Poplave naterale ljude da napuste kuće, ali na ulicama donele krokodile i zmije: "Budite na oprezu"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Poplave u severnoj Nigeriji usmrtile su više od 80 posto životinja u velikom zoološkom vrtu koji je bio dom brojnim divljim vrstama, uključujući lavove, krokodile, bivole i nojeve, izvestila je uprava ZOO-a.

"Zbog poplava opasne životinje poput krokodila i zmija dospele su u obližnja naselja", navedeno je u saopštenju zoološkog vrta Sanda Kyarimi Park povodom poplava u nigerijskoj saveznoj državi Borno, uz apel stanovnicima da budu na oprezu.

Poplave su počele kada je došlo do prelivanja brane nakon obilnih kiša, što je prisililo hiljade ljudi da napuste svoje domove.

Ova katastrofa pogodila je i druge ključne objekte u glavnom gradu države Borno, Maiduguriju, uključujući poštu i bolnicu, rekla je kancelarija nigerijskog predsednika Bole Tinubua. Predsednik je takođe pozvao ljude da se evakuišu iz najteže pogođenih područja.

"Nas 20-ak živi u ovoj kući. Ovde sam s članovima šire porodice. Nemamo ništa - preselili smo se u školu pre više od tri nedelje. Nemamo krevet, mrežu protiv komaraca, hrane ni novca. Ja sam poljoprivrednik i ribar, ali trenutno nemamo šta da radimo. Deca su bolesna, a nemamo sredstava da ih odvedemo u bolnicu. Želimo da nam savezna vlada pomogne. Imali smo iskustva s poplavama, ali ove godine je stanje neizdrživo", izjavio je jedan od stanovnika, prenosi Guardian.

Predsednik Tinubu izrazio je iskreno saučešće vladi i narodu države Borno, naročito porodicama koje su izgubile sredstva za život zbog katastrofe uzrokovane prelivanjem brane Alau. Takođe je naglasio da će se humanitarne potrebe rešavati u najkraćem roku.

Poplave na severoistoku Nigerije prošlog meseca odnele su najmanje 49 života, dok su katastrofalne poplave 2022. godine usmrtile više od 600 osoba.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Video: Ekstremna šteta i poplave od uragana Beril u Teksasu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA