Da li je osumnjičeni za atentat na Trampa imao pomoćnika? Bivši zvaničnik FBI otkrio zastrašujuć scenario

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Navodni atentator, uhapšen zbog pokušaja napada na Donalda Trampa dok je igrao golf na Floridi, možda je imao insajderske informacije o rasporedu bivšeg predsednika, prema rečima bivšeg zvaničnika FBI koji je ovu mogućnost nazvao "zastrašujućom".

Kris Sveker, penzionisani pomoćnik direktora FBI, rekao je za Newsweek da će federalci i druge službe sada istraživati kako je osumnjičeni, Rajan Vesli Raut (58), navodno znao da će Tramp u nedelju biti u svom golf klubu u Vest Palm Biču an Floridi.

"Najveće pitanje je: 'Kako je potencijalni atentator znao da bude na toj lokaciji u to vreme?'", rekao je Swecker, koji je radio na kriminalnim istragama u FBI, piše New York Post.

"Postoje samo tri moguća odgovora: ili je pogodio i imao mnogo sreće; ili je sproveo nadzor nad Trampom i pratio ga do terena za golf; ili je imao insajderske informacije o Trampovom rasporedu."

"Poslednji odgovor je zastrašujuć i ima implikacije da je još neko bio umešan", dodao je on.

Raut je uhapšen nakon što su agenti Tajne službe, koji su se nalazili nedaleko od 78-godišnjeg bivšeg predsednika, primetili cev automatske puške u stilu "kalašnjikova" kako viri iz grmlja pored terena, navode vlasti.

Osumnjičeni, koji je imao pušku i GoPro kameru, navodno postavljenu da snima planirani napad, uspeo je da se približi na udaljenost između 300 i 500 metara od 45. predsednika SAD.

Rajan Vesli Raut Jedno vreme proveo i u Ukrajini: Rajan Vesli Raut Foto: Tanjug/AP

FBI predvodi istragu i pokušava da utvrdi motiv, rekli su zvaničnici.

Iako je Tramp imao pojačane mere bezbednosti od poslednjeg pokušaja atentata na njega u julu, šerif okruga Palm Bič Rik Bredšo rekao je da su mere zaštite bile slabije jer on više nije aktuelni predsednik.

"Ceo teren za golf bi bio obezbeđen policijom da je Trump aktuelni predsednik", rekao je šerif.

"Verujem da će sledeći put kada dođe na teren biti više ljudi oko perimetra", rekao je Bredšo.

"Ali Tajna služba je uradila tačno ono što je trebalo."

Sveker je, u međuvremenu, osumnjičenog opisao kao "fanatika" koji mrzi autoritete, nakon što je otkriveno da je Raut ranije na društvenim mrežama iznosio antitrampovske stavove i govorio o pretnjama demokratiji.

"Znamo da je ovaj osumnjičeni postavljao komentare o tome kako je Tramp pretnja demokratiji i bio je aktivan u nekim čudnim misijama: odlazio je u Ukrajinu da regrutuje avganistanske borce, pa motiv postaje jasniji – on je fanatik koji ne voli autoritet, na osnovu njegovog dosijea o hapšenjima zbog pružanja otpora prilikom dvosatne opsade", rekao je Sveker.

Raut je tokom godina imao više sukoba sa zakonom – uključujući višesatni sukob sa policijom 2002. godine, kada je osuđen za posedovanje "oružja za masovno uništenje", pokazuju podaci dostupni na internetu.

Više informacija o novom pokušaju atentata na Trampa mpžete pronažći u našem BLOGU UŽIVO.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak hapšenja atentatora na Donalda Trampa na golf terenu na Floridi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA