Britanski premijer: Rusija može odmah da okonča rat u Ukrajini

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Britanski premijer Kir Starmer izjavio je danas da je Rusija započela sukob u Ukrajini i da može "odmah" da ga okonča.

"Rusija je započela ovaj sukob. Rusija je nezakonito izvršila invaziju na Ukrajinu. Rusija može odmah da okonča ovaj sukob. Ukrajina ima pravo na samoodbranu", rekao je Starmer novinarima u avionu, na putu za Vašington gde će se sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, piše Gardijan.

Starmerova izjava dolazi posle upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina da bi svaka upotreba britanskih projektila dugog dometa na ruskoj teritoriji dovela NATO u rat sa njegovom zemljom.

Starmer je dodao da je Velika Britanija obezbedila "obuku i sposobnost", što se, kako navodi Gardijan, odnosi na oružje, kako bi pomogla Ukrajini u ratu protiv Rusije i rekao da je u poseti američkom predsedniku delom zato što "očigledno treba da se dalje razgovara o pomoći".

Dan ranije, Gardijan je otkrio da su se SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo dogovorile, u saradnji sa drugim saveznicima, da dozvole Ukrajini da pogodi vojne ciljeve unutar Rusije raketama "storm šedou", koje imaju domet od najmanje 300 kilometara, što je zahtev Kijeva već duže vreme.

Putin je juče rekao da bi svaki zapadni potez da Kijevu dozvoli da koristi oružje većeg dometa protiv ciljeva unutar Rusije značio da će NATO biti "u ratu" sa Moskvom.

Ukrajina je mesecima tražila dozvolu za korišćenje "storm šedou" i raketa Atacms američke proizvodnje za vojne ciljeve unutar Rusije.

Starmer je istakao da će u Vašingtonu imati sastanak sa Bajdenom u trajanju od tri sata i da će razgovarati o Ukrajini, Gazi i drugim spoljnopolitičkim pitanjima.

Planirani su i sastanci na kojima će učestvovati ministar spoljnih poslova Dejvid Lami i drugi ključni zvaničnici, ambasadorka Velike Britanije u SAD Karen Pirs i savetnik za nacionalnu bezbednost Tim Barou.

Kako prenosi Gardijan, premijer se neće sastati sa potpredsednicom i kandidatkinjom demokrata na predsedničkim izborima u novembru Kamalom Haris.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    13. septembar 2024 | 13:07

    Polako padaju maske... Uskoro će se postaviti pitanje, gde ono beše ostrvo....

  • рагнер

    13. septembar 2024 | 14:23

    Бегај геноцидни!

  • Lestole

    13. septembar 2024 | 17:30

    Ni na koga Rusija nije izvršila invaziju, nego brani celu zemaljsku kuglu od ukrajne amerike, i nato haga, a ovaj premijer ima mozak manji od zrna graška... Napred Rusija u našem stilu... Rusija i Majka Srbija su jedno te isto... ukrajnu i ameriku treba ispresovati valjkom, hag treba polomiti čeličnim kuglama, a dečkije, halile, i ramizijevce treba posle nekoliko borilačkih zahvata baciti sa 14 sprata solitera da se izrazbijaju kao otrulela p. , Do pobede Majstor Putin sa Rusijom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA