Srbi slave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Hiljade okupljenih u Konzulatu u Minhenu

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu održava se proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji je ustanovljen kao praznik povodom proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti sa dijasporom Đorđe Milićević poručio je da Srbi ostaju ponosan i slobodan narod koji je uvek bio na pravoj strani.

"Čestitam vam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Našeg jedinstva, koje nam je potrebno kako bismo nastavili sa napretkom Srbije, odbranom naših interesa i sabiranjem koje će nam omogućiti da budemo jedinstveni gde god bili i koje predstavlja ključ u prevazilaženju prepreka, napretku i međusobnoj podršci. Naše slobode, za koju se borimo vekovima, koju moramo čuvati kao najveće blago", rekao je ministar Milićević.

Ministar je istakao da Srbija nikada nije bila agresor i naveo da zastava simbolizuje jedinstvo, snagu i slobodarski duh. Podsećajući da je praznik ustanovljen 2020. godine i da je za datum uzet dan proboja Solunskog fornta 1918, ministar je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji najbolje znaju koja je cena slobode i istine.

"Srbija neće odustati od istine, pravde, slobodarskog duha i jedinstva koje podrazumeva da će se Srbija i svi mi zajedno boriti za prava svakog sugrađanina, kako u okruženju, tako i širom sveta. Setite se svih generacija koje su koračale za srpskom trobojkom, uspeha i herojstava koje su postigli, slobode koju su osvojili. Neka nas oni i naša srpska trobojka inspirišu i osnaže da nastavimo dalje, da čuvamo svoj identitet, našu slobodu, naše jedinstvo", poručio je Milićević.

Prisutne su pozdravili i generalni konzul Srbije u Minhenu Božidar Vučurović, generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić, kao i ministar u Vladi Republike Srpske zadužen za evropske integracije Zlatan Klokić.

Klokić je 15. septembar opisao kao jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda.

"Pre 106 godina naš narod je izvojevao jednu od najvećih pobeda u istoriji. U tome su uspeli jer su bili jedinstveni. Gde god Srbi živeli treba da šalju poruke jedinstva i očuvanja nacionalnog identiteta. Treba da zajedno – i Srbija i Republika Srpska brinemo o ljudima u rajejanju, kako u Minhenu i Nemačkoj, tako i čitavom svetu", naveo je Klokić.

Podsetimo, ovo je drugi put da se praznik obeležava i van granica Srbije i Republike Srpske.

Dok konzulat u Minhenu krasi srpska trobojka, a više od hiljadu okupljenih uživa u bogatom programu uz više udruženja iz nemačkih pokrajina Bavarske i Baden-Virtemberga. Među okupljenima je i dosta mališana koji su ponosno mahali zastavama i pevali himnu.

Organizovano je, putem video-poziva, i uključenje Srba iz zemalja širom sveta, a bice održan i besplatni koncert Željka Vasića.

Proslavu organizuju kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije s dijasporom, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Generalni konzulat Srbije u Minhenu.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: Jednoglasna podrška Srpskoj listi na severu Kosova i Metohije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA