Više od 400 dece zlostavljano u domu: Uhapšeni veroučitelji i staratelji, tvrdili da vrše obrede

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Malezijska policija spasila je 402 dece i tinejdžera za koje sumnja da su bili fizički i seksualno zlostavljani u 20 domova za decu u toj zemlji.

Rečeno je da su žrtve uzrasta od jedne do 17 godina, bile izložene raznim oblicima zlostavljanja, a neki su navodno bili prisiljeni da vrše seksualne radnje nad drugom decom, rekao je na konferenciji za novinare glavni policijski inspektor Razarudin Husain.

Policija je uhapsila 171 osumnjičenog, među kojima su veroučitelji i staratelji.

Domovi za decu su navodno povezani sa istaknutim islamskim konglomeratom koji je izdao saopštenje u kojem negira bilo kakav zločin nad decom.

Na konferenciji za novinare u sredu, inspektor je rekao da će neki od osumnjičenih starosti između 17 i 64 godine. Sumnja se da su oni neprimereno dodirivali decu tvrdeći da je to deo verskog obreda. Neka deca su takođe navodno učena da vrše slične seksualne radnje nad drugom decom u domu.

"Deca su kako se sumnja, kažnjavana zagrejanim metalnim predmetima, a bolesnima nije bilo dozvoljeno da potraže medicinsku pomoć sve dok njihovo stanje ne postane kritično", dodao je on.

On je dodao da će deca biti privremeno smeštena u policijskom centru u glavnom gradu Kuala Lumpuru i biće podvrgnuta zdravstvenim pregledima.

Prve istrage su pokazale da su mnogu decu u ove domove smestili upravo njihovi roditelji kako bi mogli da pohađaju veronauku.


Racije su usledile nekoliko dana nakon što je policija otvorila istragu protiv poslovne grupe Islamska globalna Ikhvan grupa (GISB) zbog eksploatacije dece. Policija je od tada potvrdila da su ova dva slučaja povezana.

Zamenik glavnog inspektora policije Aiob Kan Midin Pičai rekao je da su preliminarne istrage otkrile da je "modus operandi GISB-a" bio da uspostavi domove socijalne zaštite kako bi prikupljačli novčane donacije.

Grupa je demantovala navode u saopštenju koju su objavili na svom FB profilu.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA