Veliki strah Srba u ovoj metropoli: Ciklon donosi potop, delu Evrope prete i razorne poplave

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Snažan ciklon iz oblasti Alpa i sa Jadrana premeštaće se tokom vikenda preko Panonske nizije. On je već doneo obilne padavine i drastično zahlađenje širom Evrope.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Naš region pogodile su oluje sa grmljavinom, bilo je i morskih pijavica, a na planinama je pao i sneg.

Satelitska slika Foto: sat24

Više predele Alpa "zatrpao" je sneg, a snežna granica spustila se na 1000 metara.

Na udaru veoma obilnih padavina i drastičnog zahlađenja je i centralna Evropa.

Trenutne temperature vazduha Foto:meteociel

Snažan ciklon tokom vikenda doneće najviše problema upravo centralnoj Evropi.

Prodor polarnog vazduha Foto: https://www.facebook.com/ScottDuncanWX/videos/2356467621355295

Očekuju se olujni vetrovi i više i od 100 litara kiše, uz opasnost od poplava i bujica.

Očekuje se nagli rast reka.

Ciklon će najviše nevolja doneti Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj. U ovim predelima najobilnije padavine i najveća opasnost od poplava očekuje se na istoku i severoistoku Austrije, na istoku i jugoistoku Češke, na zapadu Slovačke, na severozaapdu Mađarske i na jugu i jugozapadu Nemačke.

Padavine Foto: zoomEarth

U ovim predelima narednih dana očekuje se da padne i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do neverovatnih 400 litara, što su padavine koje ponegde u proseku padnu i za pola godine.

Obilne padavine i neveme neće zaobići ni Beč, grad u kome živi više stotina hiljada Srba. U ovom gradu već dva dana ne prestaje da pada kiša, a temperatura je kao usred novembra, svega 8 stepeni. U planinama ka zapadu veje i sneg.

Beč danas i tokom vikenda očekuju veoma obilne padavine, a palo bi do nevereovatnih 200 litara kiše, dok je prosek za ceo septembar oko 50 - 60l itara.Oism opasnost od urbanih poplava i bujica, Dunav u Beču imaće višemetarski porast, pa su sve oči uprete kako u nebo, tako i u reke. Potrebno je redovno pratiti nadležne institucije i ponašati se u skladu sa vremenom i njihovim preporukama. u Beču će i narednih dana vreme biti kao na kraju jeseni, a obilne padavine biće praćene i jakim i olujnim vetrovima.

Padavine Foto: zoomEarth

Na planinama će vejati sneg, a na Alpima zapadne i južne Austrije očekuje se i više od jednog metra snega.

Obilne padavine biće praćene i olujnim vetrovima.

Ogroman problem je što će najobilnije padavine pasti u slivu Dunava, gde se očekuje i najveća opasnost od poplava.

- Nema mjesta panici. Spremni smo, rekao je Andreas Kuehberger, gradonačelnik Mauterna, prenosi HRT.

Ispušta se voda iz rečnih brana kako pod pritiskom novih obilnih kiša, ne bi došlo do njihovih pucanja. A oni koji žive uz reke, nažalost, svjesni su što ih čeka.

- Sa strepnjom gledamo u nebo i slušamo meteorološke najave koje su za nas, u najmanju ruku, vrlo nepovoljne i zastrašujuće, rekla je Beata Klimek, gradonačelnica Ostrowa Wielkopolskog.

Procjenjuje se da bi padaline mogu prouzrokovati nagli porast razine Dunava kakav nije viđen u posljednji pet možda čak i deset godina.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend zbog ciklona otkazane su u Poljskoj, Češkoj, Austriji i Slovačkoj.

Kada je reč o Srbiji, nivo Dunava nakon dugotrajne suše i vrelog leta je ispod proseka. Ipak, vrlo obilne padavine narednih dana usloviće da Dunav u gornjem toku kroz Srbiju naraste za metar do dva, ali on će i dalje imati vrednosti ispod prosečnog vodostaja.

Dakle, dobra vest je da je Dunav za sada spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope, ali će rast nastaviti tokom sledeće sedmice, zbog čega je redovno potrebno pratiti informacije državnih i nadležnih službi.

Srbiju je danas zahvatilo pogoršanje vremena, a hladni front i ciklon tokom vikenda doneće i Srbiji obilne padavine i vreme kao usred jeseni. Ipak, količine padavina neće biti ni približnim onim u centralnoj Evropi, ali će one biti dovoljne obilne, pa takođe treba redovno pratiti nadležne institucije i ponašati se u skladu sa vremenom i njihovim preporukama.

Temperature vazduha oko 17 časova Foto: meteociel

U pojedinim delovima Srbije narednih dana očekuje se više kiše nego što u proseku padne tokom celog septembra.

(Telegraf.rs)

Video: Odjednom se nebo zacrnelo, a vetar je počeo da nosi sve: Zastrašujući snimak nevremena u Hrvatskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA