Iranske vlasti koriste "Anđele pakla" kako bi zauvek ućutkale disidente u Americi i inostranstvu

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Vlasti u Teheranu koriste bajkerske bande poput "Anđela pakla" i druge kriminalne organizacije kako bi napale i ućutkale disidente koji žive u Sjedinjenim Državama, Evropi ili drugim zemljama.

Tajne operacije koje su orkestrirale jedinice na visokom nivou unutar iranskog Korpusa garde islamske revolucije (IRGC) i njegovog Ministarstva obaveštajnih poslova bile su usmerene na bivšeg iranskog vojnog oficira koji živi u Merilendu, iransko-američkog aktivistu i novinara sa sedištem u Njujorku i prognanog reporter iz Londona, prenosi "Foks njuz"

"Nemamo posla sa uobičajenim osumnjičenima", kaže Met Džuks, šef policije za borbu protiv terorizma u Ujedinjenom Kraljevstvu i nastavio:

"Ono što imamo je neprijateljski nastrojen državni aparat koji vidi bojno polje kao da nema granica i pojedince u Londonu ka jednako legitimne mete kao da su oni u Iranu".

U izveštaju se navode podaci Vašingtonskog instituta koji povezuju Iran sa 88 nasilnih zavera u poslednjih pet godina, uključujući pokušaje atentata i otmice. Zvaničnici u Velikoj Britaniji su navodno pratili više od 16 zavera u poslednje dve godine.

U jednoj od zavera, Nadži Šarifi Zindašti, navodni vođa trgovine heroinom sa sedištem u Iranu, sklopio je ugovor od 350.000 dolara sa dva člana bajkerske bande "Anđeli pakla" u Kanadi da ubiju iranskog disidenta i njegovu ženu koji su živeli pod različitim identitetima u Merilendu.

Pozivajući se na američku optužnicu ranije ove godine, "Vašington post" izveštava da jedan od članova bajkerske bande drugom putem šifrovanih poruka preneo da se "postara da udari ovog tipa u glavu BAR polovinom klipa" i da "moraju da mu izbrišu glavu sa torza".

Američki zvaničnici su navodno opisali disidenta kao bivšeg oficira IRGC, koji je postao doušnik CIA. Sudski zapisnici identifikovali su jednog od članova "Anđela pakla" kao Dejmiona Rajana (43), koji ima krivični dosije u Kanadi i koristi se pod pseudonimom "Berserker" i "gospodin Vuk".

Drugi je identifikovan kao 29-godišnji Adam Pirson, koji je pobegao iz Kanade u Mineapolis da bi izbegao optužbe za ubistvo. U optužnici se navodi  da su oni pristali na posao u martu 2021. i primili početnu uplatu od 20.000 dolara za pokrivanje putnih troškova.

Međutim, zavera je na kraju propala istog meseca kada su belgijske i holandske bezbednosne snage provalile šifrovanu aplikaciju za razmenu poruka koju su koristile za komunikaciju i uhapsile desetine navodnih trgovaca drogom u Evropi, uključujući i druge članove "Anđela pakla".

Pirsona su, kako se izveštava, tada uhapsili agenti FBIu Minesoti i poslali nazad u Kanadu, dok je Rajan uhapšen u Otavi u februaru 2022. tokom racije u kući koja je navodno otkrila skladište oružja i skoro 100.000 dolara u gotovini.

U drugoj zaveri koja vodi do "Anđela pakla", Iran je angažovao člana bande da bombarduje sinagogu u Esenu, Nemačka. U martu ove godine, prognani iranski novinar Pouria Zerati, koji vodi londonski "Iran International Nnjus kanal", koji je zabranjen u Iranu, izboden je četiri puta nožem ispred svoje kuće u glavnom gradu Velike Britanije, uprkos opsežnim naporima policije da ga zaštiti.

Tu zasedu su navodno izveli unajmljeni kriminalci koji su potom prošli bezbednosne provere na aerodromu i pobegli u istočnu Evropu, gde su identifikovani, ali su ostali na slobodi.

Prošle godine, Ministarstvo pravde je takođe optužilo trojicu muškaraca za zaveru za otmicu i ubistvo koju podržava Iran protiv iransko-američkog novinara Masiha Alinedžada, koji je bio meta u Njujorku jer je govorio protiv kršenja ljudskih prava od strane režima.

Naoružani napadač koji se pojavio u njenoj kući u Bruklinu u julu 2022. bio je deo ruske mafijaške mreže i kriminalne organizacije pod nazivom "Lopovi u zakonu".

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama negirala je da je zemlja umešana u zavere:

"Islamska Republika Iran ne gaji ni nameru ni plan da se uključi u operacije ubistva ili otmice, bilo na Zapadu ili bilo kojoj drugoj zemlji", navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: "Anđeli pakla" protestuju u Berlinu jer im Nemci ne daju da nose svoje značke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA