Švedskoj će trebati najmanje deset godina da reši problem kriminala maloletničkih bandi: Sumorna procena

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Švedska koja je do pre desetak godina važila za idiličnu skandinavsku zemlju danas je u vrhu liste članica EU po stopi kriminala počinjenog vatenim oružjem.

Međunarode bande sada regrutuju decu, prenosi "Politico".

Švedskoj će trebati najmanje deset godinada reši problem kriminala maloletničkih bandi, poručio je ministar pravde ove zelje.

"Problemi su svakako veoma ozbiljni i biće potrebno vreme da se taj trend uspešno preokrene, ne samo što se dece tiče", rekao je Gunar Stromer, ministar pravde.

Švedsku je potresao talas nasilja bandi poslednjih godina, sa stopom kriminala počinjenog vatrenim oružjem koji je među najvišima u Evropskoj uniji. Prema zvaničnim podacima 62 osobe su ubijene u Švedskoj 2022, a broj žrtava 2023. godine bio je 54.

"Da bi se osiguralo da deca koja danas odrastaju u Švedskoj ne upadnu u kriminal potrebna je najmanje jedna decenija. To je veoma realističan pogled na vremensku perspektivu“, rekao je Stromer.

Zločin bandi i migracija postali su vruća pitanja u Švedskoj, što je dovelo krajnju desnicu do izbornog uspeha. Najveći deo zločina vrše međunarodno povezane bande koje regrutuju decu u svoje redove.

Prošlog septembra, nakon što je jedna 25-godišnja žena ubijena u napadu bande, premijer Ulf Kristerson se u retkom televizijskom obraćanju zakleo da će "loviti bande". Ranije ove godine, švedski parlament je ovlastio policiju da uspostavi takozvane bezbednosne zone, omogućavajući joj da vrši pretrese u određenim oblastima bez naloga ili opravdanog razloga.

Stromer je rekao da vlada takođe pooštrava kazne za mlade prestupnike.

"Postoji stalan rizik od spirale novog nasilja koje buja ispod površine", upozorio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak privođenja Grete Tunberg u Liceratu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MUC

    12. septembar 2024 | 17:22

    U EU i Švedskoj ne postoji problem maloletnih kriminalnih bandi već migrantskih bandi iz muslimanskih zemalja. U UK je situacija još gora ali nisu u EU pa ne kvare prosek. U Nemačkoj takodjer ali se Nemci bude….

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA