Ko je prvi pružio ruku, a ko je imao "džokerski" osmeh: Evo šta otkriva govor tela sa debate Kamale i Trampa

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Prva predsednička debata, u kojoj su se pre tri meseca suočili aktuelni predsednik Džo Bajden i bivši predsednik Donald Tramp u velikoj meri odredila je dalji tok kampanje oba lidera. Bajden se u međuvremenu povukao i prepustio mesto kandidata Kamali Haris koja je sinoć imala prvi okršaj sa iskusnim Trampom.

Sinoćna debata, koja je održana u Filadelfiji, bila je prilika da oba kandidata iznesu svoje politike i razmene stavove o ključnim pitanjima.

Mnogi analitičari smatraju da je njihov govor tela, mnogo više otkrio o njima od onog što su rekli za govornicom.

Nije tajna da mnogi stručnjaci analiziraju neverbalnu komunikaciju.

Ovo su devet ključnih stvari koje je bivši agent FBI i stučnjak za govor tela Džo Navaro, primetio tokom debate između Kamale i Trampa.

Kamala je prva pružila ruku

Tokom prošle debate između Bajdena i Trampa nije bilo rukovanja, pa su zbog toga mnogi smatrali da će i sinoć biti ista situacija.

Za razliku od Bajdena, Kamala je zakoračila ka Trampu i na početku mu pružila ruku. Kada mu je prišla, Tramp je nerado pružio ruku, ali nije previše istupao od svog mesta za govornicom.

Kamala je samouvereno koračala binom, rukovala se, a zatim se i predstavila.

"Rukovanje je više od pozdrava. Njime se pokazuje ljubaznost, uljudnost i osnovni nivo poštovanja prema sagovorniku. Kada mu je Kamala pružila ruku pokazala je da se ne plaši i to ga je zateklo. Dok se vraćala na svoju stranu bine imala je veliki osmeh na licu. Dobila je šta je želela i znala je to", rekao je Navaro.

Rukovanje Kamale Haris i Donalda Trampa pre početka debate Foto: Tanjug/AP

Napetost u vratu Kamale Haris

Dok je Kamala odgovarala na prvo pitanje videla se velika napetost u njenom grlu (tvrdi gutljaji), kao i napetost u vratnim mišićima.

"Sa tačke neverbalne komunikacije takva vrsta napetosti odražava se na samopouzdanje osobe. Bilo je suptilno, za ljude koji nemaju istrenirano oko za te stvari gotovo neprimetno", objašnjava stručnjak.

Debata Kamala Haris i Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

On dodaje da je Tramp sa druge strane delovao smirenije, na početku je bio manje nervozan, ali se Kamala opustila kako je debata tekla.

Tramp Kamalu nije pogledao u oči

Tokom debate, koja je trajala 90 minuta, Tramp gotovo da nije ni pogledao Kamalu. Čak i dok je Harisova govorila, njen protivkandidat je sve vreme gledao pravo u njegov kriptonit.

"Dobro liderstvo zahteva da se direktno suprotstavimo protivniku. Trampovo odbijanje da pogleda Kamalu može da se objasni na više načina, kao oblik ravnodušnosti, nepoštovanja ili čak straha", objašnjava Navaro.

On dodaje da je Kamala sve vreme gledala Trampa pravo u oči dok je govorila. Kada mu se obraćala, sve vreme je gledala u njega, čak iako on nije želeo da je pogleda.

Debata Kamala Haris i Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

"Pokazala je da se nije plašila da ga pogleda u oči i da ga direktno izazove", kazao je stručnjak za govor tela.

Kamalino dodirivanje brade

Jedan od momenata koji je privukao pažnju bio je kada je Tramp optužio Kamalu da je marksista zbog akademske karijere njenog oca, ona se okrenula ka njemu, uhvatila se za bradu i pogledala ga sa izrazom apsolutne neverice.

"Uradila je to da bi suptilno rekla 'ne mogu da verujem šta govoriš'. Kamala je ovaj potez ponovila više puta, odnosno svaki put kada je Tramp rekao nešto što je njoj zvučalo neverovatno. Ne mogu da se setim da smo ovako nešto imali u debatama u poslednjih 50 godina", rekao je Naravo.

On dodaje da to govori mnogo o Kamali i njenoj spremnosti da javno ispolji svoja osećanja bez straha.

Trampove skupljene usne

Tokom cele debate, Tramp je imao naviku da skuplja usne svaki put kada čuje nešto što mu se ne dopada.

"Ovakvo ponašanje se uglavnom povezuje sa neslaganjem. Videli smo isto ponašanje i ranije kada se suočavao sa nekoliko svojih bivših zaposlenih", rekao je stručnjak.

Debata Kamala Haris i Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Kamala se Donaldu otvoreno smejala u lice

Kada je Tramp bez dokaza tvrdio da imigranti jedu kućne ljubimce, Kamala mu se otvoreno nasmejala. Ovaj momenat bio je u suprotnosti sa ozbiljnim stavom koji je od početka zauzela.

"Ta upotreba emocionalnog kontrasta je potkopala Trampov argument. Istu tehniku na sudu koriste advokati kako bi umanjili neku ozbiljnu tvrdnju. Moguće da je Kamala to naučila od njih dok je radila kao tužilac", rekao je Navaro.

Trampov "džokerski" osmeh

Kada je Tramp čuo nešto što mu je zaista ušlo pod kožu, kao kada ga je Harisova kritikovala zbog njegovih postupaka 6. januara, on bi razvukao usne u čvrst, previše dramatizovan osmeh i visoko podigao obrve, pomalo kao Džoker.

"To je bilo zamišljeno kao gest prezira, sa dozom sarkazma. Kada se neko zaista smeje, pravim osmehom koji se naziva i Dušenov osmeh, oči se prirodno naboraju dok veliki zigomatični mišić povlači uglove usta u lak osmeh. Ali kod Trampa, čvrstina njegovih usana je odavala utisak da je lažni izraz", kazao je analitičar.

Navaro smatra da je to ponašanje koje Tramp pokazivao i u prethodnim debatama, i to je karakteristično za njega.

"Nikada ranije takav osmeh nisam video kod nekog drugog političkog kandidata", dodao je.

Treptanje oba protivkandidata

Iako se čini da Kamala i Tramp nemaju ništa zajedničko, ono što oboje karakretiše je izraženo treptanje kada čuju nešto što smatraju apsurdnim.

"Često koristimo to kada želimo da pokažemo da se s nečim ne slažemo. Takvo ponašanje je vrlo efikasno jer je vrlo vidljivo. Posmatrači to primete, a ne ometa sagovornika dok govori. Kod oba kandidata sam uvideo takvo ponašanje", rekao je Navaro.

Kamala je to uradila kada ju je Tramp optužio da kopira Bajdenovu politiku.

"Treptanje je bio njen način da njegov argument prikaže kao neozbiljan", rekao je stručnjak.

Debata Kamala Haris i Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Počeli s rukovanjem, završili bez rukovanja

Iako je Kamala na početku debate prišla Trampu i rukovala se, na kraju se to ipak nije dogodilo.

Čim su završili, Tramp je odmah otišao sa bine, dok je Kamala za to vreme skupljala svoje beleške.

"Tramp je jasno pokazao da nije raspoložen za bilo kakvu ljubaznost sa protivkandidatkinjom. Iako je ona prišla i rukovala se na početku, ali moguće da je njegov nagli odlazak na kraju bio nešto najbolje čemu smo mogli da se nadamo", zaključio je Navaro.

(Telegraf.rs)

Video: Dačić u Berlinu na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA