Šefica najvećeg zatvora u Ekvadoru brutalno likvidirana: Prelepa Maria išla ka bolnici kad su zapucali na nju

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Ovo je drugo ubistvo policijskih zvaničnika u 9 dana

Maria Daniela Ikaza, šefica Kazneno-popravnog doma Litoral, najvećeg i najpopunjenijeg zatvora u Ekvadoru, ubijena je kada su naoružani napadači presreli vozilo u kojem je putovala i pucali na nju. Ovo je drugo ubistvo najvišeg zatvorskog zvaničnika u poslednjih devet dana.

Napad na nju i njenog saputnika dogodio se oko 18 časova po lokalnom vremenu na putu između grada Daule i grada Gvajakil, gde se nalazi Kazneno-popravni dom Litoral.

Ikaza je išla ka bolnici Guasmo Sur, koja se nalazi na jugu Gvajakila, kada su, prema lokalnim medijima, naoružani napadači presreli vozilo i pucali na nju, dok je sedela na mestu suvozača.

Prvobitno je SNAI izvestio da je Ikaza preživela i da je prebačena u bolnicu, ali je kasnije potvrđeno da je mrtva prenosi Infobae.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izrazilo je žaljenje zbog njenog ubistva i uputilo saučešće njenim voljenima i prijateljima.

Ovo je drugo ubistvo zatvorskog službenika u poslednjih devet dana, nakon što je Aleks Guevara, direktor zatvora Lago Agrio u amazonskoj provinciji Sucumbíos, ubijen u sličnim okolnostima 3. septembra.

Kazneno-popravni dom Litoral, zvanično poznat kao Guayas Muški Centar za Lišenje Slobode Broj 1, je najveći od pet zatvora koji čine zatvorski kompleks u Gvajakilu i smešta oko 12.000 zatvorenika.

Više od 6.000 zatvorenika se nalazi u Kazneno-popravnom domu Litoral, koji je između 2021. i 2023. godine bio mesto najgorih masakra izazvanih sukobima između kriminalnih bandi koje su se borile za unutrašnju kontrolu, bar do militarizacije ovih centara koju je na početku godine naredio predsednik Daniel Noboa.

Ulazak vojske u zatvorske objekte deo je okvira vanrednog stanja i "unutrašnjeg oružanog sukoba" koji je predsednik proglasio protiv organizovanog kriminala, što se pripisuje porastu kriminalnog nasilja koje je dovelo Ekvador do toga da bude zemlja u Latinskoj Americi sa najvećom stopom ubistava. Tokom prošle godine je iznosila 47,2 na 100.000 stanovnika.

Talasi ubistava prethodno je odneo živote i drugih zatvorskih direktora, kao i opštinskih vlasti, uključujući nekoliko gradonačelnika, i nacionalnih zvaničnika, kao što je predsednički kandidat Fernando Villavicencio.

Kriza u zatvorima u Ekvadoru: godine masakara, nereda i ubistava

Ubistvo Marije Daniel Icaza je najnoviji događaj u krizi u zatvorima koju Ekvador doživljava od kraja 2020. godine, okarakterisana nasiljem bandi, neredima i direktnim napadima na zatvorske vlasti.

Ovo je hronološki pregled najtežih događaja u ekvadorskim zatvorima tokom poslednjih dvanaest meseci:

2023. godina

12. septembra dronom je bačena bomba na najzaštićeniji zatvor u Ekvadoru, La Roca. Detonacija je uništila krov zatvora, što je dovelo do evakuacije zatvorenika i premeštanja Hosea Adolfa Maciasa Villamara (Fito), vođe najveće i najstarije kriminalne bande Ekvadora - Los Choneros.

3. oktobra ubijen je čuvar u zatvoru "El Rodeo", smeštenom u glavnom gradu priobalne provincije Manabí.7. oktobra šest kolumbijskih ubica, za koje se sumnja da su učestvovali u ubistvu predsedničkog kandidata Fernanda Villavicencia, pronađeni su obešeni u Kazneno-popravnom domu Litoral, dok je drugi optuženik u istom slučaju ubijen u zatvoru El Inca u Quitu.8. novembra Fredi Ančundia, identifikovan od strane vlasti kao vođa kriminalne bande poznate kao 'R7' i optužen za izazivanje nekih od zatvorskih masakara koji su se dogodili u Ekvadoru prethodnih godina, pronađen je obešen u Regionalnom zatvoru u Gvajakilu

.27. novembra jedan od zatvorenika ubija drugog tokom nereda u zatvoru Lago Agrio, nakon što je objekat napadnut eksplozivnom napravom ispaljenom iz drona.

2024. godina

7. januara potvrđeno je bekstvo 'Fita' iz Regionalnog zatvora u Gvajakilu

8. januara počinje niz simultanih nereda u zatvorima koje kontroliše kriminalna banda Los Lobos, sa oko 200 talaca, uključujući policajce, čuvare i zatvorske zvaničnike, koji su trajali oko nedelju dana. Najmanje dvojica zatvorenika i jedan čuvar su ubijeni, dok je oko stotinu zatvorenika u bekstvu

15. januara je počela militarizacija zatvora, koju je naredio predsednik Daniel Noboa u okviru vanrednog stanja i "unutrašnjeg oružanog sukoba" proglašenog protiv organizovanog kriminala, s ciljem preuzimanja kontrole nad zatvorima od bandi i oduzimanja njihovih oružja, pri čemu se beleže pritužbe na kršenje ljudskih prava.16. januara je ubijen zatvorski čuvar u amazonskom gradu Lago Agrio.

28. marta u neredima u regionalnm zatvoru u Gvajakilu ubijena su tri zatvorenika, a šestoro drugih je povređeno.21. aprila direktor zatvora El Rodeo je ubijen tokom dana glasanja za referendum koji je sazvao predsednik Daniel Noboa kako bi odobrio reforme za jačanje borbe protiv organizovanog kriminala, uključujući povećane vojne kontrole oko zatvora.1. maja izbila je humanitarna kriza u zatvorima. Izveštaji ljudskopravaških organizacija upozoravaju na ozbiljnu humanitarnu krizu u ekvadorskim zatvorima, ukazujući na nedostatak pristupa pijaćoj vodi, hrani i adekvatnoj medicinskoj nezi za zatvorenike.

22. jula naoružana grupa upala je u zdravtsveni centar u Gvajakilu kako bi omogućila bekstvo četvorici od pet zatvorenika koji su trebali da prime medicinsku pomoć.31. avgusta dva čuvara koja su radila u Litoralu su ubijena u Gvajakilu.

3. septembra direktor zatvora Lago Agrio u amazonijskoj provinciji Sucumbíos ubijen je u napadu, u kojima su druga dva zatvorska radnika povređena.

5. septembra, po drugi put u manje od godinu dana, bačena je bomba dronom na krov zatvora La Roca.

12. septembra direktor Kazneno-popravnog doma Litoral ubijen je u napadu koji se pripisuje kriminalnim bandama koje deluju unutar i van zatvorskog sistema.

(Telegraf.rs)

Video: Izjava prvih komšija ubijenog Sime: "Bio je dobar čovek"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA