Tramp je u debatama samouveren, imaće pomoć ključne žene, a kakva je Kamala? Sve oči večeras biće uprte u nju

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Svet zna kakav je u debatama bivši predsednik SAD Donald Tramp - labav sa činjenicama, brz na uvredama i samouveren do krajnjih granica. Međutim, sve oči sveta večeras će biti uprte u potpredsednicu Kamalu Haris kojoj će to biti prvi politički duel te vrste.

Iako je njena predsednička kampanja za izbore 2020. jedva prošla zapaženo jer je završila je svoju kampanju u decembru 2019. godine, pre nego što se glasalo. Mnogi smatraju da iako ova kampanja nije prošla zapaženo, da je Harisova ostavila jedan važan trag.

U fazi primarne debate u junu 2019., pre nego što je postala Bajdenov kandidat za potpredsednicu, Kamala se nije libila da na površinu izbaci sve manjkavosti Džoa Bajdena.

"Ta devojčica sam bila ja"

Pitanja u vezi policije i rase bila su ključna za predizbore Demokratske stranke 2020.

"Ne verujem da ste rasista", rekla je tada Kamala Bajdenu, gledajući pravo u njega preko pozornice, dok je on sve vreme gledao ispred sebe.

Ona je tada dodala da je bilo pogrešno to što je Bajden hvalio muškarce poput Storma Tormunda i Džona Stenisa, "koji su izgradili reputaciju i karijeru na rasnoj segregaciji u toj zemlji".

Osvrćući se, ona je primetila da je tokom svoje duge karijere u Senatu, Bajden radio sa ovim ljudima na zakonodavstvu koje se suprotstavljalo autobuskom prevozu u lokalnim školskim okruzima.

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

"Postojala je devojčica u Kaliforniji koja je išla u drugi razred i svaki dan se vozila autobusom u školu. Ta devojčica sam bila ja", rekla je Kamala tokom pomenute debate Bajdenu.

Bio je to moćan trenutak, dokaz šta Harisova može da uradi na sceni tokom debate. Ona je tada bila vrlo uvežbana, efikasno raspoređena, nije se libila da napadne protivnika i kaže mu u lice šta ima.

Šansa zbog krivičnog gonjenja Trampa

Haris je, bez sumnje, provela vreme pripremajući se za debatu. Pripremala je materijal koji će koristiti protiv svog rivala. Ona i Tramp će se prvi put sastati i debatovati u utorak uveče u jednoj od ključnih država - Pensilvaniji. ABC News je domaćin i prenosi događaj.

Demokrate su pokušale da ovu kampanju predstave kao kampanju između bivšeg tužioca Kamale Haris i osuđenog zločinca Donalda Trampa. Kamala će morati da ispuni ono što se od nje očekuje kao stroge bivše tužiteljke.

Kamala Haris Tim Volc Foto: Tanjug/AP

Za razliku od Bajdena, Haris neće morati da se vraća u 1970-te da bi odatle vukla konce za napad. Ona može da se osvrne na njegovu presudu u Njujorku, odgovornost u slučaju seksualnog zlostavljanja i klevete, njegovu nacionalističku politiku, neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari, za koju nema dokaza, ili njegovo nečuveno obećanje da će zatvoriti izborne zvaničnike.

Jedan po jedan govornik

Iako će Harisova imati mnogo toga da kaže o Trampu, ona neće imati koristi od njegovih prekida.

Mikrofoni kandidata će biti isključeni sve dok ne dođe njihov red da govore, tako da Tramp neće moći da je prekine uvredama kao što je to uradio sa Hilari Klinton, kada joj je rekao "Ti si marioneta" tokom debata 2016. godine.

Hillary Clinton, Hilari Klinton, Donald Tramp Foto-montaža: Profimedia/Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press, Tanjug/AP

Međutim, Kamala i sa prekidima ima iskustva. Ona je 2020. godine tokom debate za potpredsednika Majku Pensu na česta prekidanja odgovorila "gospodine potpredseniče, ja govorim".

Izbegavanje detaljisanja

Ne funkcionišu svi Kamalini planirani napadi tako dobro kao onaj slučaj sa Bajdenom i autobusom. U drugoj debati 2019. godine, Harisova je potkačila senatorku Elizabet Voren na temu Voreninog plana da razbije tehnološke kompanije.

Kamala je pokušala da izoluje to veće pitanje u nešto "svarljivije" izražavajući razočarenje što Vorenova nije pozvala Tviter (2019. godine je to bila sasvim drugačija kompanija) da suspenduje Trampov nalog.

Tviter je kasnije suspendovao Trampov nalog nakon upada u Kapitol 6. januara 2021. godine, ali je kompaniju kasnije kupio Ilon Musk i preimenovao je u X. Na ovoj mreži Tramp ponovo ima aktivan nalog.

"Vidi, ne želim samo da izbacim Donalda Trampa sa Tvitera, želim da ga izbacim iz Bele kuće", rekla joj je Vorenova tada.

Taj slučaj može biti dobro upozorenje za Kamalu da se ne zaglavi u detaljima jer iskusni Tramp sigurno neće. Praksa je dosad pokazala da će on sam stvoriti činjenice kako bi izneo svoje stavove.

Napadanje Kamale

Tokom treće potpredsedničke debate 2019. godine Kamalu je bivša predstavnica Tulsi Gabard kritikovala zbog njenog dosijea kao tužioca, koji je bio sa desne strane Demokratske stranke 2019.

Gabardova je tvrdila da je Kamala bila previše stroga prema prestupnicima koji su uhapšeni zbog marihuane. Njoj je tada Kamala odgovorila u svom stilu.

"Ponosna sam na svoj rad", uzvratila joj je Kamala tada, tvrdeći da je "radila kao državni tužilac na poboljšanju situacije u Kaliforniji, da se protivila smrtnoj kazni i da nije samo držala otmene govore ili bila član zakonodavnog tela".

Ironija je u tome što je Gabardova, sada bivši demokrata, podržala Trampa, koji često govori da bi uveo smrtnu kaznu za prestupnike sa drogom.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Gabardova je navodno pomogla Trampu u njegovoj pripremi za debatu, a Tramp će želeti da Kamala ide malo levo u odnosu na mejnstrim koji postoji u SAD.

Važnost ove debate može biti u tome da tih nekoliko neodlučnih ili pokretnih glasača bolje dožive Kamalu, s obzirom da su stavovi ljudi po pitanju Trampa uglavnom vrlo čvrsti.

Rezultati ankete koji su objavljeni u nedelju pokazali su da su Tramp i Harisova gotovo izjednačeni. U kom smeru će se ove brojke promeniti nakon debate, ostaje nam da vidimo.

(Telegraf.rs)

Video: Premijera filma "Lazarev put" u mts Dvorani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    11. septembar 2024 | 00:14

    Zadisah se od čitanja kao da sam trčala. A zašto čitah do kraja ni sama ne znam. Neka se pljuju i blate,pročitaćemo na kraju farse

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA