Strašno upozorenje za Češku: Spremni za evakuaciju, ponavlja se scenario iz 1997. i 2002. godine?

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Češka republika se priprema za ekstremne padavine i poplave, za koje su meteorolozi u sredu izdali najviši nivo upozorenja za naredna četiri dana, posebno na istoku zemlje.

Prema rečima ministra životne sredine Petra Hladika, preti slična situacija kao 1997. i 2002. godine, kada su Češku pogodile poplave velikih razmera.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan savetovao je ljudima da pripreme kofer za evakuaciju. Oni su to saopštili u sredu na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi TASR u Pragu.

"Nažalost, situacija koja nas čeka u narednih četiri do pet dana veoma je slična situaciji u vreme velikih poplava 1997. i 2002. godine", rekao je Hladik.

On je dodao da će situacija biti teška ne samo zbog velike količine padavina, već i zbog jakog vetra. Prema njegovim rečima, u petak može da dostigne brzinu i do 100 km/h.

Prema Hladikovim rečima, ugrožena su ne samo klasična poplavna područja, već zbog zasićenosti zemljišta i šuma vodom, bujične poplave se mogu pojaviti i na mestima gde se inače ne očekuju.

"Ako se to ne ispolji punim intenzitetom, bićemo samo srećni, ali želimo da budemo spremni i želimo da pružimo pravovremene informacije o tome šta teritorija Češke može da očekuje", objasnio je Hladik.

(Telegraf.rs)

Video: Ekstremna šteta i poplave od uragana Beril u Teksasu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA