Novi detalji o osumnjičenom za atentat na Trampa, hteo da ratuje u Ukrajini: "Kremlj treba spaliti!"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Muškarac koji je pokušao da izvrši atentat na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa nudio se kao dobrovoljac za ratovanje u Ukrajini i hteo je da regrutuje Avganistance da ih pošalje na front.

Rajan Vesli Raut (58) uhapšen je u nedelju zbog sumnje da je pokušao atentat na Donalda Trampa na Floridi. On je nezavisni graditelj pristupačnih stambenih objekata sa Havaja, piše CNN.

Muškarac je postavljao sadržaje na društvenim mrežama vezane za politiku i aktuelna dešavanja, povremeno kritikujući bivšeg predsednika, piše Antena Observator.

Raut je ostavljao komentare na nalogu na platformi X, u kojima je pisao i o pokušaju atentata na Trampa iz jula.

Takođe, pokušao je da regrutuje Avganistance da ih pošalje na front u Ukrajini.

Raut je označavao predsednika Džoa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris u odvojenim postovima, pozivajući ih da posete povređene na mitingu.

"Ti i Bajden trebalo bi da posetite povređene iz bolnice sa mitinga Trampa i da prisustvujete sahrani poginulog vatrogasca. Tramp nikada neće uraditi ništa za njih", napisao je on u postu upućenom Harisovoj.

U aprilu je na X-u, tagujući Bajdenov predsednički nalog, napisao da bi Bajdenov tim trebalo da "očuva Ameriku demokratskom i slobodnom", dodajući da Trampovi žele da "ponovo pretvore Amerikance u robove".

Takođe, Raut je izrazio snažnu podršku Ukrajini u desetinama postova na X-u tokom 2022. godine, rekavši da je spreman da umre u borbi i da "moramo da spalimo Kremlj do temelja".

"Spreman sam da letim u Krakov i da idem na granicu Ukrajine da se ponudim kao dobrovoljac, da se borim i da umrem... Mogu biti primer da moramo da pobedimo", rekao je Raut na X-u u martu 2022.

On je zatim koristio svoj lični Fejsbuk nalog prošle godine da ohrabri strance da se bore u ratu. Pokušao je da regrutuje avganistanske borce u seriji postova, počevši od oktobra 2023, predstavljajući se kao neformalna veza sa ukrajinskom vladom.

"Avganistanski vojnici - Ukrajina je na neki način zainteresovana za 3.000 vojnika, tako da mi je potrebno da svaki vojnik koji ima pasoš pošalje kopiju svog pasoša kako bih ga poslao u Ukrajinu", napisao je on u jednom takvom postu, koji je bio objavljen na engleskom i paštunskom jeziku koji se uglavnom govori u Avganistanu.

Više informacija o novom pokušaju atemtata na Trampa možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak hapšenja atentatora na Donalda Trampa na golf terenu na Floridi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA