Dramatični prizori iz vazduha poplavljene Češke: "Gore je nego 1997. kada je bila poplava veka"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Radnici hitne pomoći izveli su u nedelju spasilačke operacije na istoku Češke nakon što su dani obilnih kiša izazvali velike poplave i prinudne masovne evakuacije.

Većina delova Češke je pogođena a vlasti su proglasile najviši nivo upozorenja od poplava na oko 100 lokacija širom zemlje.

Gradovi i sela na planini Jesenik, uključujući i lokalni centar Jesenik, poplavljeni su i izolovani usled bujica koje su puteve pretvarale u reke. Vojska je poslala helikopter da pomogne u evakuaciji.

Gradonačelnica Jesenika Zdenka Blistanova rekla je češkoj javnoj televiziji da je nekoliko kuća u njoj i drugim obližnjim gradovima uništeno u poplavama. Veliki broj mostova i puteva je takođe teško oštećen.

Od oko 10.000 ljudi od oko 56.000 stanovnika zatraženo je da napusti svoje domove i odu na viši nivo u gradu Opava u Češkoj Republici, dok se zemlja bori sa velikim poplavama.

Spasioci su koristili čamce da prevezu ljude na bezbedno, jer je kvart poplavila reka Opava.

"To je katastrofa velikih razmera, sva naselja oko reke su poplavljena, uključujući i Katerinki. Živim na drugoj strani Opave, pa sam ovde siguran. Ljudima će biti potrebno mnogo vremena da se izbore sa posledicama, a mi ćemo morati da im pomognemo", rekao je Radim Slovak, meštanin Opave.

Spasilac Jindrich Štefek rekao je da traže alternativne načine da spasu ljude kada su struje prejake za čamce.

Gradonačelnik Tomaš Navratil rekao je češkom javnom radiju da je situacija gora nego tokom poslednjih razornih poplava 1997. godine, koje su poznate kao "poplava veka".

Nekoliko centralnoevropskih zemalja je pogođeno teškim poplavama, uključujući Austriju, Češku, Poljsku i Rumuniju, dok bi Slovačka i Mađarska mogle da budu sledeće, kao rezultat sistema niskog pritiska iz severne Italije koji je od četvrtka doneo rekordne padavine u regionu.

(Telegraf.rs)

Video: Bratislava se bori sa stravičnim poplavama: Nadljudski napori da se spasi šta se spasti može

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QleTheGreat

    16. septembar 2024 | 12:08

    Pa opet moze da bude poplava veka posto smo sada u 21. veku a 1997. je bila u 20. veku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA