Dvoje ljudi poginulo u poplavama u Rumuniji: Ciklon Boris hara Evropom, preti opasnost da Dunav potopi Beč

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nacionalna meteorološka administracija Rumunije izdala je u danas crveno upozorenje za obilne padavine u nekoliko mesta u okruzima Vaslui i Galați. Ciklon Boris je pogodio Rumuniju, donoseći velike količine padavina i izazvavši razorne poplave na istoku zemlje.

Velike poplave: dvoje mrtvih u Galațiju

Prema rečima vlasti, iznenadne poplave dostigle su preko 150 l po m² za manje od 24 sata. U okrugu Vaslui, na hidrometrijskoj stanici Carja zabeleženo je 165,8 l po m² padavina, dok je na hidrometrijskoj stanici Gsnești u okrugu Galați zabeleženo 148,1 l po m², prenosi libertatea.

Poplave su uzrokovale veliku štetu, blokirale puteve i odnele dva života. U Galațiju je muškarac stradao nakon što ga je odnela bujica, dok je žena pronađena mrtva u svojoj kući.

Poplave su zatvorile nekoliko puteva, uključujući državne i lokalne puteve, a visina vode u nekim oblastima dostiže i do 1,5 metara.

Dunav preti da se izlije u Beču

Ciklon Boris je već izazvao haos u srednjoj Evropi, a ekološke vlasti u Rumuniji su na oprezu. Ovaj vremenski fenomen doneo je teške snežne padavine na planinska odmarališta u Austriji i Italiji, a očekuje se da će se njegovi efekti osetiti i u drugim evropskim zemljama u narednim danima.

Austrijske vlasti su takođe mobilisale 1.000 vojnika u slučaju da Dunav poplavi Beč.

Ciklon se kreće prema severu, severoistoku, zadržaće se neko vreme u Istočnoj Evropi, a zatim skrenuti prema zapadu. Ova situacija obično donosi obilne kiše, katastrofalnih razmera, rekao je Tomáš Hrdinka, hidrološkinja iz TGM istraživačkog instituta.

Ciklon Boris, sistem niskog pritiska visoke intenziteta, bio je jedan od najznačajnijih vremenskih fenomena koji su pogodili regione u blizini Indijskog okeana. Formiran u ranoj fazi sezone ciklona, Boris je pokazao moć i razorni uticaj tropskih ciklona na ranjive zajednice.

Suočeni sa ciklonom takve magnitude, lokalne i međunarodne vlasti mobilisale su resurse za upravljanje vanrednom situacijom. Informativne kampanje i kampanje za rano upozorenje bile su ključne za pripremu stanovništva i smanjenje rizika.

(Telegraf.rs)

Video: Poplava u Ripnju: Bez reakcije nadležnih, meštani suočeni sa velikom štetom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA