Ogroman talas potopiće grad u Poljskoj! Oglasio se gradonačelnik: "Pitanje je sata"

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Ciklon Boris hara Evropom od srede uveče, a od kako se sinoć pomerio ka Češkoj i graničnom delu sa Poljskom, napravio je haos u ovoj državi. Najstrašnije je u gradu Glocko u kome je jutros otpočeta evakuacija i u kom se jedna osoba udavila. U toku dana došlo je do pucanja brane u ovom delu Poljske zbog čega je ceo grad poplavljen, slomljeni su mostovi, a bujica nosi sve pred sobom. Posledice ove poplave prete da unište mali turistički grad Nisa.

Za nekoliko sati poplavni talas će stići do Nise i potpuno će ga potopiti.

Gradonačelnik grada Kordijan Kolbiarž objavio je na Fejsbuku poruku u kojoj piše da će se zbog pucanja brane u Stronje Šleskom ispuštanje vode iz jezera sa sadašnjih 600 povećati na 1.000 kubnih metara u sekundi.

– To znači da će grad uskoro biti poplavljen. Pitanje je sata – kaže gospođa Malgožata, koja je neposredno pre vikenda došla da vidi majku.

U saopštenju gradonačelnik Nisa traži poziva oprez.

- Policija zatvara dva naša mosta (ul. Košćuški i Bema)! Izbegavajte šetnju po šumovitim predelima. Već imamo nekoliko oborenih stabala - piše Kordijan Kolbiarž.

Poljska poplave, nevreme, Bardo, Nysa Klodzka in Bardo Foto: Maciej Kulczynski / PAP / Profimedia

Podsetimo, ciklon Boris hara Evropom od srede uveče. Jake kiše, vetrovi i poplave zatvorile su Austriju, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku i Rumuniju. U Austriji je proglašena vandredna situacija, a izlile su se dve reke, Dunav i Vin. U Poljskoj je pukla brana, a to je kao posledicu imalo da voda koja prolazi od siline nosi sve pred sobom. U Rumuniji su juče stradale četiri osobe. U četiri grada u Češkoj danas je krenula evakuacija.

(Telegraf.rs)

Video: Poplava u Ripnju: Bez reakcije nadležnih, meštani suočeni sa velikom štetom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smederevac

    15. septembar 2024 | 16:33

    Jel jos saljete oružje Ukrajini ?????

  • Miki

    15. septembar 2024 | 17:56

    I vi cete da ratujete sa Rusijom gde vam je nato da posalje pomoc?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA