Situacija je gora nego što se pretpostavljalo: Nivo Dunava raste, u Bratislavi preti izlivanje

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Jake padvine izazvale su poplave širom Evrope, a sa mogućim izlivanjem Dunava suočavaju se Beč i Bratislava, dok su u Rumuniji poplave već odnele 5 života.

Vlasti u Slovačkoj zabrinute su zbog trenutne situavije i najavili su da će za bratislavski deo Dunava od nedelje (15. 9.) ujutru važiće treći stepen poplavne aktivnosti

Slovačka vodoprivredna firma od nedelje će početi sa izgradnjom protivpoplavnih barijera. Od nedelje se takođe očekuje da na reci neće ploviti brodovi. Ove informacije je izneo ministar životne sredine Tomaš Taraba nakon današnjeg sastanka kriznog štaba.

- Slovačka vodoprivredna firma je zatražila da od nedelje ujutru od šest sati bude proglašen treći stepen poplavne aktivnosti u Bratislavi, kako bi mogli da započnu sa ogradom Bratislave. Predviđeni nivo kulminacije prema predikcijama koje imamo iz Slovačkog hidrometeorološkog instituta, kao i najavljeni protok iz Austrije, ukazuje na to da Dunav može dostići nivo od 910 centimetara, što bi moglo uzrokovati poplave u Bratislavi - rekao je Taraba.

Treći stepen poplavne aktivnosti važi i za reku Moravu, ali situacija je prema rečima Tarabe i ministra unutrašnjih poslova Matuša Šutaja Eštoka mirnija.

- Predviđamo da na osnovu trenutnog stanja ne bi trebalo da dođe do izlivanja reke Morave - dodao je ministar za životnu sredinu.

Pripreme u Devinu

U bratislavskom delu Devin očekuju kulminaciju reke Dunav tokom noći između nedelje (15. 9.) i ponedeljka (16. 9.), ili u ponedeljak rano ujutru. O trenutnoj situaciji redovno se sastaje krizni štab.

- Slovačka vodoprivredna firma planira da započne izgradnju protivpoplavnih barijera na Slovanskom nasipu u nedelju popodne - navodi se u obaveštenju gradske uprave. Takođe su upozorili da bi u slučaju opasnosti od poplave električnih uređaja, električna energija u ugroženim oblastima mogla biti privremeno isključena.

Krizni štab Devina će se sastati i u subotu.

- Analiziraćemo najnovije podatke - dodaje gradska uprava, koja će se takođe pridružiti kriznom štabu glavnog grada.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, od petka (13. 9.) vatrogasci, policija i vojska sprovode preventivne mere. Šutaj Eštok je naveo da su radili na izgradnji nasipa u slivu reke Morava i da će u subotu raditi na nasipu u Kopčanima.

(Telegraf.rs)

Video: Odjednom se nebo zacrnelo, a vetar je počeo da nosi sve: Zastrašujući snimak nevremena u Hrvatskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA