Lepa plavuša brutalno silovana i ubijena pre 40 godina, ubica od tada na slobodi: Misterija smrti sada rešena

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Na Dan zaljubljenih 1985. godine, Teri Mekadams se probudila u stanu svog verenika, i počela da pravi specijalni tortu u obliku srca za njega, koji je trebalo kasnije da dođe s poslovnog puta. Ova 22-godišnja studentkinja radosno je pozvala svoju sestru, pričajući joj o torti koju želi da ostavi u frižideru kao iznenađenje. Nakon razgovora, planirala je da se vrati kući i provede opušteno veče, a ujutru bi se videla sa verenikom, kad se on vrati s puta.

Terri McAdams Foto: Privatna arhiva

Nažalost, nikada ga nije dočekala.

Nedugo nakon što je završila razgovor, opasan uljez provalio je u stan njenog verenika u Arlingtonu, ušavši tiho kroz klizna staklena vrata spavaće sobe, prenosi News.com.

Monstrum ju je brutalno pretukao, silovao i ubio, ostavljajući njeno telo u hladnoj krvi samo u stanu.

Scena je bila jeziva, a tadašnji izveštaji navodili su da je njeno telo kasnije pronašao radnik na održavanju u uglu spavaće sobe, sa licem koje je bilo „neprepoznatljivo zbog povreda”. Umrla je u strašnim okolnostima, a kao zvanični uzrok smrti naveo se udarac tupim predmetom u glavu. Njen napadač je pobegao sa mesta zločina i, uprkos naporima policije, njegov identitet nikada nije otkriven. Sve do sada. Skoro 40 godina nakon strašnog silovanja i ubistva Terri, detektivi koji se bave hladnim slučajevima konačno su potvrdili da su definitvno pronašli čoveka odgovornog za njenu strašnu smrt.

Pronalaženje ubice

Korišćenjem moderne forenzičke tehnologije i istraživačke genetske genealogije – metode koja kombinuje DNK sa mesta zločina i genealogijska istraživanja – detektivi su na neverovatan način uspeli da naprave proboj u slučaju nakon četiri decenije misterije.

- Napokon možemo pružiti odgovore koje je odeljenje želelo da pruži skoro 40 godina - rekao je šef policije Arlingtona Al Jones na pres-konferenciji.

Detektivi i FBI su ponovo otvorili slučaj 2021. godine i koristeći nove tehnologije, uspeli su da izgrade DNK profil osumnjičenog koristeći fizičke dokaze prikupljene na mestu zločina.

Međutim, nijedna podudarnost nije pronađena u nacionalnoj bazi podataka FBI-a o osuđenim prestupnicima, pa su detektivi odlučili da pokušaju drugu tehniku koja uključuje DNK i genealogijska istraživanja. Nakon nekoliko meseci, istražitelji su identifikovali mogućeg osumnjičenog, a sa DNK uzorkom jednog od njegovih rođaka, uspeli su da pozitivno identifikuju ubicu.

- IGG (istraživačka genetska genealogija) kako je nazivamo, kombinuje neidentifikovanu DNK sa mesta zločina sa pažljivim genealogijskim istraživanjem i korišćenjem istorijskih javnih zapisa da bi se identifikovali novi tragovi - rekao je Chad Yarbrough, specijalni agent FBI kancelarije u Dallasu.

Istražitelji su objasnili da su genealogisti uspeli da pronađu udaljenog rođaka, čija DNK je nekada bila postavljena na genealogijske sajtove kao što su „Ancestry“ ili „23andMe“, što je pomoglo da se pronađe ime ubice: Bernard Sharp. Policija ne veruje da je Teri poznavala čoveka koji joj je bezdušno oduzeo život, već smatra da je to bio jednostavno nesrećan slučaj+. Šarp, tada star 30 godina, živeo je u blizini Terinog verenika i imao je kriminalnu istoriju seksualnog napada.

Terri McAdams, Bernard Sharp Foto: Arlington Police

Zapravo ga je policija ispitivala u vreme zločina zbog njegove istorije i blizine ubistva, ali je, nažalost, tada bilo nedovoljno dokaza da se poveže sa ubistvom.

- Tokom godina, bilo bi lako izgubiti veru i prihvatiti da ovaj slučaj možda nikada neće biti rešen - rekao je šef Džons na konferenciji za novinare i dodao:

- Ali Terina porodica nikada nije prestala da se nada, i naši detektivi nikada nisu posustali. Sada možemo da pružimo odgovore koje je ovo odeljenje želelo da pruži skoro četiri decenije.

Pažljivo prikupljanje DNK na mestu zločina se pokazalo kao presudno u rešavanju slučaja, čak i nakon svih ovih godina.

- Zaposleni koji su radili na slučaju 1985. godine bili su vrlo temeljni i prikupili su mnogo fizičkih dokaza koji su kasnije postali ključni za ono gde smo sada - rekao je detektiv Arlingtona Devon Coffer.

Ova nova tehnologija je korišćena za rešavanje stotina slučajeva hladnog slučaja iz prošlosti, pružajući nadu porodicama žrtava nasilnih zločina koje još uvek čekaju odgovore.

Gorko-slatka zatvaranja

Devet meseci nakon nezamislivog zločina u novembru 1985. godine, Šarp je oduzeo sebi život u dvostrukom ubistvu-samoubistvu, gde je ubio svoju ženu i njenu najbolju prijateljicu pre nego što je uperio pištolj u sebe.

Iako nikada neće biti odgovoran za svoje zločine, Terina porodica je rekla da su zahvalni što su konačno dobili odgovore na koje su čekali od 1985. godine.

„Bila je živahna i zabavna, i zaista je volela život“, rekla je Terrina sestra Karen Hooper.

„Poznavati je značilo je voleti je. Dok stojim ovde danas, znam da ona i moji mama i tata gledaju s osmehom na ovaj čudesan trenutak.“

Bivša novinarka Dalas Morning Njusa, Karin Anderson, koja je sada voditeljka podcasta The Reporter’s Notebook, posvetila je godine pokrivanju slučajeva hladnog slučaja u Teksasu, sa posebnim interesovanjem za Terino ubistvo.

Tokom godina, razgovarala je sa porodicom mnogo puta o tragičnoj smrti mlade žene.

Terri McAdams Foto: Privatna arhiva

„Porodice koje čekaju odgovore potpuno su zavisne od evolucije tehnologije“, rekla je gospođa Anderson, koja je navela da je genetsko testiranje „igrač za promenu“:

- Nadamo se da će kako tehnologija napreduje, ovo vrste naprednog testiranja postati manje skupo i da će porodicama pružiti odgovore. Ali kako policijske stanice uspevaju da obezbede sredstva za plaćanje ovih testiranja, postoji veća nada nego ikada da će se ovi slučajevi rešiti.

Nažalost, Terin ubica nikada neće biti kažnjen za svoja bolna dela i policija je potvrdila da neće biti podignute optužnice u vezi sa incidentom.

I pored toga, njena porodica je zahvalna što su dobili zatvaranje slučaja.

- Nadamo se da će naša priča pružiti isti nivo nade drugim porodicama - rekla je Huper:

- Mislili smo da ovaj dan možda nikada neće doći, ali zahvaljujući ovim detektivima i zahvaljujući genetskoj genealogiji, to je uspelo.

(Telegraf.rs)

Video: Influenserka pod dejstvom droge izazvala saobraćajku sa smrtnim ishodom u Majamiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA