Rusija i Ukrajina masovno počele da koriste jezivo oružje: Smrtonosni "termiti" seju smrt na frontu

 
Z. K.
Z. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Rusija je upotrebila u Ukrajini svog "zmaja" koji ispušta tečni metal iznad položaja protivnika!

Moskva je naredila lansiranje dronova koje će izbacivati takozvane termite iznad ukrajinskih trupa. Do toga je došlo nedelju dana nakon što su se na društvenim mrežama prvi put pojavili snimci na kojima se vidi da Ukrajina koristi "zmajeve" i napada Ruse skrivene u drvoredima i rovovima.

"Termit" je naziv za kombinaciju oksidiranog gvožđa i aluminijuma, oslobađa temperaturu do 2200 Celzijusa, a ako već ne ubije ili ne osposobi vojnike, brzo će spaliti drveće i vegetaciju koji im služe kao zaklon. Takođe može da opeče vojnike koji nisu u direktnom kontaktu s njim. Dok pada na zemlju termit podseća na vatru koja dolazi iz usta nečega što liči na zmaja pa otuda i ime.

Dronovi napadaju raspršujući taj sastav preko drveća ispod kojeg neprijatelj traži zaklon. Isto čini i iznad rovova. Spaljivanje između ostalog smanjuje mesto gde se neprijatelj može sakriti.

Video koji je na Telegramu objavio moskovski političar i vojni novinar Andrej Medvedev prikazuje kako ruske trupe pripremaju svoga "zmaja". To je prvi takav video koji se pojavio. U njemu se vidi kako jedan vojnik pričvršćuje kanister koji sadrži termite na dron koji je zatim lansiran prema ukrajinskim položajima.

Rusija inače ima dugu istoriju korišćenja takozvanih "termita", a veruje se da ih je koristila u Ukrajini od prvog dana rata, piše portal The War Zone.

Human Right Watch , međutim, navodi da Ukrajina takođe već neko vreme koristi "termite". Organizacija je rekla da je pregledala vizuelne dokaze koji pokazuju da su u Ukrajini bila najmanje 82 napada s površinskim zapaljivim oružjem između februara 2022. i aprila 2023. godine u sedam ukrajinskih regiona.

- Trenutno nije moguće pripisati odgovornost za konkretne napade, međutim, Rusija i Ukrajina poseduju iste vrste zapaljivog oružja, među njima su i rakete Grad od 122 mm - navodi HRW.

Drugačija je samo njihovo korišćenje u simbiozi s dronovima.

The War zone piše, pak, kako se nova aplikacija oružja na dronovima razlikuje od prethodnih jer može napraviti ogromnu štetu pri izbacivanju "termita". To ima mnogo veći efekat od upotrebe standardnih dronova s oružjem. Psihološki uticaj koje ovo oružje ima takođe je značajno.

- Rat u Ukrajini je poslužio kao stvarna laboratorija za razvoj oružja, posebno dronova, a svaka strana brzo uči od druge. Naučene lekcije sežu daleko izvan Ukrajine. Vojske širom sveta primetile su ovu novu dinamiku na bojnom polju i ne bi bilo iznenađujuće da druge nacije već razvijaju svoje "zmajeve" dronove - zaključuje The War Zone.

(Telegraf.rs/Jutarnji)

Video: Dimne bombe i duge cevi: Pogledajte snimak završnih vežbi specijalnih jedinica MUP-a Srbije u Kini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA