Najmoćnija osoba za koju nikada niste čuli i "treći najvažniji čovek na svetu" opasno pripretio: "Slomiću ga!"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Konzervativni aktivista koji je predvodio inicijativu za preoblikovanje američkog pravnog sistema daje milijardu dolara kako bi srušio liberalnu dominaciju koja, prema njegovim rečima, vlada u korporacijama, medijima i industriji zabave.

U intervjuu koji retko daje, Leonard Leo, koji se smatra arhitektom pomaka udesno na Vrhovnom sudu tokom mandata Donalda Trampa, rekao je za

da je njegova neprofitna lobistička grupa Marble Freedom Trust sada, nakon pravosuđa, spremna da se suoči sa privatnim sektorom.

"Moramo slomiti liberalnu dominaciju tamo gde je najpodmuklija, a to ćemo uraditi usmeravanjem resursa za talente i kapital u oblasti vesti i zabave, gde je levičarski ekstremizam najvidljiviji", rekao je Leo za Financial Times.

"Planiramo da povećamo podršku organizacijama koje kritikuju kompanije i banke naklonjene vouk ideologiji, koja je poput virusa koji šire regulatori i nevladine organizacije. Moraće da plate cenu stavljanja ekstremne levičarske ideologije ispred potrošača", rekao je Leo.

Leo je proveo više od dve decenije u uticajnom Federalističkom društvu, konzervativnoj i libertarijanskoj pravnoj organizaciji, gurajući konzervativne sudije u savezne sudove i sam Vrhovni sud. Godine 2018. konzervativni sudija Klarens Tomas našalio se da je Leo treća najvažnija osoba na svetu.

Leov aktivizam kulminirao je tokom Trampovog mandata, kada je, uz podršku Federalističkog društva, imenovano troje sudija, pa su konzervativci na Vrhovnom sudu dobili supervećinu od šest prema tri i duboki uticaj na američki pravni sistem. Sud je od tada, na primer, doneo odluku o ukidanju prava na abortus.

Godine 2020, nakon što je Tramp izgubio izbore, Leo se povukao iz vođenja svakodnevnih operacija društva, ali je ostao njegov kopredsednik.

Naredne godine je osnovao Marble uz donaciju od 1,6 milijardi dolara od biznismena koji je stvorio imperiju u proizvodnji elektronskih uređaja, Barea Seida. Ta sredstva, prema njegovim rečima, trebala su da budu protivteža "mračnom novcu" levice. Prema javnim finansijskim podacima, Leo je potrošio oko 600 miliona dolara u prve tri godine.

Njegov cilj je, kako sam kaže, da pronađe "efikasne načine za ponovno uspostavljanje ograničene ustavne vlade u SAD i civilnog društva zasnovanog na slobodi i ličnoj odgovornosti, kao i vrednostima zapadne civilizacije."

Do sada se bavio javnim sektorom. Međutim, sada sa milijardom dolara finansira konzervativnu misiju usmerenu protiv privatnih institucija koje sprovode politike različitosti, jednakosti i inkluzivnosti, bave se klimatskim i društvenim problemima i ne sarađuju sa politički konzervativnim klijentima, navodi Financial Times.

Njegova neprofitna organizacija sve je više zainteresovana za pokretanje kampanja protiv vouk banaka i kompanija prijateljski nastrojenih prema Kini u svim sektorima, od proizvodnje hrane do autonomnih vozila u SAD, a potencijalno i u Evropi.

U narednih 12 meseci, Leo takođe planira ulaganja u američku lokalnu medijsku kompaniju i radi na izgradnji konzervativnih koalicija kroz grupe poput Teneo Network, kluba sa ograncima širom zemlje.

Marble je 2021. počeo finansijski da podržava organizacije koje su pokrenule kampanje protiv kompanija koje primenjuju DEI (Diversity, Equity, Inclusion - srp. različitost, jednakost, inkluzija), ESG (Environmental, Social, Governance - srtp. životna sredina, društvo, uprava) inicijative i druge, uključujući kompanije kao što su BlackRock, Vanguard, American Airlines, Coca-Cola, State Farm, Major League Baseball i Ticketmaster. Marble je ove godine pomogao raznim konzervativnim grupama u njihovim kampanjama protiv TikToka na osnovu tvrdnje da predstavlja pretnju deci i američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Leov uspon u redove najmoćnijih konzervativaca u SAD izazvao je pažnju liberalnih advokata i demokratskih političara. Ranije ove godine, oglušio se o sudski poziv demokrata iz Senata koji su istraživali neprijavljene poklone sudijama Vrhovnog suda, otkrivene kroz istragu medijske platforme ProPublica.

Godine 2020, Leo se pridružio profitnoj lobističkoj kompaniji CRC Advisors, navodi Financial Times. Bloomberg je izvestio da je niz neprofitnih organizacija platio CRC-u najmanje 69 miliona dolara otkako je Leo postao suvlasnik i predsednik kompanije.

Iako Marble finansira grupe koje promovišu Trampa, ne donira novac sa ciljem uticaja na predsedničke izbore 2024. godine, rekao je Leo. Umesto toga, neprofitna organizacija pomaže republikancima da okončaju demokratsku većinu u Senatu, koja potvrđuje imenovane sudije.

(Telegraf.rs)

Video: Jutro nakon što se srušio deo mosta: Sreća da ni jedno vozilo nije bilo u trenutku rušenja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA