Žair Bolsonao mora da plati kaznu za oštećeni nameštaj u rezidenciji, optužen i da je ukrao 260 predmeta

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Država Brazilje naložila bivšem predsedniku zemlje Žairu Bolsonaru da plati kaznu u vrednosti od oko 2.600 američkih dolara zbog oštećenja nameštaja u predsedničkoj rezidenciji dok je on biona funkciji.

Kako je preneo BBC, skandal u Brazilu je dobio novu dimenziju nakon što je aktuelni šef države Luis Injacio Lula da Silva, javno optužio svog prethodnika da je ukrao više od 260 pretmeta iz palate alvorda, uključujući i krevet.

Žair Bolsonaro i njegova supruga Mišel tvrde da su nameštaj iz rezidencije,koji je u državnom vlasništvu, stavili u skladište tokom trogodišnjegmandata kada je desničarski političar bio na vasti. U pitanju je period između 2019. i 2022. godine.

Bračni par Bolsonaro tvrdi da je želeo da predsedničku rezidenciju uredi po svom ukusu. U utorak je savezni sudija naložio da bračni par Bolsonaro dobije odštetu za "moralnu štetu", zbog patje za optužbe da su ukrali brojne predmete iz palate.

Sud je takođe naložio Predsedništvu da objavi povlačenje tvrdnji, prema presudi koju je videla novinska agencija AFP, a u slučaju koji su pokrenuli Bolsonarovi.

Državna pravna kancelarija rekla je agenciji AFP da će se žaliti na presudu u utorak.

Odvojeno od ovog slučaja, Žair Bolsonaro se i dalje suočava sa drugim pravnim izazovima, uključujući i istragu o tome da li je tokomprotesta podsticao pobunjenike koji su upali u ključne vladine zgrade nakon što je on za dlaku izgubio predsedničke izbore 2022. od svog levičarskog rivala.

Bolsonaro je izrazio žajenje zbog nemira i demantovao da je pozivao na nasilje. Međutim, Vrhovni sud Brazila potvrdio je da se vodi istraga o upadu u vladine zgrade osmog januara 2023. i da je istragom uključen i bivši predsednik.

Bolsonaro je bio u SAD kada se dogodio napad na Kongres, ali se vratio u Brazil u martu 2023. rekavši da nema čega da se plaši. On je i dalje najuticajniji decničarski lider u brazilskoj politici.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda brazilski Kongres nakon neuspelog puča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA