Amerika najavila prodaju borbenih aviona F-35A Rumuniji: Evo šta to znači u svetlu novih događanja

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Sjedinjene Američke Države najavile prodaju borbenih aviona F-35A Rumuniji

Američki Stejt department doneo je odluku da odobri moguću prodaju 32 borbena aviona F-35A Lightning II Rumuniji.

"Ova predložena prodaja poboljšaće bezbednost Rumunije, saveznice u NATO koja je važna sila za političku i ekonomsku stabilnost u Evropi", navela je Ambasada SAD u Rumuniji u saopštenju.

Prodaja od približno 6,4 milijarde dolara obezbediće Rumuniji najsavremeniji višenamenski borbeni avion, dodaje se.

"Ova posvećenost je svedočanstvo snažnog partnerstva između naše dve nacije i još jednom pokazuje da je liderstvo Rumunije u odbrani regionalne bezbednosti. Rumunija je ključni saveznik u NATO-u u promovisanju bezbednosti i stabilnosti u crnomorskom regionu i šire", rekla je ambasadorka SAD u Rumuniji Ketlin Kavalek.

Prva isporuka aviona F-35A Rumuniji očekuje se do 2031. godine

Zašto Rumunija kupuje avione F-35

Odluka o kupovini aviona F-35 doneta je u aprilu 2022. godine, na sastanku CSAT-a koji je sazvao predsednik Klaus Ioanis dva meseca nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Tada je analiziran razvoj avijacije Rumunije, članice NATO-a, koja treba da „ispuni preuzete obaveze“, i odlučeno je da modernizacija Ratnog vazduhoplovstva nastavi kupovinom aviona F-35.

Rumunija još uvek treba da primi avione F-16. Trenutno Rumunija ima 23 aviona F-16. U decembru 2021. godine, Parlament je odobrio početak nabavke 32 aviona F-16 iz Norveške, a Rumunija za njih plaća 454.000.000 evra, bez PDV-a. Do sada je zemlja dobila 9 od 32 aviona F-16 za koje je platila, a još treba da stignu preostale 23.

Avioni F-16 biće postepeno povučeni iz borbene upotrebe, kao što je to bio slučaj sa avionima MiG-21 LanceR, a ovaj postupak počinje 2034. godine i treba da se završi 2040. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Galeb Team Soko G2 Galeb na aeromitingu CIAV2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA