Poljska razmatra da Ukrajini pošalje vojnu pomoć sa kojom bi odmah mogla da uzvrati Rusiji

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je danas da Varšava razmatra prebacivanje sledećih serija vojne pomoći Ukrajini, uključujući, verovatno, njene lovce MiG-29.

"Razmišljamo o transferu još jednog paketa opreme, verovatno aviona MIG-29. Danas su oni potrebni za zaštitu poljskog neba, ali možda će nam saveznici pomoći u misiji 'Air Policing' nad Poljskom, što bi nam omogućilo da preduzmemo ovaj korak", rekao je Sikorski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Andrijem Sibihom, prenosi Ukrinform.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ranije je naglasio da su Kijevu veoma potrebni poljski MiG-29, pošto su dobro opremljeni, a sa njima Ukrajina neće gubiti vreme na obuku pilota.

Prema njegovim rečima, on je to pitanje pokrenuo u razgovorima sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i premijerom Donaldom Tuskom, ali za sada, kako je naveo, "nema pozitivnog rešenja".

Tusk je u julu rekao da Poljska neće moći da preda svoje avione MiG Ukrajini dok od saveznika ne dobije modernije avione da ih zameni.

Klauzula o prenosu poljskih MiG-ova Ukrajini uvrštena je u bezbednosni sporazum između Ukrajine i Poljske, potpisan 8. jula u Varšavi.

Prethodno je Poljska već prebacila u Ukrajinu deset lovaca MiG-29.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dimne bombe i duge cevi: Pogledajte snimak završnih vežbi specijalnih jedinica MUP-a Srbije u Kini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    14. septembar 2024 | 10:09

    POLJACI IZLECITE SVOJU PATOLOSKU RUSOFOBIJU DOK NEBUDE KASNO !!!

  • Čika Velja

    14. septembar 2024 | 11:12

    Zaboravio čovek da saveznici koji bi pomogli ikom,osim samima sebi,više ne postoje???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA