"Kako je znao?!" Lokalni šerif zakotrljao lavinu zbog novog pokušaja atentata na Trampa, pljušte reakcije

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Republikanci traže da Donald Tramp dobije isto osiguranje kao Džo Bajden nakon dva pokušaja atentata na bivšeg predsednika u isto toliko meseci, piše britanski "Telegraf".

Novi pokušaj ubistva u Trampovom golf klubu ponovno je stavio u središte pažnje njegov sigurnosni aranžman. Trampova danonoćna zaštita pojačana je nakon ranijeg pokušaja atentata, no brojni u Republikanskoj stranci pozivaju dalje mere kako bi se zaštitio njihov predsednički kandidat.

Tajna služba zadužena je za dvadesetčetverosatnu zaštitu predsednika, potpredsednika, onih koji su ranije obavljali te dužnosti te svih predsedničkih i potpredsedničkih kandidata najvećih stranaka. Međutim, kako tvrdi ugledni britanski "Telegraf", Tramp ne dobija istu razmeru zaštite kao Džo Bajden. Lokalni šerif u nedelju je nakon incidenta poručio da bi čitav perimetar terena za golf bio okružen da je Tramp kojim slučajem aktualni predsednik.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Republikanac Vivek Ramasvami pozvao je američku tajnu služnu da "odmah pojača zaštitu" kako bi Trampa doveli do razmera iste usluge koja se pruža Bajdenu.

- Nema izvinjenja za ovo što se radi - rekao je, a on se borio za republikansku nominaciju na predstojećim predsedničkim izborima.

Izvori iz Trampove kampanje, navodi "Telegraf", takođe su izrazili bojazan zbog nedovoljno dobrog zaštitnog kruga koji okružuje Trampa, a kojeg tek čeka povećani broj javnih nastupa pred izbore.

Zagriženi igrač golfa, Tramp je bio na petoj rupi svog golf igrališta u Vest Palm Biču kada je agent tajne službe nekoliko rupa ispred uočio puščanu cev kako viri iz ograde. Agent je otvorio vatru na napadača koji je imao pušku AK-47 s nišanom, dva ruksaka i GoPro kameru. Sigurnosni analitičari rekli su da je zapanjujuće da se napadač uspeo približiti tako blizu, prenosi britanski "Telegraf".

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Ron DeSantis, guverner Floride, rekao je da će država provesti vlastitu istragu o pokušaju atentata.

- Ljudi zaslužuju istinu o potencijalnom ubici i kako je uspeo prići na nekoliko stotina metara od bivšeg predsednika i sadašnjeg republikanskog kandidata - rekao je DeSantis.

Upitan zašto se osumnjičeni uspeo približiti bivšem predsedniku na toliku udaljenost, šerif lokalnog okruga Ric Bradšav rekao da je golf teren imao sigurnosne propuste zbog grmlja koje ga je okruživalo. Nakon čega je tvrdio da bi, da je Tramp aktualni predsednik, agenti tajne službe "okružili celi golf teren."

- Vlasti su upravo priznale da bi, da je Tramp predsednik, učinile više da ga zaštite - rekao je Stiv Skalis, čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu: "Ovo se mora promeniti. Tajna služba mora podići razmeru zaštite u Trampovom slučaju - do svoje pune sposobnosti".

Incident je zakotrljao novu lavinu prema američkoj Tajnoj službi, dva meseca nakon što je direktorka agencije bila prisiljena da podnese ostavku nakon priznanja da "nisu uspeli ispuniti misiju zaštite Donalda Trampa prilikom pokušaja atentata u Pensilvaniji". Agenciju u međuvremenu vodi vršitelj dužnosti Ronald Rov.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Republikanski kongresman Tim Burčet, prenosi britanski "Telegraf", za tajnu je službu potvrdio da je "kompromitovana" te da joj "nedostaje vođstvo".

- Moramo dobiti odgovore. Ja ovo ne razumem. Kako je moguće da se Trampu neko približi s nišanom na nekoliko stotina metara? Opet - kazao je u razgovoru za "Foks Njuz".

Republikanski senator Lindsi Grejam pozvao je da se Tajna služba makne iz nadležnosti Ministarstva državne bezbednosti i vrati u Ministarstvo financija gde je, tvrdi, bilo mnogo fokusiranije na svoje zadatke.

- Vreme je i da im se povećaju resursi - reakao je politički veteran.

Stručnjaci za sigurnost takođe postavljaju pitanje kako je napadač saznao za Trampovo kretanje s obzirom na to da njegov dnevni raspored nije javno objavljen, piše britanski "Telegraf". To je u ovom trenutku jedna od najvećih enigmi.

Neki nagađaju da je Tramp "stvorio naviku", da često igra golf te da njegovo kretanje nije bilo teško pogoditi. Tramp navodno često nedeljna jutra provodi igrajući golf u svom klubu, a zatim tamo i ruča, piše britanski medij.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Video: Atenat na Donalda Trampa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA