Ukrajinski dronovi stižu i do Irana: Zastrašujuća mapa pokazuje koje su sve države u dometu moćnih letelica

 
Z. K.
Z. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Ukrajinske bespilotne letelice mogu pogoditi mete duboko unutar evropskog dela Rusije, navodi Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, dok Kijev nastavlja da poziva ​​Zapad da ukine ograničenja na oružje dugog dometa kao što su ATACMS i krstareće rakete Storm Shadow koje je Ukrajini obezbedilo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ukrajina je u međuvremenu za napad na rusku crnomorsku flotu koristila mnogo manje i jeftinije borbene i izviđačke bespilotne letelice i mornaričke bespilotne letelice.

Ruske vlasti optužile su Kijev za izvođenje opsežnog napada bespilotnim letelicama na devet ruskih regiona tokom noći u ponedeljak. Tom prilikom su zapaljene stambene zgrade i izazvan je prekid letova u moskovskim vazdušnim lukama Vnukovo, Domodedovo i Šeremetjevo.

"Ne komentarišemo šta se događa na teritoriji Rusije", rekli su za Njuzvik iz ukrajinskog ministarstva odbrane.

Budanov je samo tri dana pre pomenutih napada na ruske regione napisao na Fejsbuku da ukrajinska obaveštajna služba sarađuje sa stručnjacima kako bi razvili bespilotne letelice koje mogu pogoditi mete udaljene i do 1800 km.

"Kijevski sajber stručnjaci locirali su ruske slabe tačke", tvrdi Budanov.

Kijev tvrdi da nove ukrajinske bespilotne letelice mogu dosegnuti planinu Ural i ruske gradove kao što su Čeljabinsk, Kazan i Jekaterinburg. Karta koju je napravio Njuzvik pokazuje da radijus dometa novih dronova uključuje severni Kazahstan, ali i Iran i delove Bliskog istoka iako prema navodima američkog portala nema sugestije da bi Kijev ciljao te oblasti.

"Cela infrastruktura Rusije, koja radi za rat, pretrpela je i pretrpeće gubitke. Vojni aerodromi, koji predstavljaju stalnu pretnju mirnim ukrajinskim gradovima, drhte od vazdušnih napada", naveo je Budanov.

(Telegraf.rs/Njuzvik)

Video: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    10. septembar 2024 | 20:42

    Padne li jedan ukrajinski dron u Iran, od Ukrajine će ostati samo dugmići. Iranci ih neće gađati dronovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA