Ovo su poslednje reči Toda, koji je hteo da spreči otmicu aviona 11. septembra: Vojnici ih i sad često koriste

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Danas se navršavaju 23 godine od najsmrtonosnijeg terorističkog napada u istoriji SAD. U četiri napada život je izgubilo 2.977 ljudi, dok je više hiljada povređeno.

Tog dana, kada je 19 terorista otelo četiri aviona, čini se kao da je ceo svet stao. Dva aviona pogodila su severnu i južnu kulu Svetskog trgovinskog centra, a snimci ovih napada i danas lede krv u žilama.

O tome koliko je ovaj događaj zauvek promenio Amerikance govori i podatak da se mnogi tačno sećaju gde su bili tog dana kada se napad dogodio.

Treći avion, koji je trebalo da pogodi Belu kuću, srušio se u Pentagon, dok se četvrti, koji je krenuo ka Vašingtonu srušio u polju u Pensilvaniji.

Nijedna osoba nije preživela nijedan od ova četiri pada aviona.

Audio snimci sa tih letova, daju ljudima zastrašujući uvid u to kako su izgledali poslednji trenuci ljudi u otetim avionima.

Na jednom od snimaka zabeležene su i poslednje reči Toda Bimera koji je pokušao da spreči otmicu aviona koji se srušio na polju u Pensilvaniji.

On je preko telefona u avionu pokušao da pozove pomoć. Uspeo je da dobije službu i kaže da je jedan od putnika ubijen, a zatim mu je prišla stjuardesa i rekla da su pilot i kopilot upravo izbačeni iz kabine i da su verovatno povređeni.

"Da li ste spremni? Učinićemo to", bile su njegove poslednje reči.

Ova rečenica postala je toliko kultna da su je godinama koristili i američki vojnici tokom operacije protiv Al Kaide.

Iako je u početku kružila priča da su putnici namerno srušili avion da bi spasili živote onih na zemlji, snimci iz crnih kutija pokazali su da putnici to nisu uradili namerno.

Putnici su zapravo upali u kokpit u želji da se obračunaju sa teroristima. Tokom obračuna, avion se srušio i svi putnici u avionu su poginuli. Na sreću na zemlji nije bilo žrtava.

(Telegraf.rs)

Video: Stara zgrada Glavne železničke stanice poznata je po ovom rimskom broju: Umete li da ga pročitate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA