Vanredno stanje u nekoliko regiona u Austriji: Sneg napadao i do metar

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Zbog obilne kiše u nekoliko regiona u Austriji na snazi je vanredno stanje, a operativni centri proglasili su više desetina opština za područja katastrofe zbog obilnih padavina. Delove Austrije okovao je sneg, a na visinama iznad 1.400 metara pao je sneg visine od preko metar, javlja večeras austrijski Hojte.

"Ono što su u nizijama kiša i poplave, na visinama iznad 1.400 metara, kao što je Obertauern, pao je sneg visine metar", piše austrijski list.

Situacija sa poplavama u Donjoj Austriji pogoršala se u večernjim satima. U Valdfirtelu, oko 120 kilometara severozapadno od Beča, očekuju se poplave, koje se u proseku dešavaju svakih 100 godina.

"Naredni sati će biti veliki test za naše hitne službe i brojne sunarodnike. Naročito se u Valdfirtelu očekuju izazovi istorijskih dimenzija", upozorila je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Kako je navela, 42 opštine su sada proglašene za područja katastrofe, a evakuacije su u toku.

Oko 4.750 pripadnika vatrogasne brigade imalo je više od 640 intervencija. Prema trenutnim prognozama, vanredna situacija će biti na snazi do utorka uveče, preneo je austrijski javni servis ORF.

U pokrajini Donja Austrija, vatrogasna brigada je u petak tokom noći izašla na 160 intervencija, uglavnom zbog štete koju je izazvala oluja.

Najjača kiša se očekuje na području od Beča, Donje Austrije i Burgenlanda preko Gornje Austrije, većeg dela Salcburga i Gornje Štajerske do Tirolske nizije.

Austrijske železnice su u četvrtak upozorile na "odstupanja i kašnjenja u saobraćanju vozova" i pozvale putnike da do nedelje ne kreću na put bez preke potrebe.

Nekoliko puteva je blokirano zbog oborenog drveća ili pokvarenih vozila, a Grosglokner High Alpine Road, zatvoren je iz bezbednosnih razloga. U nekim oblastima lanci za sneg su bili obavezni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zastoj tramvaja na Novom Beogradu: Nizu se ne vidi kraj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA