Satelit razotkrio Putina: Ruski brod natovaren iranskim balističkim raketama snimljen u luci u Kaspijskom moru

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

Ruski teretni brod za koji se sumnja da je nosio iranske balističke rakete za rat Moskve protiv Ukrajine viđen je u ruskoj luci na Kaspijskom moru pre nedelju dana, pokazuju satelitski snimci koji su podeljeni sa CNN.

Brod Port Olya 3 identifikovao je Maxar Technologies na satelitskim snimcima snimljenim 4. septembra u luci Olia u Astrahanu. Brod je prethodno bio u iranskoj luci Amirabad 29. avgusta, prema podacima o praćenju brodova. U nekom trenutku je isključio svoj transponder.

Ministarstvo finansija SAD ocenilo je u utorak da je rusko Ministarstvo odbrane "koristilo brod Port Olya-3 za transport CRBM-a iz Irana u Rusiju", prenosi CNN.

"Početkom septembra 2024. Rusija je primila prvu pošiljku CBRM (balističkih projektila bliskog dometa) iz Irana", saopštilo je Ministarstvo finansija, kada je najavilo sankcije Port Olya 3, zajedno sa drugim plovilima i nekoliko iranskih pojedinaca.

CNN je prošlog vikenda izvestio da je Iran nedavno prebacio balističke rakete kratkog dometa Rusiji za upotrebu u ratu protiv Ukrajine, što je značajna eskalacija iranske podrške Rusiji.

Vojni odnosi između Irana i Rusije su postali bliži otkako je počela invazija na Ukrajinu u februaru 2022. Iran je isporučio na hiljade dronova za napade "Shahed" Rusiji, a prema američkim zvaničnicima, izgradio je fabriku dronova u Rusiji.

Satelitski snimci su se pojavili dan nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao u utorak u Londonu da SAD veruju da je ruska vojska primila pošiljke iranskih balističkih projektila Fatah-360 i da će ih "verovatno upotrebiti u roku od nekoliko nedelja u Ukrajini protiv Ukrajinaca".

Fateh-360 ima domet do 120 kilometara i može da nosi nosivost od 150 kilograma. Iako je nosivost manje od mnogih ruskih vazdušnih bombi, bila bi korisna za gađanje ukrajinskih frontova sa velike udaljenosti, a balističku raketu bilo bi mnogo teže presresti.

Institut za proučavanje rata (ISW) ocenio je da će "ruske snage verovatno koristiti rakete koje je isporučio Iran da gađaju ukrajinsku energetsku, vojnu i civilnu infrastrukturu u narednim mesecima".

Iranski ministar spoljnih poslova Sejed Abas Aragči negirao je da je Islamska Republika isporučila balističke rakete Rusiji.

ISW je primetio da je Iran ranije prebacio oružje iz luka Amirabad i Anzali na Kaspijskom moru u Astrahan. Sama Port Olya 3 je ove godine napravila desetak zabeleženih poseta dvema iranskim lukama. Do 6. septembra je napustio rusku luku na još jedno putovanje.

Blinken je u utorak primetio da je Vašington "privatno upozorio Iran da bi preduzimanje ovog koraka predstavljalo dramatičnu eskalaciju".

Ono što je još nejasno jeste da li će iranska isporuka balističkih raketa koje mogu biti ispaljene iz Rusije na ciljeve u Ukrajini ubediti Sjedinjene Države i evropske saveznike da ublaže ograničenja ukrajinske upotrebe svojih raketa na više ciljeva u Rusiji.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    12. septembar 2024 | 10:13

    RUSIJO,OBARAJ SATELITE

  • рагнер

    12. septembar 2024 | 09:56

    Јел то забрањено?

  • mihailovic

    12. septembar 2024 | 09:45

    ""Brod Port Olya 3 identifikovao je Maxar Technologies na satelitskim snimcima snimljenim 4. septembra u luci Olia u Astrahanu."" RUSIJO,OBARAJ SVE SATELITE DA NEPRIJATELJ NEMOZE DA TE NADGLEDA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA