Predstavnici Zajednice Srba u Tirolu učestovali u šetnji u čast Diane Budisavljević

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Predstavnici Zajednice Srba u Tirolu, na čelu sa predsednikom Oliverom Ranisavljevićem, učestovali u Inzbruku u šetnji u znak sećanja na Dianu Budisavljević, Austrijanku koja je spasavala srpsku decu iz zloglasnih logora.

Šetnji je prisustvovao i Bernhard Hofler, član odbora Radničke komore Tirola i kandidat Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) u Tirolu za poslanika u saveznom parlamentu na predstojećim parlamentarnim izborima, koji je i počasni član Zajednice Srba u Tirolu.

"Po četvrti put, održali smo šetnju u znak sećanja na ovu hrabru Austrijanku koja je spasila više od 12.000 srpske dece iz logora smrti. Na ovaj način izražavamo zahvalnost i želimo da se nikada ne zaboravi njena hrabrost i sve što je Diana učinila za srpsku decu", rekao je Ranisavljević.

Likom i delom Diane Budisavljević očaraj je i Hofler.

"Impresioniran sam likom, delom i hrabrošću svoje sugrađanke Diane Budisavljević, koja je u ratnim uslovima uspela da spasi toliko dece različitih nacionalnosti, među kojima je bilo najviše srpske. Šetnja koja se održava u njenu čast treba da ostane tradicija i da još više naših sugrađana upoznamo sa njenom hrabrošću i delima, kojima je ona i naš grad upisala u svetsku istoriju, kao mesto rođenja jedne od najvećih humanitarki tokom Drugog svetskog rata", izjavio je Hofler.

Ova šetnja održava se tradicionalno svake godine u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruka (SPOJI) uz podršku Srpske pravoslavne crkve u ovom gradu i Zajednice Srba u Tirolu. Okupljeni su se, neposredno posle nedeljne liturgije u srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj rođenju Svetog Jovana Krstitelja, uputili do mesta na kome je sahranjena Diana Budisavljević i položili cveće.

Ove godine šetnji je prisustvovala i Sonja Feger Kalhšmid, poslanica Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) u pokrajinskoj skupštini Tirola, kao i praunuk Diane Budisavljević, Leonardo Rašica iz Brazila. Leonardo je unuk njene ćerke Jelke, koja se posle udaje odselila za Brazil i rodila sina Orsana. On je pre dolaska u Inzbruk boravio i u Srbiji i razgovarao sa nekim od preživelih logoraša, a posetio je i mesta gde su bili logori u Hrvatskoj.

Diana Budisavljević (Inzbruku 15. januar 1891. / Inzbruk, 20. avgust 1978.), bila je humanitarka austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasavala decu iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Deca koju je pokušavala da spasi su bila uglavnom srpske nacionalnosti sa Korduna, Kozare, iz srpskih sela sa teritorije NDH. Da bi sačuvala podatke o deci koju je zbrinjavala tokom rata, vodila je kartoteku o njima, kako bi ta deca nekada mogla biti vraćena svojim porodicama. Smatra se da je ova akcija bila jedna od najtežih i po broju spasenih, jedna od najvećih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA