Evropa se priprema za polarni udar: Ove predele očekuje i do pola metra snega

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

U ovom času preko severne i severozapadne Evrope premešta se veoma izražen hladni front, u sklopu snažnog ciklona sa severa Atlantika.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Britanska ostrva i Skandinavija već su na udaru veoma hladne vazdušne mase i vrlo niskih temperatura za ovo doba godine, a narednih dana očekuje se i mraz.

Satelitska slika Foto: sat24.com

Hladni front će prelaskom preko Alpa  i dolaskom iznad toplih voda Mediterana dovesti do stvaranja sekundarnog ciklona iznad Đenovskog zaliva, dok će visinski ciklon naročio biti izražen na visinama.

Sinoptička situacija Foto: w2u

U naredna dva dana oblast Alpa i centralni deo Mediterana očekuju veoma obilne i jake kiše i grmljavinske oluje.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Nevreme će pored Italije i oblasti Alpa, zahvatiti i Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru i celu oblast Jadrana, potom i ceo Balkan, uz obilne pljuskove sa grmljavinom.

U mnogim predelima ponovo će kao pre par dana da padne više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više od 300 litara, uz urbane poplave i bujice.

Jako pogoršanje vremena zahvatiće i Srbiju.

Ciklon će u svom zadnjem delu povući i veoma hladnu vazdušnu masu sa severa, uz drastičn zahlađenje i prave jesenje temperature.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Zahlađenje će naročito biti izraženo u oblasti Alpa.

Celu oblast Alpa očekuju veoma obilne kiše, dok će iznad 1500 metara nadmorske visine padati veoma obilni sneg.

Očekuje se da iznad 2000 metara padne i do pola metra novog i vlažnog snega, dok se 20 ak centimetara očekuje na nižim visinama.

Snežna granica spustiće se lokalno i na 1000 metara.

Najobilniji sneg očekuje se u Alpima na zapadu i jugu Austrije, a sneg će zabeleti i planine u Sloveniji, u BiH i Hrvatskoj iznad 1800 metara, lokalno i niže.

Sneg će potpuno paralisati više predele Alpa, a očekuju se i olujni vetrovi.

Jako zahlađenje za vikend očekuje i Srbiju, pa se pahulje očekuju i na planinama Srbije iznad 1800-2000 metara nadmorske visine.

Inače, zahlađenje od pred dva dana već je donelo sneg najvišim predelima Alpa, naročito na jugu i zapadu Austrije, gde je sneg pao posle duge letnje pauze od 66 dana, pri čemu tokom tog perioda nije bilo ni mraza.

(Telegraf.rs)

Video: Stara zgrada Glavne železničke stanice poznata je po ovom rimskom broju: Umete li da ga pročitate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA