Islamska država do juna imala 2.500 boraca i 153 napada u 2024. godini

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

U periodu od januara do juna ove godine, teroristička Islamska država je preuzela odgovornost za 153 napada, a ISIS ima oko 2.500 boraca u Iraku i Siriji, navela je američka Centralna komanda (CENTCOM).

"ISIS je izvršio duplo više napada u 2024. godini, nego godinu dana pre. Povećanje u broju napada takođe ukazuje da ISIS pokušava da se konsoliduje nakon nekoliko godina smanjenog kapaciteta", istakli su iz CENTCOM-a.

Sjedinjene Američke Države su do juna, zajedno sa partnerima - Iračkim bezbednosnim snagama i Sirijskim demokratskim snagama, sprovele 196 akcija protiv ISIS-a, u kojima je ubijeno 44 boraca Islamske države, dok je 166 pritvoreno u prvoj polovini 2024.

Takođe, u prvoj polovini godine ubijeno je osam viosko pozicioniranih lidera ISIS-a, a uhvaćeno je 32, u Iraku i Siriji.

Među njima ima odgovornih za planiranje operacija van Sirija i Iraka, kao i rad na regrutovanju, obuci boraca i krijumčarenju oružja.

CENTCOM je naveo da su podjednako važni međunarodni napori da se više od 9.000 pritovrenih članova ISIS-a vrate u pritvorske centre u Siriji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Neverovatne scene: Talibani oslobodili na hiljade članova Al-Kaide i ISIS-a iz zatvora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA