Prati Trampa poslednjih dana, širi teorije zavere: Ko je žena čije je prisustvo zabrinulo i republikance?

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Prisustvo teoretičarke zavere Laure Lumer (31) u predizbornoj kampanji Donalda Trampa poslednjih dana pokrenulo je brojna pitanja, uključujući i neka od strane republikanaca, o uticaju koji bi kontroverzna bivša kandidatkinja u Kongresu mogla da ima na njega.

Laura Lumer je dobro poznata po svojoj antimuslimanskoj retorici i širenju teorija zavere, među kojima je i ona da je napad na SAD 11. septembra bio "posao iznutra" koji je izvela američka vlada.

Ona se pridružila Trampu na događaju povodom godišnjice napada u sredu, što je dovelo do besa u nekim američkim novinama, piše BBC.

Lumer je u utorak Trampovim avionom otputovala u Filadelfiju na predsedničku debatu sa Kamalom Haris.

Možda najupečatljiviji trenutak te debate bio je kada je Tramp ponovio neosnovanu tvrdnju da ilegalni imigranti sa Haitija jedu kućne ljubimce u malom gradu u Ohaju.

"Jedu kućne ljubimce ljudi koji tamo žive", rekao je on.

Gradski zvaničnici su kasnije rekli za BBC da nije bilo "nikakvih verodostojnih izveštaja" da se to zaista dogodilo.

Tramp je rekao da ponavlja tvrdnje koje je čuo na televiziji, ali je tu teoriju plasirala Lumer samo dan pre debate. U ponedeljak, marginalni stručnjak i influenserka ponovila je tvrdnje na Iksu, gde ima 1,2 miliona pratilaca.

Iako je nivo pristupa koji Lumer ima na Trampa nejasan, a njegov potpredsednik Džej Di Vens takođe je širio neosnovanu teoriju, mesto Lumer i njeno prisustvo u Filadelfiji naveli su neke republikance da je okrive što je bivši predsednik izneo neosnovanu tvrdnju na pozornici.

Anonimni izvor blizak Trampovoj kampanji rekao je američkom listu Semafor da su "100%" zabrinuti zbog blizine Lumer Trampu.

"Bez obzira na bilo kakvu zaštitnu ogradu koju je Trampova kampanja stavila na nju, mislim da to ne funkcioniše", rekao je izvor.

Drugi izvor je, međutim, rekao agenciji da se Lumer nije mešala u pripreme debate i rekao da je ona "pozitivna osoba koja je tu".

Denis Lenoks, republikanski konsultant, bio je mnogo oštriji u svojoj kritici Trampovog nastupa u debati i Lumer.

"To je ono što se dešava kada se okrenete, živite u balonu Fox News-X i oslonite se na Meta Geca, a kamoli na Lauru Lumer", rekao je Semaforu.

Lumer je odbila da komentariše za BBC, ali je na Iksu napisala da radi "nezavisno“ kako bi pomogla Trampu, koga je nazvala "poslednjom nadom naše nacije".

"Mnogim novinarima koji me zovu i opsesivno traže da razgovaram sa njima danas, odgovor je ne", napisala je ona. "Veoma sam zauzeta radom na svojim pričama i istragama i nemam vremena da se bavim vašim teorijama zavere", poručila je ona.

Rođena u Arizoni 1993. godine, samozvana istraživačka novinarka radila je kao aktivista i komentator za organizacije uključujući Project Veritas i Infowars Aleksa Džonsa.

Godine 2020. kandidovala se, uz Trampovu podršku, kao republikanski kandidat za Predstavnički dom SAD na Floridi, ali je izgubila od demokrate Lois Frankel.

Pokušala je ponovo dve godine kasnije, kada se bezuspešno kandidovala da smeni predstavnika Danijela Vebstera na republikanskim predizborima u drugom okrugu Floride.

Sada je poznata po svojoj glasnoj podršci Trampu i po promovisanju dugog niza teorija zavere, uključujući tvrdnje da Kamala Haris nije crnkinja i da je sin milijardera Džordža Soroša slao zagonetne poruke pozivajući na Trampovo ubistvo.

Ove objave dovele su do toga da joj je zabranjen pristup brojnim platformama, uključujući Facebook, Instagram, pa čak i, prema njenim rečima, Uberu i Liftu zbog uvredljivih komentara o muslimanskim vozačima. Jednom je sebe opisala kao "ponosnog islamofoba".

Lumer često prisustvuje događajima u znak podrške Trampu i ranije je viđena u njegovoj rezidenciji na Floridi Mar-a-Lago.

Laura Loomer Foto: Gage Skidmore / Zuma Press / Profimedia

Ranije ove godine, putovala je njegovim avionom za Ajovu gde ju je on spomenuo na bini na jednom događaju.

"Želite je na svojoj strani", rekao je Tramp.

Bivši predsednik je takođe podelio nekoliko njenih snimaka na Truth Social.

Prošle godine je New York Times izvestio da je Tramp izrazio interesovanje da je angažuje za svoju kampanju, popuštajući tek nakon što su glavni saradnici izrazili zabrinutost da bi ona mogla da ošteti njegove izborne napore.

"Svi koji rade za njega misle da je ona prepreka", rekao je jedan Trampov pomoćnik za NBC News u januaru.

Još jedna otvorena Trampova pristalica, Mardžori Tejlor Grin, osvrnula se ove nedelje na Lumer zbog njenih komentara koji dovode u pitanje rasu Kamale Haris i objave u kojoj je rekla da će Bela kuća "mirisati na kari" ako Haris bude izabrana. Kamala Haris je delom indijskog porekla.

Grin je rekla da su komentari Lumer "užasni i ekstremno rasistički" i da "ne predstavljaju ko smo mi kao republikanci ili MAGA", što je izazvalo nalet besnih poruka u njenom pravcu.

Ova svađa u Trampovoj orbiti odigrala se samo dan nakon što se Lumer pojavila na događajima sa Trampom povodom obeležavanja godišnjice 11. septembra u Njujorku i Pensilvaniji.

Na pitanje AP-a o njenom prisustvu, Lumer je rekla da nije radila za kampanju i da je "pozvana kao gost".

(Telegraf.rs)

Video: Kako je Džo Bajden odustao od predsedničke trke sa Donaldom Trampom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA