Šef njujorške policije podnosi ostavku: Glave mu došao težak skandal, istraga u toku

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Komesar policije Njujorka, Edvard Kaban, podnosi ostavku, rekli su za ABC News višestruki izvori.

Vest o ostavci stigla je u pismu koje je Kabanov advokat poslao Gradskoj kući. Ostavka stupa na snagu u petak, javlja ABC.

Njegova ostavka dolazi usred federalne istrage o mogućoj korupciji u njujorškim vlastima, zbog koje su prošle nedelje vlasti zaplenile mobilne telefone Kabana i drugih zvaničnika njujorške policije, prema izvorima upoznatim s istragom.

Prošle nedelje, federalni agenti su takođe pretražili domove zamenika gradonačelnika Fila Benksa, zamenice gradonačelnika Šine Rajt i kancelara za školstvo Dejvida Benksa, prema izvorima. FBI je zaplenio dokaze, uključujući elektronske uređaje, kao deo tih pretraga. Još nisu podignute optužnice.

Federalni tužioci na Menhetnu odbili su da otkriju detalje o istrazi, ali izvori navode da se ona fokusira na gradske ugovore i sprovođenje propisa koji regulišu barove i klubove.

Na pitanje novinara tokom konferencije za štampu o drugoj temi u ponedeljak da li će Kaban podneti ostavku zbog istrage, gradonačelnik Njujorka Erik Adams je rekao da "uvek postoje glasine".

"Mislim da ništa u životu nije zagarantovano", rekao je gradonačelnik. "Rekao bih ovo: Kada sam birao Edija, birao sam ga zbog njegovog iskustva i onoga što je doneo nakon više od 30 godina službe."

Glavni pravni savetnik gradonačelnika prošle nedelje je rekao da istražitelji nisu dali nikakve naznake da su gradonačelnik ili njegovo osoblje mete istrage.

Adams je takođe prošle nedelje izjavio da nije svestan "bilo kakvih grešaka" u svojoj administraciji i obećao je saradnju u toku istrage.

Edvard Kaban, Edward Caban Edvard Kaban Foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Uvek iznova govorim, kao bivši pripadnik organa reda, veoma sam jasan. Pratimo pravila. Pomažemo i predajemo sve informacije koje su potrebne i zaista bi bilo neprikladno da ometam pregled dok je u toku," rekao je Adams u intervjuu za CBS Njujork 5. septembra. "Nisam svestan bilo kakvih grešaka i ponovo ću se pridržavati pravila, a takođe ću nastaviti da govorim svom timu da čini isto. I koliko ja znam, to i rade."

Nekoliko visokih zvaničnika njujorške policije, uključujući Kabana, dobili su sudske naloge povodom mobilnih telefona 5. septembra, prema izvorima. Sledećeg dana, istražitelji su tražili telefone dodatnih policijskih zvaničnika, uključujući komandire policijskih stanica na Menhetnu, i intervjuisali policijske zvaničnike u zgradi pored sedišta policije, kažu izvori.

"Odsek je svestan istrage koju vodi Kancelarija američkog tužioca za južni okrug Njujorka u vezi s pripadnicima službe. Odsek u potpunosti sarađuje u istrazi", rekao je portparol njujorške policije 5. septembra, dodajući da dalja pitanja upućuje Kancelariji američkog tužioca, koja je odbila da komentariše slučaj.

Kabanova porodica ima veze sa noćnim životom. Ričard Kaban, brat Edvarda Kabana i bivši poručnik njujorške policije, posedovao je sada zatvoren restoran u Bronksu, "Con Sofrito". Edvardov brat blizanac, Džejms Kaban, bivši narednik njujorške policije, posedovao je zgradu u Bronksu u kojoj se nekada nalazio bar pod nazivom "Twins".

Kaban je započeo karijeru u njujorškoj policiji 1991. godine, kao policajac u Bronksu. Napredovao je u službi i postao prvi zamenik komesara policije 2022. godine.

Adams ga je postavio za komesara u julu 2023. godine, nakon što je Kečant Sevel, prva žena komesar u istoriji grada, podnela ostavku.

Nakon vesti o sudskom pozivu, član gradskog veća Robert Holden pozvao je Kabana da podnese ostavku.

"Mislim da mora da preduzme nešto, jer to baca lošu, duboku senku na policijski odsek", rekao je Holden u emisiji CBS-a "The Point with Marcia Kramer" u nedelju.

"Moramo imati poverenja u to da on poštuje zakon. On je primer za ceo odsek", rekao je Holden.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA