Krdo slonova smrskalo ženu u 5. mesecu trudnoće u Indoneziji: Pokušala da ih otera lupanjem, oni se razljutili

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Krdo slonova u Indoneziji smrskalo je na smrt majku, koja je bila u petom mesecu trudoće.

Majka troje dece Karsini (33), sakupljala je kaučuk sa gumenog drveća sa svojim suprugom Rasumom u nedelju kada je naišlo krdo od 15 slonova i ušlo na njihovu plantažu u Južnoj Sumatri.

Žena je pokušala da uplaši i otera životinje od kojih je svaka teška oko četiri tone, lupajući u prazne kante. Međutim, divlje životinje, uplašene i razjarene lupanjem, napale su bračni par i brutalno smrskale Karsini i njenu nerođenu bebu, preneo je "Dailymail".

Nakon što se krdo udaljilo, seljani u Regenci Musi Ravas doneli su njen leš iz šume. O ušasnom incidentu se oglasio lokalni šef policije Abdul Karim:

"Poznato je da je žrtva bila u petom mesecu trudnoće. Zadobila je teške rane na stomaku i struku, a materica joj se pomerila levo. Njen muž je uspeo da se spase".

Šef policije je dodao da su divlji slonovi česti u regionu i da ih u krdima ima i do 100. Na lice mesta su izašli i zvaničnici iz Nacionalne agencije za očuvanje prirode. Šef policije je upozorio građane da se klone divljih slonova umesto da pokušavaju da ih uplaše i oteraju.

"Nemojte ih uznemiravati i pokušavati da ih terate. Oni samo traže hranu. Ako naiđete na slona udaljite se", dodao je on.


Sumatranski slon je kritično ugrožena podvrsta azijskog slona, poreklom sa indonežanskog ostrva Sumatra, južno od Malezije. Prema Svetskom fondu za divlje životinje, sumatranski slonovi su na ivici izumiranja sa samo oko 2.400-2.800 preostalih na svetu.

Gubitak staništa usled krčenja šuma i ljudskih aktivnosti, zajedno sa krivolovom, glavna su pretnja njegovom opstanku. Nacija koja se nalazi na arhipelagu ostrva suočava se sa stalnom borbom protiv zločina protiv divljih životinja i nekoliko slučajeva trovanja slonova prijavljeni su poslednjih godina, uključujući i jedan iz 2019. godine kada je sumatranski slon pronađen obezglavljen sa otkinutim kljovama.

Populaciji slonova takođe preti divlji krivolov zbog njihovih kljova, koje su cenjene u ilegalnoj trgovini divljim životinjama. Krčenje šuma je smanjilo njihovo prirodno stanište i dovelo do sve češćih bliskih susreta sa ljudima. Procenjuje se da se u divljini nalazi još njih oko 1.500.

Slonovi su generalno retko agresivni, ali mogu da se uznemire ako se osećaju ugroženo ili da zaštite svoje mlade. Samo u Indiji, oko 400 ljudi svake godine nastrada nakon bliskog kontakta sa slonovima, prema Međunarodnom fondu za zaštitu životinja.

Procenjuje se da danas u svetu ima do 50.000 slonova. Većina živi u Indiji, gde je na hiljade zatočenih slonova prisiljeno da radi ceo život u sumornim uslovima.

(Telegraf.rs)

Video: Pobesneli slon gazio sve pred sobom nasred ulice: Glava ili motor, ipak mu je život bio draži

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA