Pitanje je dana kada će Kijev dobiti dozvolu da koristi Storm Shadow unutar Rusije: Zašto su ove rakete bitne?

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Postoje jake indicije da su SAD i Velika Britanija spremne da u roku od nekoliko dana ukinu svoja ograničenja za Ukrajinu da koristi rakete dugog dometa protiv ciljeva unutar Rusije. Ukrajina se za to zalaže već nedeljama. Čemu onda oklevanje Zapada i kakvu bi razliku ovi projektili mogli da donesu ratu?

Storm Shadow je anglo-francuska krstareća raketa sa maksimalnim dometom od oko 250 km Francuzi ga zovu Skalp.

Lansira se iz aviona, a zatim leti brzinom približnoj brzini zvuka, grleći teren, pre nego što se spusti i detonira svoju visokoeksplozivnu bojevu glavu.

Storm Shadow se smatra idealnim oružjem za prodor u bunkere i skladišta municije, kakve koristi Rusija u svom ratu protiv Ukrajine.

Ali svaka raketa košta skoro milion američkih dolara, tako da obično bude lansirana kao deo pažljivo planiranog naleta mnogo jeftinijih dronova, poslatih unapred da zbune i iscrpe protivvazdušnu odbranu neprijatelja, baš kao što Rusija čini Ukrajini.

Britanija i Francuska su već poslale ove projektile Ukrajini - ali uz upozorenje da Kijev može da ih ispali samo na ciljeve unutar svojih granica.

Oni su korišćeni sa velikim efektom, pogodivši rusko crnomorsko vojno sedište u Sevastopolju i čineći ceo Krim nesigurnim za rusku mornaricu, prenosi BBC.

Džastin Kramp, vojni analitičar, bivši oficir britanske vojske i izvršni direktor konsultantske kuće Sibylline, kaže da je Storm Shadow bio veoma efikasno oružje za Ukrajinu, pogađajući upravo dobro zaštićene ciljeve na okupiranoj teritoriji.

"Nije iznenađenje što je Kijev lobirao za njihovu upotrebu unutar Rusije, posebno za gađanje aerodroma koji se koriste za napade kliznim bombama koje su nedavno ometale ukrajinske napore na frontu", kaže on.

Zašto ih Ukrajina sada želi?

Ukrajinski gradovi i linije fronta svakodnevno su pod bombardovanjem iz Rusije.

Mnoge rakete i klizne bombe koje razaraju vojne položaje, stambene blokove i bolnice lansiraju ruski avioni daleko u samoj Rusiji.

Lavov Ukrajina rat granatiranje Foto: Tanjug/AP

Kijev se žali da to što mu nije dozvoljeno da gađa baze iz kojih se ovi napadi izvode slično tome kao da ga naterate da se bori u ovom ratu sa jednom rukom vezanom iza leđa.

Kijev tvrdi da su mu, da bi odbio ruske vazdušne napade, potrebne rakete dugog dometa, uključujući Storm Shadow i uporedivi sistemi uključujući američki Atacms, koji ima čak i veći domet od 300 km.

Zašto je zapad oklevao?

To se objašnjava jednom rečju - eskalacija.

Vašington brine da, iako su se do sada sve crvene linije predsednika Vladimira Putina pokazale kao prazni blefovi, dozvoljavanje Ukrajini da pogodi mete duboko unutar Rusije raketama koje je isporučio Zapad moglo bi ga samo gurnuti preko ivice da uzvrati.

Volodimir Zelenski i Džozef Bajden Tanjug/AP

U Beloj kući strahuju da bi tvrdolinijaši u Kremlju mogli da insistiraju da ova odmazda ima oblik napada na tranzitne tačke za rakete na putu ka Ukrajini, kao što je vazdušna baza u Poljskoj.

Ako bi se to desilo, moglo bi se pozvati na član 5 NATO-a, što znači da bi savez bio u ratu sa Rusijom.

Šta bi Storm Shadow mogli da promene u ratu?

Kijev već toliko dugo traži upotrebu zapadnih raketa dugog dometa unutar Rusije da je Moskva već preduzela mere predostrožnosti za eventualno ukidanje ograničenja.

Pomerila je bombardere, projektile i deo infrastrukture koja ih održava dalje od granice sa Ukrajinom i izvan dometa raketa.

Ipak, Džastin Kramp kaže da je ruska protivvazdušna odbrana evoluirala kako bi se suprotstavila pretnji Storm Shadow unutar Ukrajine, ovaj zadatak će biti mnogo teži s obzirom na obim teritorije Moskve koja bi sada mogla biti izložena napadima.

"Ovo će otežati vojnu logistiku, komandu i kontrolu i vazdušnu podršku, a čak i ako se ruski avioni povuku dalje od ukrajinskih granica kako bi izbegli raketnu pretnju, i dalje će trpeti povećanje vremena i troškova po naletu na liniju fronta", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajinci srušili Putinu ključni most

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    13. septembar 2024 | 01:37

    Samrat and Posejdon, the arms of the future ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA