Ova žena može da zatrese Evropu, već iz senke kroji sudbinu Nemačke: Njeni šokantni stavovi privlače masu

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Sara Vagenkneht, političarka poznata po svojim radikalnim stavovima, ponovo je u centru pažnje zbog svog izuzetnog uspeha na nedavnim regionalnim izborima u Nemačkoj. Osnovala je stranku Savez Sahre Vagenkneht (BSW) u januaru 2024. godine, a njeno novo političko udruženje postiglo je impresivne rezultate na izborima u Tiringiji i Saksoniji, gde je zauzelo treće mesto, sa 15,8%, odnosno 11,8% posto glasova.

Ona je bila poznata kao predstavnica radikalne levice, a sada se potpuno okrenula ka desnom političkom spektru, jer smatra da levica više ne zastupa radničku klasu i da je previše liberalna prema migraciji i ekološkim politikama.

Njeni stavovi o Ukrajini i migraciji, kao i bliskost sa Moskvom, izazvali su brojne kontroverze, ali i privukli podršku krajnje desnice. Njena knjiga "Die Selbstgerechten" iz 2021. godine kritikovala je trenutni pristup migraciji i postala bestseler, učinivši je jednom od najplaćenijih političarki u Nemačkoj, prenosi EuroNews.

Vagenkneht, rođena u Jeni i odrasla u Istočnom Berlinu, započela je svoju političku karijeru u Komunističkoj platformi i Socijalističkoj jedinstvenoj partiji Nemačke pre pada Berlinskog zida. Nakon ujedinjenja Nemačke, studirala je filozofiju i mikroekonomiju, a postala je poznata kao liderka u stranci Die Linke. Međutim, njeni stavovi su doveli do njenog izbacivanja iz Die Linke, što je izazvalo brojne kritike i osude.

Njen rad u novoj stranci BSW karakteriše se radikalnim stavovima, naročito u vezi sa spoljnom politikom i migracijom. Vagenkneht se protivi sankcijama protiv Rusije i izjavila je da ne veruje da će ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuti rat protiv Ukrajine, predviđanje koje se pokazalo pogrešnim nakon što su ruske trupe, samo tri nedelje nakon njene izjave, izvršile invaziju na Ukrajinu 2022. godine. Takođe, njeno protivljenje slanju vojne pomoći Ukrajini i njeni stavovi o migraciji izazvali su veliku pažnju i podršku među desničarskim i populističkim grupama.

Njena knjiga „Die Selbstgerechten“ iz 2021. godine, koja kritikuje aktuelne migracione politike, dostigla je vrh nemačkih bestselera i učinila je Vagenkneht visoko plaćenim političarem. Takođe je poznata po svojim javnim nastupima i angažmanima na visokim platama, što dodatno povećava njenu kontroverzu i uticaj.

Dok se Vagenkneht suočava sa kritikama zbog svojih stavova i prošlih izjava, njen uticaj na nemačku politiku i dalje raste. Njena sposobnost da mobilizuje podršku i izazove podeljena mišljenja u zemlji čini je ključnom figurom u savremenoj nemačkoj političkoj sceni.

Na svojoj veb stranici, Vagenkneht prikazuje svoja dobro plaćena angažovanja, koja su sa zadovoljstvom prenesena sa portala „Inside Paradeplatz“ – kao što je njen nastup kao „glavni govornik“ na investicionom simpozijumu upravitelja Swiss Rock Asset Management 2022. godine, prenosi Blick. Početkom godine, osnovala je stranku i nazvala je po sebi. U Tiringiji i Saksoniji, Savez Sare Vagenkneht je prošle nedelje bio među pobednicima na izborima.

(Telegraf.rs)

Video: Stanojević: Znamo koliko nam je potrebna Evropa, verujem da možemo da je izborimo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. septembar 2024 | 10:59

    OSLOBODICE NEMACKU OD AMERICKOG I ENGLESKOG UTICAJA KOJI VODE ZAPAD U PROPAST!!!

  • Vitez Koja

    14. septembar 2024 | 11:15

    Pa Evropa jedino i ima šansu ako se ujedini cela, na novim osnovama,prestane da bude kolonija USA, vrati punu saradnju sa Rusijom.U suprotnom, Kinezi će da ih(nas) kupe sa sve gaćama na sebi.Ako Evropa misli da ikako bude konkurentna, mora da ima pristup jeftinim resursima, mora da ima pristup jeftinoj radnoj snazi i proizvodnjma velikih kapaciteta, mora da ima Evropski odbrambeni sistem, mora da se vrati na najveće Evropsko tržište, gde su zbog interesa Amera izašli sa njega, daju velike pare za rat, koji je opet u interesu Amera, odrekli su se jeftinih resursa, da bi ih kupovali opet od Amera, ali naravno mnogo skuplje ...I sada su u banani, što je i logično i naravno da će rasti podrška onima koji, žele da prekinu tu kolonizaciju, jer ih sada vodi u propast.Daleko od toga da mi je nešto krivo zbog toga što su u banani, jer su zaslužili mnogo gore od toga, ali i mi smo u Evropi, pa nažalost moramo da sarađujemo sa Švabama, kojima bih oduzeo svako pravo da odlučuju o bilo čemu u toj novoj Evropi ili da nemaju ništa veće pravo od nas ili bilo koga drugog.

  • Viki

    14. septembar 2024 | 11:39

    Sta su radikalni islamisti ako je ona desnicar?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA