Policija nudi 5.000 evra za informaciju o Nenadu Gajanoviću: Ubijen je pre 28 godina, pročitajte detalje

 
A. M.
A. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Еvropol i nemačka policija traže pomoć javnosti u rasvetljavanju 28 godina starog ubistva Nenada Gajanovića iz bivše Jugoslavije, nudeći nagradu od 5.000 evra za informacije koje će dovesti do rešavanja slučaja i hapšenja počinioca.

”Uprkos višegodišnjoj opsežnoj istrazi, identitet osumnjičenog ili više njih je i dalje nepoznat i vlasti se nadaju da će nove informacije od građana konačno pomoći u rešavanju ovog slučaja”, saopštio je Еvropol.

Žrtva zločina je Nenad Gajanović (35) zvani Gajo, koji je bio umešan u kriminalne aktivnosti i provale na severu Nemačke. Ubijen je sa više hitaca iz vatrenog oružja 28. avgusta 1996. godine u Damerlohausenu, u okrugu Fehta u Nemačkoj. Telo su, pored ukradenog ”golfa” crvene boje, pronašli lovci. Gajanović je ima prebivalište u Hamburgu, a u vreme ubistva je boravio u hotelu u ulici Aleksandar štrase u Oldenburgu, gde se verovatno skrivao. Istragom je utvrđeno da je crveni ”golf” prethodno ukraden u Bad Еsenu.

U to vreme policija nije mogla da reši slučaj, koji je ponovo otvoren 2019. godine u okviru analize ”hladnih” nerešenih slučajeva. Nove metode i analiza dokaza dali su određene rezultate koji su doveli do ponovnog otvaranja istrage i formiranja istražne komisije koja je nazvana po nadimku žrtve ”Gajo 96”.

U Еvropolu navode da je napredak u forenzici, u kombinaciji sa ponovnim istražnim naporima, omogućio nemačkoj policiji da preispita slučaj. Da bi proširili domet istrage, nemačke vlasti su tražile podršku Еvropola. Slučaj spada u rad Еvropolovog evropskog centra za organizovani kriminal, čiji je mandat nedavno proširen da se suprotstavi nasilju od strane organizovanih kriminalnih grupa.

"Vlasti pozivaju sve građane koji imaju bilo kakve informacije o slučaju, bez obzira na to koliko se činile beznačajnim, da istupe i da se jave policiji. Policijska uprava Oldenburg nudi nagradu od 5.000 evra za informacije koje će dovesti rešavanja slučaja i otkrivanja počinioca. Ova nagrada će se dodeliti u dogovoru sa Oldenburškim tužilaštvom", saopštio je Еvropol.

Novost u istrazi je kratki film koji su istražni organi sačinili pružajući neke neotkrivene detalje o ovom brutalnom ubistvu, uključujući i originalne fotografije s mesta zločina, kao i prikaze istražnih spisa. Namera je, kako se navodi, da fotografije i drugi detalji dopru do potencijalnih svedoka ili pojedinaca koji imaju informacije o zločinu.

Film možete da pogledate ovde.

"Film pruža uvid u slučaj ubistva. Do sada nije bio dostupan javnosti i namenjen je povećanju nivoa svesti o slučaju. Film bi trebalo da dopre do svedoka ili ljudi koji mogu pružiti informacije o ubistvu Nenada Gajanovića. Gledaoci mogu da se uvere i koliko su teške istrage ubistva u oblasti organizovanog kriminala, kao i koliko je okrutan i podmukao zločin počinjen”, saopštile su nemačke vlasti.

Napominju da se nagrada odnosi na pojedince, a ne na zvaničnike čija je profesionalna obaveza istraga krivičnih dela. Napominju da postoji mogućnost da sve informacije koje građani dojave ostanu poverljive, te se garantuje i anonimo davanje izjave policiji.

Na ovom linku dostupan je portal preko kojeg svedoci mogu da stupe u kontakt s policijom. Anonimne dojave moguće je poslati i putem veb adrese.

Naglašavaju da će policija o napretku istrage izveštavati i preko društvenih mreža, a građani svoju podršku u istrazi predmeta mogu da iskažu pod heštegom #Gajo96, te da aktivno učestvuju u istrazi.

(Telegraf.rs/Atvbl.rs)

Video: Do kraja godine završetak rekonstrukcije tri ulice u starom jezgru Zemuna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA