim golf partnerom Stivom Vitkofom. Rekli su Henitiju da su bili na petoj rupi kada su čuli zvuke - "pop pop, pop pop".

U roku od nekoliko sekundi, kako je ispričao Vitkof, agenti Tajne službe su skočili na Trampa i "pokrili ga" da bi ga zaštitili. Nekoliko trenutaka kasnije, rekao je Vitkof, "brzo vozilo" sa čeličnim ojačanjem i drugom zaštitom prebacilo je Trampa na sigurno.

Heniti je rekao da je Trampova reakcija nakon što se ovo dogodilo - i kada je bilo jasno da su svi, uključujući Vitkofa, bezbedni - bila takva da se našalio da je tužan što nije uspeo da završi rupu pošto je "bio izjednačen i imao lak udarac".

Šta kaže potpredsednica Kamala Haris?

Haris, Trampova protivnica na predsedničkim izborima, objavila je na mreži Iks da je obaveštena o izveštajima o pucnjavi:

"Drago mi je da je bezbedan. Nasilju nije mesto u Americi".

Bela kuća je saopštila da će predsednik Džozef Bajden i Harisova biti obavešteni o istrazi. Dodaje se i da je administraciji "laknulo“ što zna da je Tramp bezbedan.

Šta je sledeće?

Tramp nije najavio nikakve promene u svom rasporedu i trebalo je rano jutros po našem vremenu da govori na mrežu Iks iz svog odmarališta Mar-a-Lago kako bi lansirao kripto platformu svojih sinova.

U međuvremenu, lideri kongresne dvopartijske radne grupe koja istražuje pokušaj atentata na Trampa od 13. jula rekli su da su zatražili brifing sa Tajnom službom.

„Zahvalni smo što bivši predsednik nije povređen, ali ostajemo duboko zabrinuti zbog političkog nasilja i osuđujemo ga u svim njegovim oblicima“, navodi se u zajedničkom saopštenju kongresmena - republikanca Majka Kelija i demokrate Džejsona Kroua.

Kongresmen Džared Moskovic, demokrata sa Floride koji je deo radne grupe, rekao je da će "tražiti odgovore o tome šta se desilo u nedelju i tada".

(Telegraf.rs/GlasAmerike)

Video: Kraj jedne ere: Najkontroverzniji predsednik SAD-a i njegova supruga napustili Belu kuću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Züri

    17. septembar 2024 | 08:30

    Raspored neće promeniti ali može adresu i svet da promeni,mora i na to da računa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA